Hyppää pääsisältöön

Pienestä kiusasta kasvaa piinaavaa häirintää – Harjunpää ja kiusantekijät on realistinen jännäri

Antti Virmavirta on kiusaaja elokuvassa Harjunpää ja kiusantekijät.
Antti Virmavirta on kiusaaja elokuvassa Harjunpää ja kiusantekijät. Antti Virmavirta on kiusaaja elokuvassa Harjunpää ja kiusantekijät. Kuva: Yle Kuvapalvelu harjunpää ja kiusantekijät

Pieni kiusanteko kasvaa isommaksi ja isommaksi, ja lopulta kiusaajilla on kuolemantuottamus kontollaan. Åke Lindmanin realistinen Harjunpää-filmatisointi on sävyiltään uskollinen alkuteokselle.

Matti Yrjänä Joensuun Harjunpää-romaanit ovat suomalaisen rikoskirjallisuuden arvostetuinta kärkeä. Ensimmäinen niistä, karun realistinen Väkivallan virkamies ilmestyi vuonna 1976. Sen jälkeen sarjaa ilmestyi kymmenen vuoden ajan säännölliseen tahtiin seitsemän kappaletta. Yhdeksättä Harjunpää-romaania saatiin odottaa kuusi vuotta, kymmenettä peräti kymmenen vuotta. Yhdestoista ja viimeinen Harjunpää-kirja ilmestyi vuonna 2010. Kirjailija Joensuu kuoli sairauskohtaukseen joulukuussa 2011.

Harjunpää-romaanit ovat karuja ja realistisia, ja varsinkin sarjan loppua kohden ihmiskuva on melko lohduton ja ahdistava. Rikoskonstaapeli Timo Harjunpää ja hänen työparinsa Onerva Nykänen ratkaisevat rikoksista sen mikä on ratkaistavissa, mutta rikollisuuden syihin he eivät pysty vaikuttamaan. Romaanien sosiologiset ja psykologiset ulottuvuudet liittävät Harjunpää-sarjan osaksi skandinaavisen rikoskirjallisuuden jatkumoa.

Kari Heiskanen on nimiroolissa elokuvassa Harjunpää ja kiusantekijät.
Kari Heiskanen on Harjunpää. Kari Heiskanen on nimiroolissa elokuvassa Harjunpää ja kiusantekijät. Kuva: Yle Kuvapalvelu harjunpää ja kiusantekijät

Kiehtovan vähäeleinen Harjunpää on houkuttanut moniin elokuvasovituksiin. Ahkerimmin Joensuun romaaneja on lukenut Åke Lindman, joka teki Yleisradiolle 1980-luvulla kaksi ruotsinkielistä Harjunpää-sarjaa, Harjunpää och kalla döden (Harjunpää ja kylmä kuolema, 1983) ja Harjunpää och antastaren (Harjunpää ja ahdistelija, 1985), sekä 1990-luvulla pitkän elokuvan Harjunpää ja kiusantekijät (1993) sekä tv-sarjan Harjunpää ja heimolaiset (1995). Ruotsinkielisenä Harjunpäänä nähtiin Johan Simberg, Lindmanin kotimaisissa roolia on esittänyt Kari Heiskanen.

Juha Lehtola ohjasi vuonna 2003 tv-elokuvan Rakkauden nälkä. Tuorein Harjunpää-filmatisointi on Olli Saarelan Harjunpää ja pahan pappi vuodelta 2010. Ensin mainitussa Harjunpäätä esitti Markku Maalismaa, jälkimmäisessä Peter Franzen.

Lindmanin elokuvassa Harjunpää ja kiusantekijät selvitetään outoa häirintää: katkera vartiointiliikkeen mies piinaa apurinsa kanssa nuorta, menestyvää avioparia hulluuden partaalle saakka. Elokuva on uskollinen Joensuun romaanien sävylle, ja roolihahmot ovat todentuntuisia.

Kari Heiskanen Harjunpään työparina Onervana nähdään Riitta Havukainen. Muissakin rooleissa on nimekkäitä huippunäyttelijöitä: Mats Långbacka, Tom Pöysti, Sari Havas, Antti Virmavirta, Sara Paavolainen, Svante Martin, Ville Virtanen, Merja Larivaara, Esko Roine ja Sakari Jurkka.

  • Harjunpää ja kiusantekijät (1993) Rooleissa Kari Heiskanen, Riitta Havukainen, Mats Långbacka, Tom Pöysti, Sari Havas, Antti Virmavirta, Sara Paavolainen, Svante Martin, Ville Virtanen, Merja Larivaara, Esko Roine, Sakari Jurkka. Musiikki Lasse Mårtenson. Ohjaus Åke Lindman. Matti Yrjänä Joensuun romaanista dramatisoineet Åke Lindman ja Esko Salervo. Tuotanto Åke Lindman Film-Production Oy.
Kommentit

Yle Teema