Hyppää pääsisältöön

RSO esittää Helsingin juhlaviikoilla Šostakovitšin Orango-oopperan ensimmäistä kertaa Suomessa

Kapellimestari Esa-Pekka Salonen
Kapellimestari Esa-Pekka Salonen Kuva: Katja Tähjä esa-pekka salonen

RSO esittää Šostakovitšin Orango-oopperan Helsingin juhlaviikoilla 19.–20.8. ja Itämeri-festivaalilla 22.8. Esa-Pekka Salosen johdolla. Omituisen apinaihmisen noususta ja tuhosta kertova teosharvinaisuus löytyi vasta äskettäin ja saa nyt Suomen ensiesityksensä. Oopperan solisteina esiintyvät Mariinski-teatterin laulajat ja kuoroina ovat Seppo Murron valmentamat Dominante ja Murtosointu. Orangon lisäksi konserteissa kuullaan Šostakovitšin neljäs sinfonia. Konsertti 20.8. lähetetään suorana Yle Radio 1:ssä ja RSO:n verkkosivuilla (yle.fi/rso).

RSO esiintyy Helsingin juhlaviikoilla myös Susanna Mälkin ja Karita Mattilan kanssa torstaina 28.8. Ohjelmassa on Mattilan laulama Schönbergin Erwartung sekä Mahlerin Adagio sinfoniasta nro 10 ja Busonin Tanzwalzer. Konsertti lähetetään suorana Yle Radio 1:ssä ja internetissä (yle.fi/rso).

Ennen juhlaviikkoja RSO esiintyy tänä vuonna seitsemättä kertaa järjestettävän kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun finaalissa Hannu Linnun johdolla. Kilpailua voi seurata suorana lähetyksenä alusta loppuun Ylen kanavilla. Finaali ja palkintojen jako nähdään suorana televisiossa Yle Teemalla klo 18 alkaen.

Ke 13.8. klo 18 Musiikkitalo
VIERAILUKONSERTTI: KANSAINVÄLISEN MIRJAM HELIN -LAULUKILPAILUN FINAALI
Hannu Lintu, kapellimestari

Pe 19.8. & la 20.8.klo 19 Musiikkitalo
VIERAILUKONSERTTI: HELSINGIN JUHLAVIIKOT
Esa-Pekka Salonen, kapellimestari
Mariinski-teatterin solistit
Dominante & Murtosointu, valm. Seppo Murto
Šostakovitš: Orango, ooppera, ensi kertaa Suomessa
Šostakovitš: Sinfonia nro 4

Pe 22.8. klo 19.30 Berwaldhallen
VIERAILUKONSERTTI: ITÄMERIFESTIVAALI, Tukholma
Esa-Pekka Salonen, kapellimestari
Mariinski-teatterin solistit
Mikaelin kamarikuoro ja Gustaf Sjökvistin kamarikuoro
Šostakovitš: Orango, ooppera
Šostakovitš: Sinfonia nro 4

To 28.8. klo 19 Musiikkitalo
VIERAILUKONSERTTI: HELSINGIN JUHLAVIIKOT
Susanna Mälkki, kapellimestari
Karita Mattila, sopraano
Mahler: Adagio sinfoniasta nro 10
Busoni: Tanzwalzer
Schönberg: Erwartung

 • Hannu Lintu & Gerald Finley

  11.-12.12. konsertin esiintyjät.

  HANNU LINTU Hannu Lintu aloitti Radion sinfoniaorkesterin kahdeksantena ylikapellimestarina elokuussa 2013 ja jatkaa näin jo vuosia jatkunutta menestyksekästä yhteistyötä RSO:n kanssa. Kaudella 2019–2020 Lintu johtaa 14 konserttia Musiikkitalossa ja vie orkesterin Keski-Euroopan ja Japanin kiertueille. RSO:n lisäksi Lintu vierailee kuluvalla kaudella johtamassa mm.

 • Lieberson - Bruckner

  11.-12.12. konserttien teosesittelyt.

  Peter Lieberson: Songs of love and sorrow Peter Lieberson (1946–2011) syntyi musikaaliseen perheeseen: hänen äitinsä oli balettitanssija ja koreografi Vera Zorina ja isänsä Columbia-levy-yhtiön johtaja Goddard Lieberson. Perusteellisesta koulutuksestaan huolimatta Lieberson ryhtyi päätoimiseksi säveltäjäksi vasta vuonna 1994.

 • Klaus Mäkelä & Kari Kriikku

  6.12. esiintyjiät

  KLAUS MÄKELÄ "Konsertissa voi tietenkin olla monia kohokohtia, mutta aivan erityisiä ovat minulle sellaiset tilanteet, joissa tuntuu, että koko orkesteri kollektiivisesti heittäytyy sellaiseen tilaan, jota ei oltu harjoiteltu." Näin on kertonut huikeaa kansainvälistä kapellimestariuraa luova Klaus Mäkelä (s. 1996).

 • Madetoja - Kaipainen - Sibelius

  6.12. konsertin teosesittelyt.

  Leevi Madetoja: Kullervo op. 15 Kun Leevi Madetoja (1887–1947) ryhtyi säveltämään sinfonista runoa Kullervo (1913), hän oli Filip von Schantzin, Robert Kajanuksen ja Sibeliuksen jälkeen neljäs suomalainen säveltäjä, joka otti Kalevalan traagisen sankarin orkesteriteoksensa aiheeksi. Silti hän on voinut lähestyä aihetta jokseenkin puhtaalta pöydältä.