Hyppää pääsisältöön

Sibeliaaninen lyhytfilmi Ainolan mestarista tähysi merta edemmäs 1961

Filmiyhtiö Aho & Soldan valmisti kansallissäveltäjä Jean Sibeliuksesta vuonna 1961 lyhytelokuvan, joka oli suunnattu myös kansainvälisille markkinoille. Ainutlaatuista kuvamateriaalia sisältävä filmi on kuvattu Ainolassa vuosina 1927, 1945 ja 1958.

Heikki Aho ja Björn Soldan olivat filmanneet Sibeliusta kotioloissaan jo vuonna 1927. Filmimateriaali täydentyi edelleen syksyllä 1945, jolloin siitä tehtiin lyhytelokuva säveltäjämestarin 80-vuotispäivän johdosta.

Heikki Ahon tytär Claire Aho ja Heikki Kilpeläinen vierailivat Ainolassa pian Sibeliuksen kuoleman jälkeen vuonna 1958 ja kuvasivat talon hiljentynyttä interiööriä ja idylliä Tuusulanjärven rannalla.

Vuonna 1961 filmit koostettiin yhdeksi, myös kansainväliseen levitykseen tarkoitetuksi lyhytelokuvaksi. Ulkomaille suunnattujen filmien alkutekstit laadittiin ruotsiksi, englanniksi, ranskaksi, saksaksi, espanjaksi ja portugaliksi. Selostus oli englanniksi.

Filmin selostus rakentuu Sibeliuksen kirjeotteista. Musiikkina kuullaan Sibeliuksen neljättä sinfoniaa, Helsingin kaupunginorkesteri soittaa Paavo Berglundin johdolla vuoden 1958 Sibelius-viikolla. Valitettavasti lyhytfilmin kuvanlaatu on paikoin huono.

Lue lisää:

Jean Sibelius soittaa flyygeliään Ainolassa (1945).

Jean Sibelius kodissaan

Jean Sibeliusta filmattiin tiettävästi ensimmäisen kerran vuonna 1927, jolloin filmiyhtiö Aho & Soldan kuvasi häntä kotioloissaan Ainolassa.

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto