Hyppää pääsisältöön

Kesän parhaat luontokohteet on valittu

Polun varren penkki
Hossan retkeilyalue Polun varren penkki Kuva: Metsähallitus hossa

Yle Luonto etsi kesän 2014 parasta luontokohdetta. Lukijat äänestivät kuuden finalistin joukosta voittajat.

Ehdotuksia kisaan sai lähettää heinäkuun loppuun mennessä. Paikan piti olla sellainen, että sinne voi kuka tahansa mennä retkelle, oli kyseessä sitten kansallismaisema tai lähiluontokohde.

Kohteen saattoi tehdä kiinnostavaksi henkeäsalpaavan kauniit maisemat, kulttuurihistoriallinen arvo, paikkaan liittyvä tarina tai jotain erityistä, mitä kohteessa voi tehdä.

Ylen luontotoimituksesta koottu raati valitsi lähetetyistä ehdotuksista jatkoon kuusi kohdetta, joista yle.fi/luonto -sivun lukijat valitsivat parhaat kohteet äänestyksessä.

Kiitos kaikille sadoille äänestykseen osallistuneille! Kisan tulos on selvä: Hossa sai 37%, Pallas-Ylläs 26% ja Koli 19% kaikista annetuista äänistä.

1. Hossan retkeilyalue, Hossanjärvi Suomussalmella


Hossanjärvi. Kuva: Kari Seppänen

Hossan retkeilyalue sijaitsee Suomussalmen kunnassa Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa.

- Suomen kesä kauneimmillaan, näissä maisemissa ihmisen mieli lepää ja rauhoittuu, kirjoittaa kuvia lähettänyt ja Hossanjärveä parhaaksi luontokohteeksi ehdottanut Kari Seppänen.

Metsähallituksen Hossan luontokeskuksen mukaan Hossanjärvi kuvastaa hyvin alueen kauneutta.

- Mielikuva Hossasta sisältää aina vesielementin, sanoo Sirke Seppänen Hossan luontokeskuksesta.

Tyypillistä Hossan järville on niiden kirkkaus. Järvien pohjissa on runsas katkakanta, jonka takia Hossasta voi saada upeita kalasaaliita. Kirkas vesi houkuttelee myös sukeltamaan. Öllörijärvi, suuri suppajärvi, onkin suosittu sukelluskohde.

Hossassa on kuljettu jo tuhansia vuosia

Värikallion kalliomaalauksia.
Värikallion kalliomaalaukset Värikallion kalliomaalauksia. Kuva: Metsähallitus hossa
Hossan alueen tunnetuin nähtävyys ovat Värikallion kalliomaalaukset, jotka sijaitsevat muinoin käytetyn vesireitin varrella. Maalaukset poikkeavat muista Suomen muinaismaalauksista, sillä pieniä, tikkumaisia hirvikuvioita ja omalaatuisia ihmishahmoja kolmionmuotoisine kasvoineen ei juuri tunneta muualla.

Värikallioita on käynyt ihastelemassa myös Leppävirralla asustava Anssi Toivanen, joka on kirjoittanut kalliomaalauksista Retkipaikka.fi –sivustolla.

Anssi kertoo, että hän vuokrasi aikoinaan Hossasta kanootin ja innostui sillä reissulla melomisesta niin, että hankki seuraavana vuonna oman kanootin. Anssin haaveissa on vielä joskus päästä Hossaan melomaan enemmänkin.

- Hossan hiekkaperäiset rannat olivat tosi hienoja, aivan toisenlaisia kuin kotiseudullani, Anssi kertoo.

Hossa on retkeilijöiden suosiossa

Melomiselle onkin Hossassa hyvät mahdollisuudet, sillä reittejä on useita kymmeniä kilometrejä.

Hossan valttina on alueen monipuolisuus. Kirkkaiden järvien ja kalavesien lisäksi Hossassa on myös upeita mäntyharjuja ja vaaramaisemia.

Retkeilyalueella on hyvät patikointimahdollisuudet eri-ikäisille ja -kuntoisille vaeltajille, taukopaikkoja on useita. Alueen polut ovat kohtuullisen helppokulkuisia ja ne on hyvin merkitty.

Retkeilyalueella on ollut kesä-heinäkussa yhteensä jo noin 20 000 kävijää. Vuosittain alueella on noin 50 000 käyntikertaa, kesä ja syksy ovat sesonkiaikaa.

2. Pallas-Yllästunturin kansallispuisto


Näkymä Laukukeron ja Taivaskeron väliltä. Kuva: Ari Laurén

Kisan kakkoseksi sijoittunut Pallas-Yllästunturin kansallispuisto sijaitsee Peräpohjolan, Metsä-Lapin ja Tunturi-Lapin rajamailla. Kansallispuiston tuntureilla ja metsissä kohtaavat eteläinen ja pohjoinen luonto. Alueelle tyypillistä ovat ylväät tunturit, luonnontilaiset metsät ja suot.

- Seudun maisemat ovat henkeäsalpaavat ja luonnossa riittää ihmeteltävää. Mieli rauhoittuu kun silmä näkee kauas, eikä tunturiin kiipeäminen maksa penniäkään. Kaupan päälle saa vielä liikunta-annoksen! hehkuttaa kohdetta ehdottanut Ari Laurén.

Korkein huippu on Pallastuntureiden 807 metriä korkea Taivaskero. Alueella on paljon erimittaisia retkeilyreittejä. Vaellusreiteistä suosituin on 55 km:n mittainen Hetta-Pallas-reitti.

3. Kolin kansallispuisto, Laitosaari Lieksassa

Aurinko laskee Laitosaaren taakse
Aurinko laskee Laitosaaren taakse. Aurinko laskee Laitosaaren taakse Kuva: nvainio laitosaari

Kolin kansallispuisto on yksi Suomen tunnetuimista kansallismaisemista. Ukko-Koli kohoaa 347 metriä merenpinnan ja 253 metriä Pielisen pinnan yläpuolelle. Taiteilijoiden suosimalla Kolilla on jylhien vaarojen lisäksi myös arvokkaita perinnemaisemia sekä rikas eläin- ja kasvilajisto.

Suomen viidenneksi suurimman järven Pielisen vesiltä löytyy haastetta myös melojille ja soutajille. Pielisen keskellä on kaksi poikkeuksellisen pitkää ja kapeaa saarta, Purjesaari ja Laitosaari, jotka valittiin kesäkuussa myös Yle Uutisten viiden erityisen kauniin lomareitin joukkoon.

- Hieno hiekkaranta, upea näkymä Pielisjärven yli Kolin vaaroille, perustelee ehdotuksen anonyymisti lähettänyt lukija valintaansa. (Oheisen kuvan on ottanut nvainio/Creative Commons.)

Kommentit