Hyppää pääsisältöön

16.10. Kino Suomi: Kun taivas putoaa…

Eeva-Maija Haukinen on Eila, joka joutuu juorujournalistin riepoteltavaksi elokuvassa Kun taivas putoaa... (1973).
Eeva-Maija Haukinen on Eila, joka joutuu juorujournalistin riepoteltavaksi elokuvassa Kun taivas putoaa... (1973). Kuva: Yle Kuvapalvelu kun taivas putoaa

Miten kohtalokas voikaan olla punakynän piirto tai nimetön puhelinsoitto. Risto Jarvan Kun taivas putoaa… on elokuva sensaatiolehden toimittajasta, joka alkaa vainota nuorta naista ja käyttää hänen elämäänsä ammatillisesti hyväkseen.


Kovasti 1970-luvun alun Hymy-lehteä muistuttavan Ajan totuus -lehden toimittaja Olli Meri (Erkki Pajala) vääristelee lehtijutuissaan röyhkeästi lääkintävoimistelija Eila Tuomen (Eeva-Maija Haukinen) suhdetta kansanedustajaan. Eila menettää maineensa, työnsä – ja lopulta elämänsäkin. Toimittaja rakastuu uhriinsa tuhoisin seurauksin, mutta ei pysty lopettamaan suhteen ryöstöviljelyä paljastusjutuissaan.

Elokuva oli hätkähdyttävä ja ajankohtainen ruotiessaan sensaatiolehden toimittajan moraalia – tänään salarakkaiden ja juorujournalismin maailmassa se on ehkä vielä ajankohtaisempi kuin valmistumisaikanaan. Käsikirjoituksen laativat Peter von Bagh, Jussi Kylätasku ja Antti Peippo yhdessä ohjaajan kanssa. Elokuva sai poikkeuksellisen ristiriitaisen vastaanoton, sen arviot heittelivät mestariteoksesta täyteen tyrmäykseen: toiset pitivät sitä pateettisena melodraamana, jonka rakenne on hukassa, toiset ohjaajansa parhaana, elämänläheisenä ja uudenlaisen elokuvan merkkiteoksena. Elokuvan arvostus on noussut vuosien myötä.

Jussi-patsaan elokuvasta sai toimittajan uhria esittävä Eeva-Maija Haukinen, jolle elokuvarooli oli ensimmäinen. Haukinen ja Pajala olivat aviopari, ja molemmat tekivät pitkän uran Ylen Televisioteatterissa. Pajala kuoli vuonna 1992. Haukisen monet muistavat yhä Kotikadun Kaisa-mummona.

  • Kun taivas putoaa... (12)
    (1972) Ohjaus Risto Jarva. Rooleissa Eeva-Maija Haukinen, Erkki Pajala, Jussi Vilpponen, Martti Tschokkinen, Martti Pennanen, Mirjam Salminen, Saara Pakkasvirta, Heikki Hämäläinen. Musiikki Kaj Chydenius. Tuotanto Filminor.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa