Hyppää pääsisältöön

Sibeliaaninen lyhytfilmi Ainolan mestarista tähysi merta edemmäs 1961

Filmiyhtiö Aho & Soldan valmisti kansallissäveltäjä Jean Sibeliuksesta vuonna 1961 lyhytelokuvan, joka oli suunnattu myös kansainvälisille markkinoille. Ainutlaatuista kuvamateriaalia sisältävä filmi on kuvattu Ainolassa vuosina 1927, 1945 ja 1958.

Heikki Aho ja Björn Soldan olivat filmanneet Sibeliusta kotioloissaan jo vuonna 1927. Filmimateriaali täydentyi edelleen syksyllä 1945, jolloin siitä tehtiin lyhytelokuva säveltäjämestarin 80-vuotispäivän johdosta.

Heikki Ahon tytär Claire Aho ja Heikki Kilpeläinen vierailivat Ainolassa pian Sibeliuksen kuoleman jälkeen vuonna 1958 ja kuvasivat talon hiljentynyttä interiööriä ja idylliä Tuusulanjärven rannalla.

Vuonna 1961 filmit koostettiin yhdeksi, myös kansainväliseen levitykseen tarkoitetuksi lyhytelokuvaksi. Ulkomaille suunnattujen filmien alkutekstit laadittiin ruotsiksi, englanniksi, ranskaksi, saksaksi, espanjaksi ja portugaliksi. Selostus oli englanniksi.

Filmin selostus rakentuu Sibeliuksen kirjeotteista. Musiikkina kuullaan Sibeliuksen neljättä sinfoniaa, Helsingin kaupunginorkesteri soittaa Paavo Berglundin johdolla vuoden 1958 Sibelius-viikolla. Valitettavasti lyhytfilmin kuvanlaatu on paikoin huono.

Lue lisää:

Jean Sibelius soittaa flyygeliään Ainolassa (1945).

Jean Sibelius kodissaan

Jean Sibeliusta filmattiin tiettävästi ensimmäisen kerran vuonna 1927, jolloin filmiyhtiö Aho & Soldan kuvasi häntä kotioloissaan Ainolassa.

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto