Hyppää pääsisältöön

RSO esittää Helsingin juhlaviikoilla Šostakovitšin Orango-oopperan ensimmäistä kertaa Suomessa

Kapellimestari Esa-Pekka Salonen
Kapellimestari Esa-Pekka Salonen Kuva: Katja Tähjä esa-pekka salonen

RSO esittää Šostakovitšin Orango-oopperan Helsingin juhlaviikoilla 19.–20.8. ja Itämeri-festivaalilla 22.8. Esa-Pekka Salosen johdolla. Omituisen apinaihmisen noususta ja tuhosta kertova teosharvinaisuus löytyi vasta äskettäin ja saa nyt Suomen ensiesityksensä. Oopperan solisteina esiintyvät Mariinski-teatterin laulajat ja kuoroina ovat Seppo Murron valmentamat Dominante ja Murtosointu. Orangon lisäksi konserteissa kuullaan Šostakovitšin neljäs sinfonia. Konsertti 20.8. lähetetään suorana Yle Radio 1:ssä ja RSO:n verkkosivuilla (yle.fi/rso).

RSO esiintyy Helsingin juhlaviikoilla myös Susanna Mälkin ja Karita Mattilan kanssa torstaina 28.8. Ohjelmassa on Mattilan laulama Schönbergin Erwartung sekä Mahlerin Adagio sinfoniasta nro 10 ja Busonin Tanzwalzer. Konsertti lähetetään suorana Yle Radio 1:ssä ja internetissä (yle.fi/rso).

Ennen juhlaviikkoja RSO esiintyy tänä vuonna seitsemättä kertaa järjestettävän kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun finaalissa Hannu Linnun johdolla. Kilpailua voi seurata suorana lähetyksenä alusta loppuun Ylen kanavilla. Finaali ja palkintojen jako nähdään suorana televisiossa Yle Teemalla klo 18 alkaen.

Ke 13.8. klo 18 Musiikkitalo
VIERAILUKONSERTTI: KANSAINVÄLISEN MIRJAM HELIN -LAULUKILPAILUN FINAALI
Hannu Lintu, kapellimestari

Pe 19.8. & la 20.8.klo 19 Musiikkitalo
VIERAILUKONSERTTI: HELSINGIN JUHLAVIIKOT
Esa-Pekka Salonen, kapellimestari
Mariinski-teatterin solistit
Dominante & Murtosointu, valm. Seppo Murto
Šostakovitš: Orango, ooppera, ensi kertaa Suomessa
Šostakovitš: Sinfonia nro 4

Pe 22.8. klo 19.30 Berwaldhallen
VIERAILUKONSERTTI: ITÄMERIFESTIVAALI, Tukholma
Esa-Pekka Salonen, kapellimestari
Mariinski-teatterin solistit
Mikaelin kamarikuoro ja Gustaf Sjökvistin kamarikuoro
Šostakovitš: Orango, ooppera
Šostakovitš: Sinfonia nro 4

To 28.8. klo 19 Musiikkitalo
VIERAILUKONSERTTI: HELSINGIN JUHLAVIIKOT
Susanna Mälkki, kapellimestari
Karita Mattila, sopraano
Mahler: Adagio sinfoniasta nro 10
Busoni: Tanzwalzer
Schönberg: Erwartung

Kommentit
 • Ylikapellimestari Hannu Lintu

  2017–2018 Lintu johtaa 20 konserttia Musiikkitalossa.

  Hannu Lintu aloitti Radion sinfoniaorkesterin kahdeksantena ylikapellimestarina elokuussa 2013 ja jatkaa näin jo vuosia jatkunutta menestyksekästä yhteistyötä RSO:n kanssa. Kaudella 2018–2019 Lintu johtaa 19 konserttia Musiikkitalossa ja vie orkesterin Suomen kiertueelle.

 • Gustav Mahler ja juutalaisuus

  Sirpa Hietanen pohtii aihetta.

  Miten uskonto vaikutti Mahlerin elämään ihmisenä ja säveltäjänä. Sirpa Hietanen pohtii aihetta Norman Lebrechtin kirjan Why Mahler? pohjalta

 • Yuja Wang peruuttaa - tilalle Aleksander Melnikov

  Konsertin ohjelma ei vaihdu.

  Yksi tämän hetken suosituimmista pianisteista, Yuja Wang, on peruuttanut esiintymisensä Radion sinfoniaorkesterin solistina 25.1. Wangin tilalla esiintyy klassismin ja romantiikan ajan ohjelmiston hienostoneena tulkkina tunnettu venäläissyntyinen Aleksander Melnikov.