Hyppää pääsisältöön

Lain ulkopuolella näyttää, mihin rankaisematon raiskaus voi johtaa

Kari Heiskanen elokuvassa Lain ulkopuolella.
Kari Heiskanen elokuvassa Lain ulkopuolella. Kuva: Yle Kuvapalvelu kino suomi

Lain ulkopuolella oli aikoinaan harvinainen tapaus kotimaisten elokuvien joukossa, sillä se oli vakava elokuva rikoksesta ja sen seuraamuksista. Yleensä rikoksia käsiteltiin ironisesti etäännytettyinä tai viihteellisinä jännitystuotantoina. Lain ulkopuolella kertoo rankaisematta jäävästä raiskauksesta ja sen rajuista jälkiseurauksista.

Ohjaaja Ville Mäkelä valmistui Taideteollisen korkeakoulun elokuva- ja tv-kuvauksen linjalta kuvaajaksi vuonna 1986. Ennen elokuva-alaa hän oli opiskellut Taideakatemian maalauslinjalla. Opiskeluaikana Mäkelä työskenteli useiden kotimaisten elokuvien kuvausryhmissä, ja oman pitkän elokuvan vuoro oli heti opintojen päätyttyä.

Lain ulkopuolella kertoo rankasta tapahtumasta, raiskauksesta, jonka tekijä ei joudu syytteeseen, koska alitettu vaimo antaa väärän todistuksen. Raiskatun Saaran puoliso ja veli janoavat kostoa ja ottavat oikeuden omiin käsiinsä. Elokuvan käsikirjoituksen laati Jussi Parviaisen veli Olli-Pekka Parviainen.

Elokuvan näyttelijät tekevät kauttaaltaan mieleenpainuvia roolisuorituksia. Sivurooliin jäävää Saaraa esittää Pirjo Luoma-aho, ja hänen puolisoaan Sakaria ohjaajan pikkuveli Taneli Mäkelä. Saaran kostonjanoista veljeä esittää Kari Heiskanen. Raiskaajan roolia tarjottiin aluksi Pentti Siimekselle, mutta tämän kieltäydyttyä rooliin miehitettiin Antti Litja. Raiskaajan alistettua vaimoa esittää Leena Uotila.

Vaikka elokuva sai enimmäkseen positiivisen vastaanoton, on Mäkelä sen jälkeen ohjannut vain kaksi lyhyttä näytelmäelokuvaa: Kari Heiskasen tekstiin perustuvan Hyrrän (1989) MTV:lle ja Leena Krohnin tekstiin perustuvan lasten lyhärin Uusi Opabinia (1994).

  • Lain ulkopuolella (1987) O: Ville Mäkelä. N: Taneli Mäkelä, Kari Heiskanen, Pirjo Luoma-aho ja Antti Litja. Tuotanto: Filminor.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa