Hyppää pääsisältöön

Sibeliaaninen lyhytfilmi Ainolan mestarista tähysi merta edemmäs 1961

Filmiyhtiö Aho & Soldan valmisti kansallissäveltäjä Jean Sibeliuksesta vuonna 1961 lyhytelokuvan, joka oli suunnattu myös kansainvälisille markkinoille. Ainutlaatuista kuvamateriaalia sisältävä filmi on kuvattu Ainolassa vuosina 1927, 1945 ja 1958.

Heikki Aho ja Björn Soldan olivat filmanneet Sibeliusta kotioloissaan jo vuonna 1927. Filmimateriaali täydentyi edelleen syksyllä 1945, jolloin siitä tehtiin lyhytelokuva säveltäjämestarin 80-vuotispäivän johdosta.

Heikki Ahon tytär Claire Aho ja Heikki Kilpeläinen vierailivat Ainolassa pian Sibeliuksen kuoleman jälkeen vuonna 1958 ja kuvasivat talon hiljentynyttä interiööriä ja idylliä Tuusulanjärven rannalla.

Vuonna 1961 filmit koostettiin yhdeksi, myös kansainväliseen levitykseen tarkoitetuksi lyhytelokuvaksi. Ulkomaille suunnattujen filmien alkutekstit laadittiin ruotsiksi, englanniksi, ranskaksi, saksaksi, espanjaksi ja portugaliksi. Selostus oli englanniksi.

Filmin selostus rakentuu Sibeliuksen kirjeotteista. Musiikkina kuullaan Sibeliuksen neljättä sinfoniaa, Helsingin kaupunginorkesteri soittaa Paavo Berglundin johdolla vuoden 1958 Sibelius-viikolla. Valitettavasti lyhytfilmin kuvanlaatu on paikoin huono.

Lue lisää:

Jean Sibelius kodissaan

Jean Sibeliusta filmattiin tiettävästi ensimmäisen kerran vuonna 1927, jolloin filmiyhtiö Aho & Soldan kuvasi häntä kotioloissaan Ainolassa.