Hyppää pääsisältöön

David Bowien viisi vuotta

David Bowie vuonna 1976.
David Bowie vuonna 1976. Kuva: Yle Kuvapalvelu david bowie

Where are we now? Dokumenttielokuva rockin kameleontin pitkän uran viidestä keskeisestä vuodesta.

Hienon paluun musiikin pariin viime vuonna tehneen pop-ikonin monet kasvot paljastetaan dokumenttielokuvassa David Bowien viisi vuotta (David Bowie: Five Years, Britannia 2013). Francis Whatelyn BBC:lle ohjaama dokumentti kertoo Bowien pitkästä ja mutkittelevasta urasta viiden tärkeän vuoden kautta. Mukaan valitut ajanjaksot valottavat Bowien yllätyksellisiä käänteitä ja muodonmuutoksia sekä hänen inspiraatiolähteitään.

David Bowien (alkujaan David Jonesin) uran käännekohtina dokumentissa esitetään vuosi 1971, jolloin Bowie kehitti itselleen alter egon, kosmisen rocktähden nimeltä Ziggy Stardust, 1975, jolloin hän muuttui kokaiinikoukussa olevaksi jääkylmäksi soullaulajaksi nimeltään Thin White Duke ja näytteli muukalaista elokuvassa Mies toisesta maailmasta, taiteellisesti antoisan Berliinin-kauden huippu, Low'n ja Heroesin vuosi 1977, Scary Monstersin ja Ashes to Ashes -singlen vuosi 1980, sekä 1983, jolloin Bowie teki suurimpiin kaupallisiin menestyksiinsä kuuluneen singlen Let’s Dance ja lähti puoli vuotta kestäneelle Serious Moonlight -kiertueelle.

Kameleonttimaisen tähden nousu pop-ikoniksi liittyi jatkuvaan uuden etsimiseen. "Pidän itseäni keräilijänä, keräilen persoonallisuuksia ja ideoita", Bowie sanoi, "olen tarinankertoja." Hän toisti haastatteluissa ettei ole rocktähti, hän vain käyttää rockia välineenään. Bowie oli kulttiartisti josta tuli supertähti.

Dokumentissa on mukana monien Bowien keskeisten työtoverien avomielisiä haastatteluja, ennennäkemätöntä arkistomateriaalia sekä tietysti upeaa musiikkia. Haastateltavina ovat muun muassa Tony Visconti, Brian Eno, Robert Fripp, Rick Wakeman, Nile Rodgers, Carlos Alomar, Dennis Davis, Earl Slick ja Mike Garson. Ääneen pääsevät myös kriitikot ja tutkijat. Esimerkiksi kulttuurikriitikko Camille Paglia hehkuttaa Ziggy Stardustin ilmestyskirjamaista vaikutusta 1970-luvun alussa.

David Bowien viisi vuotta sai Suomen-ensi-iltansa Bowielle omistetussa Teemalauantaissa syyskuussa 2013.

  • David Bowien viisi vuotta (David Bowie: Five Years), Britannia 2013. Dokumenttielokuva, ohjaus Francis Whately.

Katso myös konserttitaltio David Bowie: A Reality Tour lauantaina 23.1. David Bowie esittää Point Depotissa Dublinissa marraskuussa 2003 taltioiduilla keikoilla kattavan kokoelman suurimpia hittejään pitkän uransa varrelta.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa