Hyppää pääsisältöön

22.1. Kino Suomi: Angelan sota

Ida-Lotta Backman on nimiroolissa elokuvassa Angelan sota.
Ida-Lotta Backman on nimiroolissa elokuvassa Angelan sota. Kuva: YLE eija-elina bergholm

Suomenruotsalaisen yläluokan kasvatti Angela Anders työskentelee jatkosodan aikana lottana saksalaisessa sotilassairaalassa Lapissa.

Jörn Donnerin romaaniin perustuva Angelan sota on monella tapaa harvinaislaatuinen elokuva. Se on suomalais-saksalainen yhteistuotanto, joka kertoo Lapin sodasta. Se on naisen ohjaama sotaelokuva. Sen miespääosassa on tunnettu eurooppalainen tähti. Sen naispäähenkilö on kolmen miehen ja sodan loukussa.

Sodan aikana Lapissa kenttäsairaalassa työskentelevä Angela joutuu tunteitten ja todellisuuden pinteeseen, sillä hän rakastuu saksalaiseen sotilaaseen, josta äkkiä tuleekin vihollinen. Angelan muutkin ihmissuhteet aiheuttavat päänvaivaa ja moraalisia ongelmia, sillä miehiä hänen elämässään on enemmän kuin tarpeeksi.

Elokuvan ohjaaja ja käsikirjoittaja Eija-Elina Bergholm oli aiemmin osallistunut käsikirjoittajana elokuviin Punahilkka (1968), Anna (1970) ja Jäähyväiset (1982), ja hänen oma esikoisohjauksensa oli Marja pieni! (1972). Päätyönsä hän on sittemmin tehnyt televisiossa, jonne syntyi muun muassa sellaisia helmiä kuin Maa jota ei ole (1977), Huojuva talo (1990) ja Tumma ja hehkuva veri (1998).

Angelan roolissa on suomenruotsalainen Ida-Lotta Backman, jolle rooli oli ensimmäinen isompi elokuvaosa. Se miespääosan ulkomainen tähtinäyttelijä on saksalainen Matthieu Carriére, jota Eija-Elinaa ennen olivat ohjanneet muun muassa Volker Schlöndorff, Eric Rohmer, Andrzej Wajda, Andre Delvaux, Roger Vadim ja Marguerite Duras.

  • Angelan sota (1984) Ohjaus ja käsikirjoitus Eija-Elina Bergholm. Pääosissa Ida-Lotta Backman, Mathieu Carriére, Jörn Donner. Musiikki Esa Helasvuo. Kuvaus Kari Sohlberg. Tuotanto Jörn Donner Productions Oy.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa