Hyppää pääsisältöön

20.11. Kino Suomi: Ulvova mylläri

Eija Ahvo ja Vesa-Matti Loiri elokuvassa Ulvova mylläri (1982).
Sanelman ja Gunnarin herkkä hetki Ulvovassa myllärissä. Eija Ahvo ja Vesa-Matti Loiri. Eija Ahvo ja Vesa-Matti Loiri elokuvassa Ulvova mylläri (1982). Kuva: Yle Kuvapalvelu arto paasilinna

Ulvova mylläri oli järjestyksessä kolmas Arto Paasilinnan kirjojen filmatisointi. Sitä olivat edeltäneet Risto Jarvan syvämietteinen ja runollinen Jäniksen vuosi (1977) ja Hannu Kahakorven leppoisan hauska tv-elokuva Onnellinen mies (1979).

Elokuva kertoo maatalouskerhoneuvoja Sanelma Käyrämön ja yksinkertaisen mylläri Gunnar Huttusen rakkaustarinan, jonka tieltä ei esteitä puutu. Yhteisön paineet ovat kovat, ja lisäksi myllärin oma omituisuus ja silkka kylähulluus johtavat virkavallan ja sairaanhoitolaitoksen väliintuloon.

Rakkaudennälkäänsä ulvahtelevaa mylläriä esittää Vesa-Matti Loiri yhdessä parhaista rooleistaan, Sanelmana nähdään Eija Ahvo elokuvadebyytissään. Molempien roolisuoritukset katsottiin Jussi-patsaan arvoisiksi. Sivurooleissa kylän vallankäyttäjinä nähdään liuta vanhemman polven huumorin taitajia: Harri Tirkkonen, Olavi Ahonen, Yrjö Järvinen, Valde Pitkänen, Ahti Kuoppala, Martti Tschokkinen ja Matti Tuominen.

Pakkasvirran uralla Ulvova mylläri on ehdottomasti eniten suuren yleisön elokuva, sen lähtökohta on humoristinen ja lähestymistapa mutkaton ja helppo. Seuraavaksi Paasilinna ohjasikin sen vastakohdan, Franz Kafkan romaaniin perustuvan vaikeatulkintaisen taide-elokuvan Linna (1986). Suuren yleisön komiikkaan hän palasi tv-elokuvassa Nitroliiga (1993).

 • Ulvova mylläri (7)
  Ohjaus Jaakko Pakkasvirta. Pääosissa Vesa-Matti Loiri, Eija Ahvo, Harri Tirkkonen, Juha Muje, Yrjö Järvinen. Musiikki Otto Donner. Tuotanto Filmityö Oy.
Kommentit
 • Rajat ovat ihmisen ongelma, kirjallisuus on niistä vapaa

  Rakennukset sortuvat, mutta kirjallisuus on kaikkialla.

  Kirjallisuus on muuttolintujen parvi ja nyt se lentää Helsinkiin. Helsinki Litin lava on hyvä paikka laskeutua, myös uusille sukupolville, kirjoittaa Aleksis Salusjärvi. Helsinki Lit suorana Ylen kanavilla 17.–18.5.2019

 • Teeman kesän 2019 elokuvat

  Leffateemoina mm. westernit, Jean Cocteau ja Jerry Lewis.

  Teema esittää kesällä mm. lännenfilmejä lauantaisin, Jerry Lewisin komedioita ja Jean Cocteaun klassikkoja.

 • Teeman kesä 2019 on länkkärikesä

  Westerneitä klassisesta moderniin lauantaisin.

  Teeman kesä 2019 on länkkärikesä. Lännenfilmejä esitetään joka lauantai-ilta kesäkuun alusta elokuun loppuun: klassikkoja, harvinaisia kulttifilmejä ja kiisteltyjäkin mestariteoksia.

Yle Teema