Hyppää pääsisältöön

Kino Suomessa Risto Jarvan ja Jaakko Pakkasvirran juhlasyksy

Mylläri Huttune (Vesa-Matti Loiri) ottaa yhteen isäntä Vittavaaran (Valde Pitkänen) kanssa elokuvassa Ulvova mylläri (1982).
Vesa-Matti Loiri Ulvovana myllärinä. Mylläri Huttune (Vesa-Matti Loiri) ottaa yhteen isäntä Vittavaaran (Valde Pitkänen) kanssa elokuvassa Ulvova mylläri (1982). Kuva: Yle Kuvapalvelu valde pitkänen

Suomen maineikkaimmat uuden elokuvan ohjaajat, Risto Jarva ja Jaakko Pakkasvirta, aloittivat leffauransa yhdessä kesäisellä komedialla Yö vai päivä vuonna 1962. Tänä vuonna molempien ohjaajien syntymästä on kulunut 80 vuotta, ja Kino Suomi kunnioittaa heitä omalla elokuvasarjalla.

Jarvan työläiselokuvat Työmiehen päiväkirja (1967) ja Yhden miehen sota (1974) määrittivät realistisen kerronnan laatukriteerit aikansa kotimaisessa elokuvatuotannossa. Kun taivas putoaa… (1972) tarttui median ja moraalin ajankohtaiseen problematiikkaan, sillä sensaatiolehdistö eli Suomessa villeimpiä vuosiaan.

Pakkasvirran vain kerran aiemmin televisiossa esitetty Niilon oppivuodet (1971) on anarkistinen kuvaus puberteettiin ja seksuaalisuuteen heräävän koululaisen sisäisistä mullistuksista. Epookkielokuva Runoilija ja muusa (1978) kuvaa kansallisrunoilija Eino Leinon nuoruusvuosien naissuhteita. Ulvova mylläri (1982) on yksi onnistuneimmista ja rakastetuimmista Arto Paasilinnan romaanien filmatisoinneista. Pakkasvirta-elokuvien paketin täydentää uljas pasifistinen sotaelokuva Pedon merkki (1981), joka perustuu Olavi Paavolaisen Synkkään yksinpuheluun.
Joulupäivänä Kino Suomi esittää Pakkasvirran dokumentaarisen työläisdraaman Jouluksi kotiin (1975), joka aikalaisarvosteluiden mukaan oli koskettava, väkevä ja "vahvimmin yhteiskunnallisesti kantaaottava suomalaisessa elokuvatuotannossa"

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa