Hyppää pääsisältöön

01.01. Kino Suomi: Näköradiomiehen ihmeelliset siekailut

Vesa-Matti Loiri ja Spede Pasanen elokuvassa Näköradiomiehen ihmeelliset siekailut.
Toimittaja Vasa kohtaa Mikko Syvärivin. Loirin ja Speden nauru on tarttuvaa. Vesa-Matti Loiri ja Spede Pasanen elokuvassa Näköradiomiehen ihmeelliset siekailut. Kuva: YLE spede pasanen

Mitä kaikkea ruudusta lähteekään maailmalle, kun kansan syvien rivien edustaja tulee tv-studioihin kohentamaan tarjonnan laatua? Spede Pasasen päätöntä telkkariparodiaa säestävät Vesku Loiri, Leo Jokela ja Simo Salminen.

Spede Pasanen aloitti elokuvanäyttelijänä 1950-luvun puolivälissä, ja kymmenen vuotta myöhemmin käsikirjoittajana, ohjaajana ja tuottajana. Vauhtiin päästyään Spede oli melko tuottelias: vuonna 1969 ensi-iltaan tuli kolme Spede-elokuvaa. Näköradiomiehen ihmeelliset siekailut sai ensi-iltansa helmikuussa, Leikkikalugangsteri elokuussa ja Pohjan tähteet joulukuussa. Kaikissa kolmessa kantavia rooleja vetävät Pasanen, Simo Salminen ja Vesa-Matti Loiri, kahdessa on lisäksi Leo Jokela ja Tamara Lund.

Elokuvan tapahtumat käynnistyvät, kun televisiosta töitä saanut Mikko Syvärivi (Spede) saapuu työpaikalleen. Tähtireportteri Vasa (Vesa-Matti Loiri) erehtyy luulemaan häntä puoluesihteeriksi ja raahaa hänet väkisin suoraan tv-haastatteluun. Siitä alkaa Mikon televisiotähteyden hidas nousu ja nopea tuho.

Tv-tarjonnalle irvaileva Näköradiomies syntyi yhteistyössä Yleisradion kanssa: se tehtiin osittain Ylen henkilökunnalla ja kalustolla Ylen studioissa. Televisiokohtaukset kuvattiin televisiokameralla ja leikattiin suorana studiolla: filmille lopputulos kuvattiin monitorin ruudulta. Kekseliäs tekniikka nopeutti kuvauksia, mutta kostautui kuvajäljessä.

Elokuvan ohjasi Ere Kokkonen, jolle tämä oli ensimmäinen pitkässä Spede-elokuvien jatkumossa.

Spede Pasanen elokuvassa Näköradiomiehen ihmeelliset siekailut
Spede Pasanen elokuvassa Näköradiomiehen ihmeelliset siekailut Kuva: YLE spede pasanen
  • Näköradiomiehen ihmeelliset siekailut (1969) Rooleissa Spede Pasanen, Vesa-Matti Loiri, Tarja-Tuulikki Tarsala, Simo Salminen, Leo Jokela, Danny, Tamara Lund, Veikko Sinisalo. Ohjaus Ere Kokkonen. Tuotanto Filmituotanto Spede Pasanen Oy.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa