Hyppää pääsisältöön

Parantava veitsi leikkaussalissa

Parantava veitsi -ohjelmissa vuodelta 1967 kamera taltioi leikkaussaleissa lapsen sydänleikkausta, keisarileikkausta, kuulonparannusleikkausta, mahahaavaleikkausta ja sarveiskalvon siirtoa. Kirurgisten toimenpiteiden lisäksi seurataan sairauksien diagnosointia ja asiantuntijat kertovat lääketieteen kehityksestä.

"Tämän päivän lääketiede voi vaihtaa samentuneet sarveiskalvot terveisiin, ja näin saadaan näkö sokeaan silmään." Viisiosaisen Parantava veitsi -sarjan aloitusjaksossa syyskuussa 1967 seurattiin sarveiskalvon siirtoa.

Kuukauden päästä oli tv-esityksessä vuorossa mahahaavaleikkaus. Yleisesti tunnetut mahalaukun tai pohjukkaissuolen haavaumat hoidettiin useimmiten lääkkeiden, dieetin ja levon avulla, mutta joskus jouduttiin turvautumaan leikkaukseen ja poistamaan se osa mahalaukkua, jossa haavauma oli.

Lokakuun 1967 ohjelmassa lapsen sydänäänissä on todettu sivuääniä, joiden perusteella epäillään synnynnäistä sydänvikaa. Helsingin lastenklinikalla vahvistetaan diagnoosi ja todetaan, että sydämen rakenteellinen vika on mahdollista korjata. Rakennevika tulee Outi-tytön vanhemmille täysin yllätyksenä, mutta rauhallisin ilmein he sopivat leikkausajan muutaman viikon päähän. Pieni potilaskin pitää pelon sisällään leikkausvalmisteluissa ja sydänleikkauksen jälkeen kotiinlähtöpäivänä hymy on jo herkässä.

Neljännen jakson aiheena oli kuulonparannusleikkaus. Ohjelmassa opitaan, että eräs huonokuuloisuutta aiheuttava tekijä on otoskleroosi-niminen sairaus. Tällaista huonokuuloisuutta voitiin parantaa leikkauksella, jossa kuuloluuketjussa sisimpänä oleva ns. jalustin joko saatettiin jälleen liikkuvaksi tai korvattiin muovista tehdyllä varaosalla.

Parantava veitsi -sarja päättyi keisarileikkaukseen. Jakso esitettiin tammikuussa 1968 28-minuuttisena, mutta viisi minuuttia pidempi versio esitettiin televisiossa joulukuussa 1976. Onnistuneen keisarileikkauksen jälkeen äidin syliin tuodaan sängylle tiukkaan kapaloitu poikalapsi.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto