Hyppää pääsisältöön

Lentävä Robin Williams irvaili normeille

Näyttelijä Robin Williams osasi aikuisenakin yhä lentää. Juuri Hook – Kapteeni Koukku -elokuvassa näytellyt Williams puhuu haastattelussa 1992 maailman kapteeni Koukuista, kadonneista pojista, lapsuuden herkkyydestä ja julmuudestakin.

Vuonna 1991 valmistunut Hook – Kapteeni Koukku -elokuva sai Suomessa ensi-iltansa seuraavan vuoden keväänä. Itse elokuvan ja maailman kiivaiden kapteenien innoittamana A-studion toimittaja Jouko Salokorpi haastatteli elokuvan aikuiseksi kasvanutta Peter Pania eli Robin Williamsia huhtikuussa 1992.

Haastattelussakin lapsuuden ja aikuisuuden rajamailla hyppelehtivä Williams kertoo yhä nousevansa ilmaan, kun olo on erityisen mahtava.

Lasten johtamaa maailmaa Williams pitäisi kuitenkin pelottavana, sillä lapsethan hakkaisivat toisensa tohjoksi. Lapsuuden herkkyys voi kuitenkin säilyä ja "me kaikki olemme joskus kadonneita poikia." Williamsin mukaan kadonneita poikia on kaikissa, jotka jatkavat leikkiä ja joskus irvailevat normeille.

Maailman Kapteeni Koukuista puhuttaessa Williams pääsi irvailemaan presidentti George Bushin hallinnolle. Robin Williams lähetti terveisiä kotimaansa homovastaisille konservatiiveille neljä vuotta myöhemmin Suomessa juuri ensi-iltansa saaneen Lainahöyhenissä-elokuvan tiimoilta tehdyssä haastattelussa.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto