Hyppää pääsisältöön

Eero ja Jussi... sekä Rock-Jerry, Ande Päiväläinen ja manageri-Weneskoski

Tässä artikkelissa Suomirockin sensuroimaton historia -sarja sukeltaa suoraan suomalaisen rock'n'rollin alkuhämärään. Ensimmäisten pioneerien aallosta mukana on ensimmäinen todellinen suomalainen rock-laulaja, Rock-Jerry, veljekset Eero ja Jussi Raittinen, rautalankarumpalina aloittanut Ande Päiväläinen sekä oman aikakautensa suuriin managerihahmoihin kuulunut Jorma Weneskoski.

Minulle toimittajana neljästä suomirockin historiaa tutkivasta sarjasta mielenkiintoisin oli 1950-luvun haparoivista ensiaskelista 1960-luvun undergroundiin ja progeen kulkenut Olet paha -sarja. Ihan vain siitä yksinkertaisesta syystä, että sitä tehdessä törmäsin jatkuvasti itselleni uusiin tarinoihin, joiden kautta piirtyi kuva nopeasti muuttuvasta Suomesta, vauhdilla kaupungistuvasta maasta, jossa nuoriso raivasi itselleen tilaa elää.

Ensimmäinen koko sarjan haastateltavista oli Jussi Raittinen, suomirockin pioneeri ja isähahmo, jota syystä kutsutaan myös käveleväksi tietosanakirjaksi. Tiesin ennalta, että Jussin kautta rakentuu hyvä kokonaiskuva aikakaudesta ja pohja, jolle voin rakentaa muut haastattelut. Enkä ollut väärässä, haastattelusessio oli yksi pisimpiä näihin sarjoihin tekemiäni, nauhallekin tarttui yli kaksi tuntia tarkkamuistoista tarinointia.

Jussin pikkuveljen ja yhtyetoveri Eeron haastattelutilanne on jäänyt hyvin mieleen. Eero, eli Eppu, saapui studiolle suoraan hammaslääkäristä. Siellä hänen suunsa oli puudutettu niin, että puhe oli epäselvää. Päätimme odotella ennen haastattelua. Tilasimme studiolle pizzat ja jääkaapista löytyi muutama keskiolut, jotka nautimme ruokailun ohessa. Pehmeä laskeutuminen haastatteluun näkyy nauhalla hyvin, Eppu on erinomaisen hyväntuulinen. Hän myös kertoo harvinaisen rehellisesti uransa nousuista ja laskuista, säästämättä itseään kertoessaan paluustaan kotisuomeen Tasavallan presidentti- yhtyeen kansainvälisten suunnitelmien kariuduttua.

Kolmas ensimmäisen aallon pioneeri tässä julkaisussa on vuoden 1959 kruunattu Suomen Rock Kuningas Rock-Jerry, eli Kaj Järnström. Liikemieheksi laulajauransa jälkeen ryhtyneen Järnströmin ylipuhuminen sarjaan oli haastava urakka. Useiden keskustelujen ja monien sähköpostien jälkeen hän suostui muistelemaan uraansa rock'n'rollia laulavana teininä.

Jussi Raittisen mukaan nuori Rock-Jerry oli muita aikalaisiaan lahjakkaampi, uskottavampi ja osaavampi rock-laulaja. Hänen haastattelustaan aukeaa näkymä aikakauteen, jolloin suuri osa suomalaisista ei edes tiennyt, mikä oli se musiikinlaji, jota hän esitti.

Ande Päiväläinenkin oli linkki useaan eri aikakauteen. Hänen haastattelussaan käydään läpi vuodet nuorena poikana, mm. Pepe Willbergiin lähtemättömän vaikutuksen tehneen, The Strangers -rautalankabändin rumpalina, sen uskomattomat seikkailut Ranskan Rivieralla, vuodet The Paradise -yhtyeen rumpalina sekä myöhempi ura levy-yhtiöissä ja mm. Mestarit -stadionkonsertit rakentaneena managerina.

Koko tämän erän vähiten haastateltu, ja siksi niin kiinnostava, mies on manageri Jorma Weneskoski. Jazz-muusikkona aloittanut Weneskoski oli Leksa Heinosen ja parin muun kanssa 1960-luvun legendaarisia managerihahmoja, joka oli tuomassa Suomeen niin suuria rock-tähtiä kuin tv-kasvoja Virginialaisesta alkaen. Hän oli myös monen menestyneen yhtyeen takana, näistä tunnetuin managerinsa mukaan nimetty Jormas, jolle Weneskoski yritti raivata tietä kansainvälisille markkinoille. Weneskosken haastattelu avaa näkymän aikakauteen, jossa viihdebisnes pyöri paljon nykyistä eloisammalla tavalla.

Teksti: Axa Sorjanen

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto