Hyppää pääsisältöön

18.09. Kino Suomi: Kauhun millimetrit ja Meno paluu

Tiina Tenhunen on Kauhun millimetrit -elokuvan pääosassa.
Tiina Tenhunen on Kauhun millimetrit -elokuvan pääosassa. Kuva: YLE kino suomi

Suomessa harvinainen lajityyppi, kauhuelokuva, sai 1990-luvulla monenmoisia ilmenemismuotoja. Ilari Nummen Kauhun millimetrit ja Janne Kuusen Meno paluu lähestyvät aihetta psykologisen arvoituksen, ihmismielen ja yliluonnollisen näkökulmasta.

Kauhun millimetrit (1992) kuvaa ihmismielen hajoamista, ja siitä syntyvää painostavaa kauhutunnelmaa. Aihe on ollut maailmalla kauhuelokuvissa ja -kirjallisuudessa hyvin suosittu, mutta Suomessa harvinainen. Ainoastaan Teuvo Tulion sokeusmelodraamassa Levoton veri (1946) ja sen variaatiossa Mustasukkaisuus (1956) on psyyken murenemista esitetty kauhun elementtejä tehokkaasti hyödyntäen.

Ulkomaisista klassikoista voidaan nostaa esiin vaikkapa Roman Polanskin Inho (1965) ja Robert Altmanin Sairaat mielikuvat (1972), joiden kaikuja Kauhun millimetreissäkin voi aistia. Nimellään elokuva kommentoi Steven Spielbergin varhaistyötä Kauhun kilometrit (1971), jossa arvoituksellinen rekka alkaa vainota aution maan halki ajavaa miestä.

Janne Kuusen lyhytelokuva Meno paluu (1995) on syntynyt Tampereen taiteen ja viestinnän oppilaitoksella. Siinä yliluonnollisen konnan roolin saa video, joka yllättäen alkaa näyttää väkivaltaisia kuvia päähenkilön lähitulevaisuudesta. Yliluonnollisen tarinan voi toki myös tulkita naispäähenkilön mielen järkkymisen tuottamina harhakuvina.

Kohtalonomaisia kauhukuvia vääjäämättä näyttävä videokasetti ennakoi kiinnostavalla tavalla saman vuosikymmenen lopun kenties suurinta kauhuklassikkoa, Hideo Nakatan elokuvaa Ringu (1998). Kansainvälisessä menestyselokuvassa tuhovoimainen videokasetti levittää kauhua ja kuolemaa ympärilleen. Meno paluun tavassa lihallistaa televisiosignaali näkyy viitteitä myös David Cronenbergin kauhuelokuvasta Videodrome – tuhon ase (1982).

 • Kauhun millimetrit (12)
  (1992) Rooleissa Tiina Tenhunen, Katja Krohn, Tarja-Tuulikki Tarsala, Markku Huhtamo, Matti Onnismaa, Hannu Kivioja ja Leea Klemola. Kuvaus Antti Hellstedt. Leikkaus Rauno Ronkainen. Käsikirjoitus Markus Nummi. Ohjaus Ilari Nummi. Tuotanto Heimola-Filmi ry.
 • Meno paluu (16)
  (1995) Näyttelijät Irja Korhonen, Pentti Helin ja Maarit Peltomaa. Ohjaus ja käsikirjoitus Janne Kuusi. Kuvaus Jan Hagelberg. Äänitys Janne Nieminen. Lavastus Timo Kekki, Kim Hagelberg, Tom Hagelberg. Leikkaus Tarja Kaskela. Tuottaja Kari Paukkunen/YLE. Tuotanto Tampereen taiteen ja viestinnän oppilaitos TTVO.
Kommentit
 • 70 vuotta suljettu ovi aukesi

  Dokumenttielokuva avaa oven Jugoslavian historiaan.

  Mila Turajlić valottaa dokumentissaan Jugoslavian historiaa oman perheensä kautta.

 • Tere Perestroika! – eli voiko yksi punk-biisi horjuttaa maailman mahteja?

  Musiikki muurin murtajana

  Poliittisen kuohunnan aikoina musiikilla on väliä, se menee suoraan tunteisiin paremmin kuin pamfletit. Viron laulava vallakumous 80-luvun lopulla hyödynsi vanhoja kansallislauluja, mutta myös rockilla ja punkilla oli iso rooli. Euroopan poliittiset valtarakenteet alkoivat säröillä 1980-luvun puolivälissä.

 • Teeman elokuvafestivaalin 2019 juliste on täällä!

  Filmi, metsä ja Stalker festivaalijulisteen inspiraationa.

  Teeman elokuvafestivaalia vietetään taas 27.11.–1.12.2019. Festivaalin visuaalinen ilme sisältää kaikuja Andrei Tarkovskin Stalkerin salaperäiseltä vyöhykkeeltä: Kriittisellä vyöhykkeellä puhutaan elokuvasta. Lataa juliste itsellesi täältä ja paikanna itsesi ja mobiililaitteesi Kriittiselle vyöhykkeelle profiili- ja taustakuvilla!

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa