Hyppää pääsisältöön

Parantava veitsi leikkaussalissa

Parantava veitsi -ohjelmissa vuodelta 1967 kamera taltioi leikkaussaleissa lapsen sydänleikkausta, keisarileikkausta, kuulonparannusleikkausta, mahahaavaleikkausta ja sarveiskalvon siirtoa. Kirurgisten toimenpiteiden lisäksi seurataan sairauksien diagnosointia ja asiantuntijat kertovat lääketieteen kehityksestä.

"Tämän päivän lääketiede voi vaihtaa samentuneet sarveiskalvot terveisiin, ja näin saadaan näkö sokeaan silmään." Viisiosaisen Parantava veitsi -sarjan aloitusjaksossa syyskuussa 1967 seurattiin sarveiskalvon siirtoa.

Kuukauden päästä oli tv-esityksessä vuorossa mahahaavaleikkaus. Yleisesti tunnetut mahalaukun tai pohjukkaissuolen haavaumat hoidettiin useimmiten lääkkeiden, dieetin ja levon avulla, mutta joskus jouduttiin turvautumaan leikkaukseen ja poistamaan se osa mahalaukkua, jossa haavauma oli.

Lokakuun 1967 ohjelmassa lapsen sydänäänissä on todettu sivuääniä, joiden perusteella epäillään synnynnäistä sydänvikaa. Helsingin lastenklinikalla vahvistetaan diagnoosi ja todetaan, että sydämen rakenteellinen vika on mahdollista korjata. Rakennevika tulee Outi-tytön vanhemmille täysin yllätyksenä, mutta rauhallisin ilmein he sopivat leikkausajan muutaman viikon päähän. Pieni potilaskin pitää pelon sisällään leikkausvalmisteluissa ja sydänleikkauksen jälkeen kotiinlähtöpäivänä hymy on jo herkässä.

Neljännen jakson aiheena oli kuulonparannusleikkaus. Ohjelmassa opitaan, että eräs huonokuuloisuutta aiheuttava tekijä on otoskleroosi-niminen sairaus. Tällaista huonokuuloisuutta voitiin parantaa leikkauksella, jossa kuuloluuketjussa sisimpänä oleva ns. jalustin joko saatettiin jälleen liikkuvaksi tai korvattiin muovista tehdyllä varaosalla.

Parantava veitsi -sarja päättyi keisarileikkaukseen. Jakso esitettiin tammikuussa 1968 28-minuuttisena, mutta viisi minuuttia pidempi versio esitettiin televisiossa joulukuussa 1976. Onnistuneen keisarileikkauksen jälkeen äidin syliin tuodaan sängylle tiukkaan kapaloitu poikalapsi.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä