Hyppää pääsisältöön

Viikon Kellaribändi Artem x Yonas: Studiolla on hikoiltu monta unetonta yötä

YleX:n Uuden musiikin iltavuoro esittelee radiossa ja netissä demoasteella olevia Kellarin bändejä ja artisteja maanantaista torstaihin. Viikon parhaaksi Kellaribändiksi YleX:n musiikkitoimittajat valitsivat Artem x Yonaksen.

Artem x Yonas

Uuden musiikin iltavuoron musiikkitoimittajat valitsivat viime viikon Kellaribändeistä parhaaksi Artem x Yonas seuraavin sanoin:

- Elä unelmaa -kappaleessa on monipuolinen ja raikas tausta, joka kiinnittää kuulijan huomion ja kantaa biisin vahvasti loppuun asti. Mukaansa tempaava viheltely takaa korvamatokoukun. Duon rauhallisen lempeät äänet ovat mukavaa vaihtelua. Kaksikko tuo mieleen aikoinaan Suomen musiikkimarkinoilla suosiota haalineen Kymppilinjan.

Milloin ja miten aloititte musiikin tekemisen?

- Aloin tekemään musiikkia lapsena, kun sain ensimmäisen tietokoneen 9-vuotiaana. Soitin myös rumpuja monta vuotta, mutta jotenkin oman musiikin tuottaminen tietokoneella oli paljon mielenkiintoisempaa ja mahdollisuudet tuntuivat rajattomilta, Yonas kertoo.

Artemin isä soitti automatkoilla aina 90-luvun teknomusiikkia, mutta poika ei ottanut konemusiikkia omakseen.

- Kerran faija unohti levyt kotiin ja jouduttiin kuuntelemaan radiota. Sieltä tuli Eminemin Without Me. Siitä se lähti, ostin kasan räppilevyjä ja aloin kirjoittamaan tekstejä, Artem jatkaa.

Mitkä ovat tähänastisen uranne suurimmat saavutukset?

- Olen tehnyt viime vuosina paljon töitä musiikkivideoiden parissa. Ohjaaja Jere Hietalan kanssa teimme viime vuonna yhdessä Cheekille Timantit on ikuisia -videon, joka Cheek Emma-gaalassa: Näiden mimmien kanssa on hyvä mennä kotiin. Lisäksi olen ollut tuottamassa englanninkielisiä rap-tulokkaita Biniyamia ja Noah Kinia, jotka ovat saaneet hyvää hypeä viime aikoina myös ulkomailla, Yonas sanoo.

Paljonko olette keikkailleet ja minkälainen livebändi olette?

- Olemme keikkaileet erikseen eri kokoonpanoissa lapsesta asti. Nykyiseen livekokoonpanomme kuuluu meidän lisäksi syntetisaattorin soittaja Atso ja rumpali Ipi G.

Mihin tähtäätte, onko musiikki vain harrastus vai haluatteko siitä ammatin?

- Pidin musiikkia pitkään vain todella rakkaana harrastuksena, enkä kovin määrätietoisesti ajattelut tekeväni siitä ammattia. Viime vuosina olen kuitenkin ajatellut toisin ja todennut, että kyllä musiikki on se juttu mistä nauttin eniten. Olisihan tätä mukava tehdä ammatikseen, vaikka tie ei olekaan helppo, Yonas kertoo.

Artemille kysymys on esitetty aiemmin, kun tätä haastateltiin paikallislehteen yläkouluiässä. Mielipiteet ovat tosin vaihtuneet vuosien saatossa.

- Silloin sanoin että räppääminen on vain harrastus, eikä sillä voi tehdä rahaa. Nykyää voi olla jo eri mieltä jos katsoo miten hyvin vaikkapa Cheekillä menee. Varasuunnitelmana on jatkaa opiskelua lähivuosina kaupan alan parissa.

Ketkä ovat esikuvianne?

- Suurimpia vaikuttajia ovat Kanye West, Kid Cudi, Drake, Pharrell Williams ja Jared Leto, Yonas tiivistää.

- Kanye ja Pharrell tosiaan yhdisti meidät tekemään musiikkia yhdessä, joten pidän niitä kyllä esikuvina. Fiilistelen myös paljon ruotsalaista poppia ja hiphoppia, sillä niissä tuotanto on aina ajankohtaista, Artem jatkaa.

Mikä on bändin roolitus biisinteossa? Kuka tekee biisit?

- Kappaleet lähtevät yleensä jostain melodiasta, biitistä tai mistä tahansa. Useimmiten ideoimme kahdestaan, mutta usein studiolla on myös muita ihmisiä jakamassa ideoita. Biisien lopullinen tuotanto tehdään tuottaja Atso Soivion kanssa, joka soittaa syntetisaattoria keikoillamme. Teimme pitkään musiikkia pelkästään kahdestaan, mutta tajusimme jossain vaiheessa että parhaat asiat syntyvät porukassa.

Onko sanoituksilla tärkeä rooli?

- Räppärinä ja sanoittajana väitän sen olevan tärkeintä musiikissa, Artem sanoo.

- Tuottajana keskityn luonnollisesti enemmän kokonaisuuteen ja soundiin, mutta sanoitukset ovat se elementti joka biisissä koskettaa ja herättää ylipäänsä eniten mielipiteitä. Sanoituksissa parasta on samaistuminen, kun joku tulee kertomaan että on ollut samoja ajatuksia tai fiiliksiä, Yonas jatkaa.

Onko kielellä suuri merkitys?

- Suomeksi on luontevinta kirjoittaa ja kuunnella musiikkia, Yonas kertoo.

- Ulkomaalaistaustaisena voin sanoa, että suomi on erittäin kaunis kieli, Artem lisää.

Miltä tuntuu, kun oma biisi soi radiossa?

- Kyllähän se hymyilyttää ja motivoi tekemään lisää musiikkia. Tulee sellainen olo, että ei olla hikoiltu unettomia öitä studiossa turhaan, Yonas sanoo.

- Oli todella siistiä, kun YleX:ssä soitettiin meidän musiikkia. Läheisille ihmisille se tuntui olevan vielä isompi juttu kuin minulle, Artem fiilistelee.

YleX:n Kellarin kautta demoasteella olevat bändit ja artistit voivat saada musiikkiansa radioon. Lue ohjeet ja lähetä oma kappaleesi - tästä aukeaa tie tähtiin – tai vähintäänkin radioaalloille asti!

Linkit:
Artem x Yonas @ Facebook
Artem x Yonas @ Spotify
Artem x Yonas @ YouTube