Hyppää pääsisältöön

Ripa ruostuu on musta komedia rahattomasta koheltajasta

Sam Huber ja Leena Uotila elokuvassa Ripa ruostuu.
Sam Huber ja Leena Uotila elokuvassa Ripa ruostuu. Sam Huber ja Leena Uotila elokuvassa Ripa ruostuu. Kuva: YLE sam huber

Komedia nuoresta miehestä Ripasta, jolla on paljon energiaa, mutta ei ollenkaan kärsivällisyyttä. Kohellus johtaa lopulta veritekoon.

Ripa on elokuvaohjaaja, joka elättää itsensä pikkuvipeillä. Urakin on jäänyt kriitikoiden haukkumien viihde-elokuvien tekemiseen. Elämä on velkojien pakoilua, seksiä ja viinaa, ja lopulta Ripa suostuu näyttelijäksi pornoelokuvaan. Kuvauksissa kantti ei kuitenkaan kestä, vaan Ripa pakenee ja kujanjuoksu päättyy veritekoon.

Juoni ei ole se tekijä, jota arvioimalla Ripa ruostuu -elokuvasta saisi oikeudenmukaisen kuvan. Juoni on sivuseikka. Elokuvassa tärkeintä on tyyli, groteski satiiri ja hullunmylly, karkea mustavalkokuvaus ja absurdi musta huumori. Niillä kriteereillä leffa on jokseenkin onnistunut kulttirymistely, pienen piirin arvostama suosikki.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Christian Lindblad oli ennen Ripaa ohjannut pari lyhytelokuvaa sekä Sparrausrinki-hankkeessa vajaan tunnin mittaisen draamaelokuvan Party (1991). Lisäksi hän näytteli joitasin sivurooleja lähinnä suomenruotsalaisten ohjaajien elokuvissa. Ripan jälkeen hän on erikoistunut animaatioihin, ja tehnyt muun muassa kulttimaineeseen nousseen Space Pigs -animaation.

Sam Huber valmistui 1990-luvun alussa Teatterikorkeakoulun ruotsinkieliseltä linjalta näyttelijäksi. Hän on tehnyt Ripan jälkeen animaationäyttelijän töitä, muun muassa Space Pigs- ja Turilas ja Jäärä -tuotannoissa sekä ruotsinkielisissä Muumi-animaatioissa. Muusikkona Sam Huber on tunnetumpi, hän on bilefunk-musiikkia soittavan Eternal Erection -yhtyeen johtohahmo.

Ripa ruostuu -elokuvan tuotantoyhtiö on Villealfa, ja sen tuottajana toimi Aki Kaurismäki. Sivurooleissa nähdään kattaus hienoja näyttelijäsuorituksia, joista mieliinpainuvin on Vesa-Matti Loirin esittämä omahyväinen suurkapitalisti-isä.

  • Ripa ruostuu (1993) Ohjaus ja käsikirjoitus Christian Lindblad. Pääosassa Sam Huber, Mari Vainio, Merja Larivaara, Vesa-Matti Loiri, Leena Uotila. Tuottaja Aki Kaurismäki. Tuotanto Villealfa Filmproductions Oy.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa