Hyppää pääsisältöön

7.1. Kino Suomi: Ystävät, toverit

Mikk Mikiver ja Stina Ekblad elokuvassa Ystävät, toverit.
Mikk Mikiver ja Stina Ekblad Mikk Mikiver ja Stina Ekblad elokuvassa Ystävät, toverit. Kuva: Yle ystävät toverit

Rauni Mollbergin 1930-luvun Petsamoon sijoittuva suurelokuva kertoo hurjasta pohjoisesta loukosta, jossa kansallisuudet kohtaavat, raha vaihtaa omistajaa ja rikkaus ja kurjuus käyvät rinnakkain.

Aseteollisuudella ja nikkelikaivoksella rikastunut Arno Jurmala pitää mafiamaista kuria niin kotona kuin töissäkin, eikä hän kaihda henkirikoksiakaan liike-elämän sujuvuuden nimissä. Huumeriippuvainen vaimo joutuu seuraamaan sivusta Pohjolan villiä menoa. Kun sota syttyy, yhteisön yli kulkee vuoroin saksalaisten vuoroin neuvostoliittolaisten sotajoukot, mutta kaikki tarvitsevat Jurmalan nikkeliä ja aseteollisuutta.

Mollbergin viides pitkä elokuva Ystävät, toverit kasvoi hankkeen aikana suureksi kansainväliseksi yhteistuotannoksi, jossa oli väkeä Suomen lisäksi Ruotsista, Virosta, Tšekkoslovakiasta, Espanjasta, Marokosta ja Japanista. Naispäärooliin Mollberg yritti saada Meryl Streepin, mutta niin kansainväliseksi tuotanto ei sentään auennut. Rooli meni ruotsalaistuneelle Stina Ekbladille.

Miespääosaan löytyi virolainen näyttelijä ja teatteriohjaaja Mikk Mikiver, jonka ura elokuvissa oli alkanut jo 1960-luvun alussa. Mikiver oli kotimaassaan hyvin arvostettu ja tunnettu, ja hän esiintyi myös puolalaisissa, ruotsalaisissa ja neuvostoliittolaisissa tuotannoissa. 1990-luvulla hän esiintyi useissa suomalaissa televisiosarjaoissa ja –elokuvissa. Hän kuoli vuonna 2006.

Muissa rooleissa elokuvassa nähdään muun muassa Hannu Lauri, Paavo Liski ja Tuire Salenius. Käsikirjoituksen Mollbergin kanssa laati Pohjois-Suomen kuvaajana tunnettu Joni Skiftesvik.

  • Ystävät, toverit (1990) Pääosissa Mikk Mikiver, Stina Ekblad, Hannu Lauri. Ohjannut Rauni Mollberg. Tuotanto Filmi-Molle Oy.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa