Hyppää pääsisältöön

Sibeliaaninen lyhytfilmi Ainolan mestarista tähysi merta edemmäs 1961

Filmiyhtiö Aho & Soldan valmisti kansallissäveltäjä Jean Sibeliuksesta vuonna 1961 lyhytelokuvan, joka oli suunnattu myös kansainvälisille markkinoille. Ainutlaatuista kuvamateriaalia sisältävä filmi on kuvattu Ainolassa vuosina 1927, 1945 ja 1958.

Heikki Aho ja Björn Soldan olivat filmanneet Sibeliusta kotioloissaan jo vuonna 1927. Filmimateriaali täydentyi edelleen syksyllä 1945, jolloin siitä tehtiin lyhytelokuva säveltäjämestarin 80-vuotispäivän johdosta.

Heikki Ahon tytär Claire Aho ja Heikki Kilpeläinen vierailivat Ainolassa pian Sibeliuksen kuoleman jälkeen vuonna 1958 ja kuvasivat talon hiljentynyttä interiööriä ja idylliä Tuusulanjärven rannalla.

Vuonna 1961 filmit koostettiin yhdeksi, myös kansainväliseen levitykseen tarkoitetuksi lyhytelokuvaksi. Ulkomaille suunnattujen filmien alkutekstit laadittiin ruotsiksi, englanniksi, ranskaksi, saksaksi, espanjaksi ja portugaliksi. Selostus oli englanniksi.

Filmin selostus rakentuu Sibeliuksen kirjeotteista. Musiikkina kuullaan Sibeliuksen neljättä sinfoniaa, Helsingin kaupunginorkesteri soittaa Paavo Berglundin johdolla vuoden 1958 Sibelius-viikolla. Valitettavasti lyhytfilmin kuvanlaatu on paikoin huono.

Lue lisää:

Jean Sibelius soittaa flyygeliään Ainolassa (1945).

Jean Sibelius kodissaan

Jean Sibeliusta filmattiin tiettävästi ensimmäisen kerran vuonna 1927, jolloin filmiyhtiö Aho & Soldan kuvasi häntä kotioloissaan Ainolassa.

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto