Hyppää pääsisältöön

25.09. Kino Suomi: Isoäiti helvetistä ja Howard – verinen iltapäivä

Kino Suomi: Isoäiti helvetistä. Kuvakaappaus elokuvasta.
Kino Suomi: Isoäiti helvetistä. Kuvakaappaus elokuvasta. Kuva: Kino Suomi: Isoäiti helvetistä. Kuvakaappaus elokuvasta. isoäiti helvetistä

Kotimaisen kauhuelokuvan sarjassa on esitysvuorossa kaksi 1990-luvun splatterkomediaa, joita ei vuosiin ole esitetty missään. Toinen kertoo isoäidistä, joka pysyy kuolleena vain hetken, toinen kukkakauppiaasta, josta tulee vahingossa sarjamurhaaja.

Mika J. Ripatin vuonna 1994 ohjaaman elokuvan koko nimi kuuluu Isoäiti helvetistä eli kuolema käy kuusi beessä. Elokuva kertoo Tammelaisten perheestä, joka alkaa törsätä perintörahoja välittömästi, kun isoäidin naama kopsahtaa syntymäpäiväkakkuun. Isoäiti pysyy kuolleena kuitenkin vain hetken: kun perhe palaa kaupunkireissulta, on isoäiti pystyssä entistä ehompana ja valmiina puolustautumaan. Kohta kuolema vierailee Tammelaisilla tiuhaan.

Ripatin elokuvan näyttelijöinä nähdään isoäitinä Inkeri Nylund, muina perheenjäseninä Harri Hyttinen, Miitta Sorvali ja Susanna Westerholm. Perheen teinipoikaa esittää Kirkan poika Boris Babitzin joka nähtiin avustajana myös Rukajärven tiessä vuonna 1999.

Kim Finn eli Kimmo Saksanen teki 1990-luvulla pari omalaatuista kauhu-trash-elokuvaa, joista ehyempi on Howard – verinen iltapäivä (1997). Siinä kukkakauppias Howard Cucumber joutuu monien väärinkäsitysten vuoksi pakenemaan poliisien ja median jahtaamana sarjamurhaajana, vaikka mies on syytön ympärillään tapahtuviin verilöylyihin. Tilanne vain pahenee, kun apuun haetaan tohtori Lector, mielipuolinen rangaistusvanki, joka vapautetaan aseistettuna ja tappoluvalla varustettuna.

Molempien elokuvien tyylilaji on Suomessa harvinainen splatterkomedia: räävitön, verinen, väkivaltainen ja pikimusta. Räävittömyydessä Kim Finnin ruudinkatkuinen Howard jää toiseksi Ripatin mässäilevän ilottelun rinnalla, mutta ruumiita siinä saadaan aikaiseksi enemmän. Kumpaakaan elokuvaa ei suositella lapsille tai heikkohermoisille.

 • Isoäiti helvetistä eli kuolema käy kuusi beessä (16)
  (1994) Pääosissa Inkeri Nylund, Harri Hyttinen, Miitta Sorvali, Susanna Westerholm, Boris Babitzin. Käsikirjoitus Iiro Küttner. Ohjaus Mika J. Ripatti. Tuotanto Ars Visualis.
 • Howard – verinen iltapäivä (18)
  (1997) Rooleissa Ilja Peltonen, Jarkko Tiainen, Nora Schuller, Irina Pulkka, Juha Varis, Jukka-Pekka Törrönen, Terhi Panula, Neil Hardwick, Kauko Röyhkä. Ohjaus ja käsikirjoitus Kim Finn. Tuotanto Freak Films Oy.
 • 70 vuotta suljettu ovi aukesi

  Dokumenttielokuva avaa oven Jugoslavian historiaan.

  Mila Turajlić valottaa dokumentissaan Jugoslavian historiaa oman perheensä kautta.

 • Tere Perestroika! – eli voiko yksi punk-biisi horjuttaa maailman mahteja?

  Musiikki muurin murtajana

  Poliittisen kuohunnan aikoina musiikilla on väliä, se menee suoraan tunteisiin paremmin kuin pamfletit. Viron laulava vallakumous 80-luvun lopulla hyödynsi vanhoja kansallislauluja, mutta myös rockilla ja punkilla oli iso rooli. Euroopan poliittiset valtarakenteet alkoivat säröillä 1980-luvun puolivälissä.

 • Teeman elokuvafestivaalin 2019 juliste on täällä!

  Filmi, metsä ja Stalker festivaalijulisteen inspiraationa.

  Teeman elokuvafestivaalia vietetään taas 27.11.–1.12.2019. Festivaalin visuaalinen ilme sisältää kaikuja Andrei Tarkovskin Stalkerin salaperäiseltä vyöhykkeeltä: Kriittisellä vyöhykkeellä puhutaan elokuvasta. Lataa juliste itsellesi täältä ja paikanna itsesi ja mobiililaitteesi Kriittiselle vyöhykkeelle profiili- ja taustakuvilla!

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa