Hyppää pääsisältöön

Eksynyttä valasta voisi houkutella rockilla paremmille apajille

Valastutkijan mielestä Itämerelle harhautuneen ryhävalaan voisi houkutella paremmille ruoka-apajille rockmusiikilla.

Ryhävalas on yksi suurimmista valaista. // Kuva: EPA / SOLEDAD CONTRERAS

Viikonloppuna Gotlannin lähettyvillä havaittiin Itämerelle eksynyt ryhävalas. Asiantuntijat ovat huolissaan valaan hyvinvoinnista, sillä Itämeren eliöstö ei kykene elättämään valasta. Valastutkija Rauno Lauhakangas arvelee, että ryhävalas nääntyy Itämerellä muutaman viikon sisällä, jos sitä ei saada houkuteltua paremmille apajille.

Valastutkija ehdottaakin mielenkiintoista tapaa houkutella valasta ravinteikkaammalle vesistöalueelle.

- Ryhävalas on siitä erikoinen, että se on hyvin musikaalinen. Erityisesti urokset laulelevat pitkiä lauluja. Joko musiikin tai ryhävalaiden itsensä tuottaman äänen avulla voitaisiin koettaa houkutella valasta seuraamaan, Lauhakangas sanoo.

Lauhakankaan mukaan musiikki on ennenkin käytetty onnistuneesti valaiden pelastamisessa. Tutkija kertoo tilanteesta Alaskan alueella, jossa rockkitaristi houkutteli loukkuun jääneitä valaita soitollaan. Lauhakagas naureskelee, että suomalaiset voisivat käyttää valaanhoukuttelussa, ainakin nimensä puolesta, oopperalaulaja Jaakko Ryhästä.

Lue myös Yle Uutisten jutut eksyneestä valaasta:
Tutkija: Ryhävalas ei selviä Itämerellä – uusia kuvia
Valas nähty Itämerellä – katso kuva

Katso valastutkija Rauno Lauhakankaan koko haastattelu alta.

Lähteet: Yle Uutiset