Hyppää pääsisältöön

Lentävä Robin Williams irvaili normeille

Näyttelijä Robin Williams osasi aikuisenakin yhä lentää. Juuri Hook – Kapteeni Koukku -elokuvassa näytellyt Williams puhuu haastattelussa 1992 maailman kapteeni Koukuista, kadonneista pojista, lapsuuden herkkyydestä ja julmuudestakin.

Vuonna 1991 valmistunut Hook – Kapteeni Koukku -elokuva sai Suomessa ensi-iltansa seuraavan vuoden keväänä. Itse elokuvan ja maailman kiivaiden kapteenien innoittamana A-studion toimittaja Jouko Salokorpi haastatteli elokuvan aikuiseksi kasvanutta Peter Pania eli Robin Williamsia huhtikuussa 1992.

Haastattelussakin lapsuuden ja aikuisuuden rajamailla hyppelehtivä Williams kertoo yhä nousevansa ilmaan, kun olo on erityisen mahtava.

Lasten johtamaa maailmaa Williams pitäisi kuitenkin pelottavana, sillä lapsethan hakkaisivat toisensa tohjoksi. Lapsuuden herkkyys voi kuitenkin säilyä ja "me kaikki olemme joskus kadonneita poikia." Williamsin mukaan kadonneita poikia on kaikissa, jotka jatkavat leikkiä ja joskus irvailevat normeille.

Maailman Kapteeni Koukuista puhuttaessa Williams pääsi irvailemaan presidentti George Bushin hallinnolle. Robin Williams lähetti terveisiä kotimaansa homovastaisille konservatiiveille neljä vuotta myöhemmin Suomessa juuri ensi-iltansa saaneen Lainahöyhenissä-elokuvan tiimoilta tehdyssä haastattelussa.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto