Hyppää pääsisältöön

02.10. Kino Suomi: Silmä silmästä ja Vastanaineet

Atro Lahtelan elokuva Silmä silmästä, Kuvassa Heidi Kiviharju (Sari Salo). kuva: Sanna Vanninen / Yle kuvapalvelu.
Atro Lahtelan elokuva Silmä silmästä, Kuvassa Heidi Kiviharju (Sari Salo). kuva: Sanna Vanninen / Yle kuvapalvelu. Kuva: Atro Lahtelan elokuva Silmä silmästä, Kuvassa Heidi Kiviharju (Sari Salo). kuva: Sanna Vanninen / Yle kuvapalvelu. silmä silmästä

Kotimaisten kauhuelokuvien sarjan lopuksi esitetään Atro Lahtelan ohjaama Silmä silmästä, jossa kainuulaisen syrjäkylän pahat voimat pääsevät valloilleen. Lisäkuvana nähdään saman ohjaajan makaaberi lyhytelokuva Vastanaineet.

Nuoren naisen paluu kaupungista syrjäiselle synnyinseudulleen on hyvin perinteinen ja käytetty kauhuelokuvan avaus. Silmä silmästä (1999) kunnioittaakin kauhuelokuvan perinteitä hienosti kautta linjan. Nuoren naistaiteilijan kirkkoveistokset Kainuun syrjäperukoilla herättävät nukkuvat perkeleet valloilleen. Vanhat synnit levittäytyvät esiin ja uskonnon läpitunkema yhteisö vapisee.

Paholaiselokuvien joukossa Silmä silmästä toimii aivan mallikkaasti, vaikka ei genreen mitään omaperäistä kulmaa tuokaan. Syrjäseudun kuvaus toimii yhtä tehokkaan lumoavana ja väkevänä tunnelman luojana kuin Valkoisessa peurassa tai Kuutamosonaatissakin: juuri se maisemallinen tuttuus tekee kotimaisesta kauhusta kiehtovaa meille suomalaisille katsojille.

Bonuksena elokuvan perään esitetään Atro Lahtelan lyhytelokuva Vastanaineet (1997). Se on tahallisen mauton kauhutarina, jossa koetellaan tabuja nekrofiliaa myöten.

  • Silmä silmästä (16)
    (1999) Pääosissa Meri Nenonen, Jani Volanen, Jukka-Pekka Palo, Ari Piispa, Ulla Uotinen. Kuvaus Tahvo Hirvonen. Leikkaus Kimmo Taavila. Äänisuunnittelu ja musiikki Pekka Karjalainen. Ohjaus Atro Lahtela. Tuotanto Talent House.
  • Vastanaineet (12)
    (1997) Näyttelijät Jukka Rasila, Miina Turunen, Esa-Matti Pölhö ja Rauno Ahonen. Kuvaus Timo Heinänen. Ohjaus ja käsikirjoitus Atro Lahtela. Tuotanto Talent House.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa