Hyppää pääsisältöön

Salaseura koolla 60 vuotta

Mielenosoittajia Bilderberg 2014 -kokouksen alla
Mielenosoittajat olivat paikalla, kun Bilderberg kokoontui tänä vuonna Kööpenhaminassa. Mielenosoittajia Bilderberg 2014 -kokouksen alla Kuva: EPA bilderberg 2014

Salamyhkäinen Bilderberg-ryhmä on järjestänyt maailmantalouden ja kansainvälisen politiikan huippunimien kokoontumisia kuudenkymmenen vuoden ajan.

Viimeisin kokous pidettiin touko–kesäkuun vaihteessa Kööpenhaminassa, Tanskassa. Kokouksen pääaiheita olivat muiden muassa talouden viriämisen kestävyys, yksityisyys, demokratian tulevaisuus, Lähi-itä ja Ukraina.

Kööpenhamissa oli vankka edustus Suomesta. Tällä kertaa paikalla ei ollut suomalaisia poliitikkoja tai median edustajia, mutta seitsemän yritysmaailman miestä ehätti kokoukseen: Matti Alahuhta (Kone), Matti Apunen (Eva), Henrik Ehrnrooth (Pöyry), Jorma Ollila (Shell), Risto Siilasmaa (Nokia), Kari Stadigh (Sampo) ja Björn Wahlroos (Sampo).

Asialistaa lukuun ottamatta Bilderberg-kokouksista ei kerrota julkisuuteen, joten alustusten ja keskusteluiden sisältö jää vain osallistujien tietoon.

Asiasisältöjä koskevien tietojen puuttuessa ne muutamat tiedotusvälineet, jotka seuraavat Bilderbergiä, joutuvat keksimään kerrottavaa jopa puoliväkisin. Brittiläinen The Guardian -lehti tarkkaili osanottajien vaatetusta ja valitsi kermatoffeen värisiin housuihin pukeutuneen Wahlroosin ”Bilderbergin catwalk-kuninkaaksi”. (Catwalk = muotinäytöksissä käytettävä kapea lava.)

MOT teki vuosi sitten kyselyn suomalaisille Bilderberg-kävijöille. Suomalaisten osallistujien mukaan suljetut ovet parantavat kokouksen antia.

Yhden vastaajan mukaan kokousten avaaminen johtaisi siihen, että "puhujista tulisi nykyistä enemmän julkisten rooliensa vankeja".

"Keskustelu varmasti latistuisi. Media tekee väistämättä keskusteluista omia ja usein varsin yksipuolisia uutisotsikoita", sanoi toinen.

"Tämä on äärimmäisen vaarallista demokratialle. Kansalaiset eivät voi äänestää, jos he eivät ole perillä asioista. Yhteistä hyvää koskevia tärkeitä päätöksiä tehdään ilman kansalaisia ja niin, että he eivät edes tiedä, mitä on päätetty", arvioi puolestaan City University London -yliopiston professori Gavin MacFadyen.

11. elokuuta klo 20 TV1:llä esitettävä Maailmanherrojen salaseura -ohjelma on uusinta viime syyskuulta.

Tietoa 2014 Bilderberg-kokouksesta:
Kokouksen osallistujaluettelo
We Are Change -sivuston Bilderberg-uutiset
Press for Truth -sivuston Bilderberg-uutiset
The Guardian -lehden Bilderberg-jutut

 • MOT:n toimittaja ei syyllistynyt kunnianloukkaukseen Patria-tapauksessa

  ”Vahvat perusteet pitää totena.”

  Helsingin syyttäjänvirasto on tehnyt päätöksen syyttämättä jättämisestä MOT:n toimittajaa Magnus Berglundia vastaan. Berglundia on poliisitutkinnassa kuultu epäiltynä törkeästä kunnianloukkauksesta liittyen MOT:n Totuus Patriasta (2008) ja Totuus Patriasta 2 -ohjelmiin (2012).

 • EU-parlamentin työryhmä selvittää meppien kulukorvaukset

  Mepeille 50 000 € vuodessa ilman valvontaa

  Euroopan parlamentin puhemies on koonnut työryhmän selvittämään euroedustajien vuosittaisen 50 000 euron suuruisen potin käyttöä. Työryhmän on määrä saada selvitys valmiiksi lokakuuhun mennessä.

 • Operaattorin ei tarvitse paljastaa liittymän omistajaa

  Tekijänoikeuskarhujen lähettäjille tappio.

  Markkinaoikeuden tuoreen päätöksen mukaan teleoperaattorin ei tarvinnut paljastaa elokuvaa netissä jakaneen henkilön yhteystietoja. Markkinaoikeuden linjauksen jälkeen elokuvan tekijänoikeuksien omistajien on jatkossa aiempaa vaikeampaa tavoittaa tekijänoikeuksien loukkaamisesta epäiltyjä henkilöitä.