Hyppää pääsisältöön

23.10. Kino Suomi: Työmiehen päiväkirja

Työmies Juhani (Paul Osipow) ja hänen morsiamensa Ritva (Elina Salo). Risto Jarvan elokuva Työmiehen päiväkirja.
Työmies Juhani (Paul Osipow) ja hänen morsiamensa Ritva (Elina Salo). Työmies Juhani (Paul Osipow) ja hänen morsiamensa Ritva (Elina Salo). Risto Jarvan elokuva Työmiehen päiväkirja. Kuva: Yle Kuvapalvelu risto jarva

Risto Jarvan Työmiehen päiväkirja on hitsaajan ja konttoristin arkisilla huolilla ja ristiriidoilla sävytetty rakkaustarina.


Juhanin ja Ritvan nuorta avioliittoa horjuttavat arkiset rahahuolet, siirtotyöläisyys, vieraantuminen, uskottomuus ja poliittiset ristiriidat. Toisella paikkakunnalla työskentelevä Juhani ajautuu sänkyyn toisen naisen kanssa ja tuntee syyllisyyttä. Yksinäinen Ritva masentuu ja saa keskenmenon, mutta lopulta pariskunta lähenee toisiaan ja muuttaa Juhanin työn perässä Tampereelle.

Jarva haki elokuvaan uudenlaista realistista otetta valitsemalla miespääosaan taidemaalari Paul Osipowin, joka oli näyttelijänä amatööri. Idean tähän Jarva oli tiettävästi saanut tsekkiläisen Milos Formanin tavasta käyttää amatöörinäyttelijöitä elokuvissaan. Lisää spontaaniuden tuntua näyttelijöiden ilmaisuun Jarva loi antamalla heille mahdollisimman vähän harjoitusaikaa ja salaamalla käsikirjoituksen loppuratkaisun näyttelijöiltä niin pitkään kuin mahdollista.

Naispääosaan Jarva valitsi Elina Salon, joka oli näytellyt myös Jarvan ja Pakkasvirran varhaistyössä Yö vai päivä (1962). Salo oli tuolloin jo suosittu filmitähti, jonka meriittilistalla oli parikymmentä enemmän tai vähemmän koomista elokuvaroolia – sulkana hatussa suositut Komisario Palmu -elokuvat. Työmiehen päiväkirjassa hän karisti tyttömäisen komediennen maneerien rippeetkin esiintymisestään.

Realistinen kuvaus työläisperheen arjesta sai ihastuneen vastaanoton, ja nosti Jarvan kerralla aikansa arvostetuimmaksi kotimaiseksi ohjaajaksi. Työmiehen päiväkirjaa pidetään hänen 1960-luvun päätyönään ja ensimmäisenä suomalaisena työläiselokuvana. Elokuva toi Jarvalle Jussi-palkinnon sekä ohjauksesta että leikkauksesta.

Elina Salo ja Paul Osipow Jarvan Työmiehen päiväkirjan nuorena parina.
Elina Salo ja Paul Osipow Jarvan Työmiehen päiväkirjan nuorena parina. Kuva: Yle Kuvapalvelu risto jarva
  • Työmiehen päiväkirja (12)
    Ohjaus Risto Jarva. Rooleissa Elina Salo, Paul Osipow, Titta Karakorpi, Pentti Irjala, Matti Ruohola, Heikki Hämäläinen, Irma Seikkula, Pertti Lumirae, Marja Korhonen, Kullervo Kalske, Ritva Holmberg. Musiikki Kari Rydman. Tuotanto Filminor.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa