Hyppää pääsisältöön

30.10. Kino Suomi: Yö vai päivä

Elina Salo elokuvassa Yö vai päivä (1962).
Elina Salo elokuvassa Yö vai päivä (1962). Elina Salo elokuvassa Yö vai päivä (1962). Kuva: YLE yö vai päivä

Risto Jarvan ja Jaakko Pakkasvirran harvoin esitetty esikoiselokuva Yö vai päivä vuodelta 1962 on ironinen komedia suomalaisen kesän myyttisistä ulottuvuuksista.

Elokuva käynnistyy, kun Unescon kolmihenkinen työryhmä saapuu tutkimaan Suomen vanhaa alkuperäiskulttuuria ja riittejä. Ryhmä asettuu keskikesän viettoon Puumalan järvimaisemiin ja tutustuu kansan elämään ja tapoihin hyvinkin empiirisesti ja intiimisti. Pontikalla, yhteissaunomisella, ja muulla perisuomalaisella kesätoiminnalla on oma osansa prosessissa, jolla ulkomaiset tutkijat hivutetaan osaksi yhteisöä. Yö ja päivä, työ ja huvi sekoittuvat pakanallisissa juhannusjuhlissa, joiden jälkeen tutkimusryhmä tuskin on enää entisensä.

Tyylillisesti elokuva on kaukana vanhemman polven draamallisista studioelokuvista, ja vertautuu lähinnä eurooppalaisen uuden aallon teoksiin. Yö vai päivä sai aikoinaan hyvinkin positiivisen vastaanoton, sen värikylläisyyttä, estetiikkaa ja leikittelevää kerrontaa pidettiin raikkaana ja uudenlaisena. Samalla esitettiin lievää huolta siitä, että ulkomailla elokuvan itseironia ymmärrettäisiin väärin, ja maatamme luultaisiin primitiiviseksi.

Elokuvan varsinaisessa pääosassa on kesäinen luonto kaikkine ulottuvuuksineen – rooleissa nähdään Elina Salo, Eino Krohn, Ismo Kallio ja Numidia Vaillant. Avustajien joukossa vilahtaa muun muassa nuori Peter von Bagh taidenäyttelyn yleisönä.

Ohjaajien työnjaossa Risto Jarva keskittyi elokuvailmaisuun, henkilöohjauksesta vastasi Jaakko Pakkasvirta. Pakkasvirta teki Jarvan kanssa myös elokuvan käsikirjoituksen sekä selostustekstin yhdessä Markku Lahtelan kanssa. Dialogin elokuvaan kirjoitti Pentti Saarikoski ja musiikin sävelsi Kari Rydman.

  • Yö vai päivä (S)
    (1962) Ohjaus Risto Jarva ja Jaakko Pakkasvirta. Näyttelijät Elina Salo, Eino Krohn, Ismo Kallio ja Numidia Vaillant. Musiikki Kari Rydman. Tuotanto Filminor.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa