Hyppää pääsisältöön

Irvistävä Iso-Eemeli voitti Bernissä 1954 viimeisen kultansa

Helsingin olympialaisten juoksukuningas Emil Zatopek uusii uutisfilmillä Euroopan mestaruutensa hilpeän sähköurkumusiikin säestyksellä.

Sveitsissä pidettyjä yleisurheilun EM-kisoja hehkutetaan Filmiseppo Oy:n elokuvaselostuksessa tasoltaan ennennäkemättömiksi. 10 000 metrin kilpailussa nähtiin ”kaikki maanosamme lujat miehet kerrankin yhdessä”.

Joukossa olivat mm. Zatopekin hyvä saksalaisystävä Herbert Schade, ”Unkarin sisukas pieni mies” József Kovács, Iso-Britannian Frank Sando, Jugoslavian Franjo Mihalić ja Neuvostoliiton Aleksandr Anufriyev. Lisäksi oli mukana Suomen Hannu Posti, joka selostajan kauniin ilmaisun mukaan edusti "kerran niin menestyksekkäitä sinivalkoisia värejä".

Zatopek siirtyy jo ensimmäisen kierroksen jälkeen "omalle paikalleen keulaan". Eläytyvä selostaja kuvailee, kuinka mies ”pumppaa käsillään, kallistaa päätään ja irvistää niin kuin vain hän osaa”. Zatopekin nykäykset hajottavat joukkoa, ja juoksun alkupuoli muodostuu hänen ja Schaden kaksinkamppailuksi, kunnes matkan puoliväliin tultaessa saksalainen jää lopullisesti jälkeen.

Suomalaisetkin valloittanut ”Iso Eemeli” voittaa kilpailun ylivoimaisesti 27 sekunnin erolla seuraavaksi tulleeseen Kovácsiin. Kolmantena maaliin saapui Sando.

Bernin kisoissa Zatopek juoksi myös pronssia 5000 metrillä. Hän saavutti urallaan kaikkiaan neljä olympiavoittoa ja kolme Euroopan mestaruutta ennen kuin lopetti kilpajuoksun Melbournen vuoden 1956 olympiakisojen jälkeen.

Suomalaisia urheilun ystäviä edusti Bernissä ainakin se innokas 38-henkinen huutosakki, joka lähti kisoihin omalla tilausbussillaan. Pitkä matka Sveitsiin alkoi Helsingin Kauppatorilta.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto