Hyppää pääsisältöön

Donnerin sovitus Märta Tikkasen kohuromaanista pohtii, voiko miehen raiskaus vastata naisen kokemusta

Anna Godenius elokuvassa Miestä ei voi raiskata.
Anna Godenius elokuvassa Miestä ei voi raiskata. Anna Godenius elokuvassa Miestä ei voi raiskata. Kuva: YLE märta tikkanen

Mitä tapahtuu kun raiskattu nainen päättää kostaa miehelle? Jörn Donnerin elokuvasovitus Märta Tikkasen kohuromaanista kysyy, vastaako miehen nöyryytys naisen kokemaa tuskaa ja ahdistusta.

Märta Tikkasen Miestä ei voi raiskata oli kohukirja ilmestyessään vuonna 1975. Teoksen aihe ei ole vanhentunut, vaikkei se toki enää tunnukaan yhtä radikaalilta kuin nousevan feminismin vuosikymmenellä.

Teoksessa raiskattu nainen, Tova Randers, päättää kostaa miehelle samalla mitalla. Ase ja ruoska apunaan Tova toteuttaa kostonsa, mutta vastaako miehen nöyryytys naisen kokemaa tuskaa ja ahditusta?

Tova Randers (elokuvassa Eva Randers) ilmoittautuu itse poliisille saadakseen teolleen julkisuutta. Lain mukaan miehen raiskaaminen ei kuitenkaan ollut edes mahdollista teoksen valmistumisajankohtana: lakipykälä, jonka mukaan mieskin voi olla seksuaalirikoksen kohde, astui voimaan vasta 20 vuotta myöhemmin. Siksi Randersin yritys on juridisella ja henkisellä tasolla jo lähtökohtaisesti tuhoon tuomittu.

Nyttemmin miehen raiskaamisen mahdollisuudesta ja keinoista on käyty aktiivista keskustelua netissä, sillä Yhdysvalloissa on 2000-luvulla käyty useampiakin oikeudenkäyntejä, joissa nainen on tuomittu miehen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Toki miehiäkin on tuomittu miesten raiskaamisesta. Märta Tikkasen romaanin ja Jörn Donnerin elokuvan aikoihin asenteet ja sukupuoliroolit olivat merkittävästi jäykempiä ja yksioikoisempia kuin nykyisin, eikä miehen uhriudelle ollut minkäänlaista sijaa julkisessa keskustelussa.

Jörn Donnerin ohjaama elokuvaversio Märta Tikkasen romaanista valmistui vain kolme vuotta kirjan jälkeen. Donnerille ohjaus merkitsi paluuta fiktioelokuvan pariin viiden vuoden tauon jälkeen. Raiskattua Randersia esittää ruotsalainen Anna Godenius, raiskaajaa Gösta Bredefeldt.

Muissa rooleissa nähdään Toni Regnér, Nils Brandt, Algot Böstman, Carl-Axel Heiknert, Christina Indrenius-Zalewski ja Märta Laurent. Kuvaaja on sittemmin ohjaajan kunnostautunut Bille August. Elokuva on ruotsinkielinen ja tekstitetty suomeksi.

  • Miestä ei voi raiskata (1978). Pääosissa Anna Godenius, Göstä Bredefeldt, Toni Regnér, Nils Brandt, Algot Böstman, Carl-Axel Heiknert, Christina Indrenius-Zalewski ja Märta Laurent. Kuvaus Bille August. Leikkaus Irma Taina. Alkuperäisteos Märta Tikkanen. Ohjaus ja käsikirjoitus Jörn Donner.
Anna Godenius elokuvassa Miestä ei voi raiskata.
Anna Godenius elokuvassa Miestä ei voi raiskata. Kuva: yle Miestä ei voi raiskata (elokuva),märta tikkanen

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa