Hyppää pääsisältöön

5.3. Kino Suomi: Porttikielto taivaaseen

Elokuvan Porttikielto taivaaseen prostituoidut.
Elokuvan Porttikielto taivaaseen prostituoidut. Kuva: YLE porttikielto taivaaseen

Bella, Sara, Cindy ja Lulu ovat tasokkaita seksityöläisiä, joiden päällikköparittajana toimii hotellin johtaja TT. Rahakas keikka juhlissa edustushuvilalla menee mönkään, kun kylpyammeesta löytyy ruumis. Ennen pitkää myös yksi prostituoiduista pääsee hengestään.

Porttikielto taivaaseen oli prostituutioaiheensa puolesta ajassa kiinni, sillä kaupallinen seksi hyvine ja huonoine puolineen oli tuon tuostakin otsikoissa pitkin 1990-lukua. Oli itsellistä seksiyrittäjä Veronicaa, oli seksipuhelimia, oli lehti-ilmoituksia, oli pillurallia Helsingin Kalliossa ja Sörnäisissä. Kaduilla päivystävät tytöt tulivat ensi kertaa Helsingin kaupunkikuvaan, eroottista hierontaa alkoi tulla markkinoille.

Elokuvan tarinassa kaupallisen seksin maailma on vauhdikas ja hiukan ylellinenkin, mutta ennen kaikkea häikäilemätön, arvaamaton ja vaarallinen.

Tapio Suomisen elokuvassa luksusprostituoituja esittivät Satu Silvo, Niina Nurminen, Minna Aaltonen ja Riikka Suikkari, heidän pomoaan Tapani Perttu. Tytöt ovat tarinassa kauppatavaraa, ja myös elokuvan estetiikka ottaa kaiken irti naisnäyttelijöiden fyysisestä olemuksesta.

Ohjaaja Tapio Suomisen tunnetuin leffa on nuorisokuvaus Täältä tullaan elämä (1980). Toistaiseksi viimeisin elokuva häneltä on Moksu - lajinsa viimeinen (2003).

  • Porttikielto taivaaseen (1990) Johtaja TT pyörittää ilotyttöbisnestä. Juopottelun, huumeiden ja väkivallan leimaamat yöt vaativat uhrinsa. N: Satu Silvo, Niina Nurminen, Minna Aaltonen, Riikka Suikkari, Tapani Perttu. O: Tapio Suominen.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa