Hyppää pääsisältöön

Irvistävä Iso-Eemeli voitti Bernissä 1954 viimeisen kultansa

Helsingin olympialaisten juoksukuningas Emil Zatopek uusii uutisfilmillä Euroopan mestaruutensa hilpeän sähköurkumusiikin säestyksellä.

Sveitsissä pidettyjä yleisurheilun EM-kisoja hehkutetaan Filmiseppo Oy:n elokuvaselostuksessa tasoltaan ennennäkemättömiksi. 10 000 metrin kilpailussa nähtiin ”kaikki maanosamme lujat miehet kerrankin yhdessä”.

Joukossa olivat mm. Zatopekin hyvä saksalaisystävä Herbert Schade, ”Unkarin sisukas pieni mies” József Kovács, Iso-Britannian Frank Sando, Jugoslavian Franjo Mihalić ja Neuvostoliiton Aleksandr Anufriyev. Lisäksi oli mukana Suomen Hannu Posti, joka selostajan kauniin ilmaisun mukaan edusti "kerran niin menestyksekkäitä sinivalkoisia värejä".

Zatopek siirtyy jo ensimmäisen kierroksen jälkeen "omalle paikalleen keulaan". Eläytyvä selostaja kuvailee, kuinka mies ”pumppaa käsillään, kallistaa päätään ja irvistää niin kuin vain hän osaa”. Zatopekin nykäykset hajottavat joukkoa, ja juoksun alkupuoli muodostuu hänen ja Schaden kaksinkamppailuksi, kunnes matkan puoliväliin tultaessa saksalainen jää lopullisesti jälkeen.

Suomalaisetkin valloittanut ”Iso Eemeli” voittaa kilpailun ylivoimaisesti 27 sekunnin erolla seuraavaksi tulleeseen Kovácsiin. Kolmantena maaliin saapui Sando.

Bernin kisoissa Zatopek juoksi myös pronssia 5000 metrillä. Hän saavutti urallaan kaikkiaan neljä olympiavoittoa ja kolme Euroopan mestaruutta ennen kuin lopetti kilpajuoksun Melbournen vuoden 1956 olympiakisojen jälkeen.

Suomalaisia urheilun ystäviä edusti Bernissä ainakin se innokas 38-henkinen huutosakki, joka lähti kisoihin omalla tilausbussillaan. Pitkä matka Sveitsiin alkoi Helsingin Kauppatorilta.

Teksti: Jukka Lindfors