Hyppää pääsisältöön

04.09. Kino Suomi: Kuutamosonaatti ja Transvestjan tarinoita

Kari Sorvali (Arvo Kyyrölä elokuvassa Kuutamosonaatti). Yle kuvapalvelu.
Kari Sorvali (Arvo Kyyrölä elokuvassa Kuutamosonaatti). Yle kuvapalvelu. Kuva: Kari Sorvali (Arvo Kyyrölä elokuvassa Kuutamosonaatti). Yle kuvapalvelu. kuutamosonaatti

Kino Suomen syyskuun kotimaisten kauhuelokuvien sarjan aloittaa Olli Soinion tuplapaketti: Kyyrölän hullusta perheestä kertova Kuutamosonaatti saa lisäelokuvakseen ohjaajan opinnäytetyönä syntyneen kauhuparodian Transvestjan tarinoita vuodelta 1975.

Olli Soinion Kuutamosonaatti sai ensi-iltansa keskellä uuden kauhuelokuvan kansainvälistä nousukautta. Uuden kauhuelokuvan roisimman laidan keskeisinä elementteinä olivat makaaberi splatterhuumori ja genretietoiset viittaukset. Elokuvat suhtautuivat ironisesti itseensä ja tarkastelivat koko lajityypin perinnettä camp-näkökulmasta. Stuart Gordon, Frank Henenlotter, Peter Jackson ja Sam Raimi viitoittivat tietä rentoon ja huolittelemattomaan meininkiin, jossa budjetin pienuus selätettiin nokkeluudella ja innolla. Pieni mauttomuus nousi kauhukomedian keskeiseksi tyylikeinoksi.

Olli Soinion Kuutamosonaatti kertoo syrjäisen korpiseudun Kyyrölän talosta, jota asuttava perhe on kaukana unelmanaapurista. Kun naapurin hiihtomajaan muuttaa paparazzeja pakoileva kohumalli Anni Stark, saavat Kyyrölän omituiset aikamiespojat Arvo ja Sulo niin silmäntäydeltä kytättävää, ettei ankara äiteekään saa heitä aisoihin.

Kuutamosonaatissa on muhevalla tavalla hyödynnetty suomalaista sielunmaisemaa ja mytologiaa, ja yhdistetty sitä Teksasin moottisahamurhiin ja muihin uuden kauhuelokuvan halpisklassikoihin. Potkukelkat, traktorit ja muu rekvisiitta on liitetty hienosti osaksi kuvastoa, jolla kerrotaan nuoren urbaanin uhrin kauhusta punaniskajunttien hallitsemalla syrjäseudulla.

Lisäelokuvana nähdään vuonna 1975 Taideteollisen korkeakoulun Elokuvatyön laitoksella tehty kauhuparodia Transvestjan tarinoita. Sen tarina muistuttaa saman aikakauden Shokki-sarjakuvalehtien kauhuromantiikasta. Epämääräisessä menneisyydessä, epämääräisellä Transvestjan vuoristoseudulla kyläläisiä piinaa murhanhimoinen vampyyrihirviö, jonka tuhoamiseksi paikalle kutsutaan maineeltaan suuri hirviöntappaja Jegor.

Transvestjan tarinoita on tunnelmallinen ja raikas lyhytelokuva, jonka kuvissa näkyy taidokasta sommittelua ja kertomisen intoa. Se on hauska historiallinen lisä suomalaisen kauhuelokuvan niukkaan tarjontaan.

 • Kuutamosonaatti (16)
  (1988) Pääosissa Kari Sorvali, Mikko Kivinen, Soli Labbart, Tiina Björkman. Kuvaus Kari Sohlberg. Leikkaus Irma Taina. Äänitys Pauli Jyrälä ja Matti Kuortti. Musiikki Antti Hytti. Ohjaus ja käsikirjoitus Olli Soinio. Tuotanto Filminor Oy.
 • Transvestjan tarinoita
  (1975) Kuvaus: Antti Kari, Ilmo Lintonen. Kuvauksen valvonta: Kari Sohlberg. Äänitys Tom Forsström. Äänityksen valvoja Matti Kuortti. Leikkaus Olli Soinio. Leikkauksen valvoja Irma Taina. Näyttelijät Jukka Sipilä, Olavi Ahonen, Esko Sironen, Kati Louhivuori, Olli Soinio, Ywe Jalander. Kertoja Seppo Sariola. Ohjauksen valvoja Jukka Sipilä. Lavastus Matti Marttila. Tuotannon järjestely Matti Ollila. Naamiointi Nadja Pyykkö. Kuvaussihteeri Marjut Kurkinen. Käsikirjoitus ja ohjaus Olli Soinio. Tuotanto Taideteollinen korkeakoulu, Elokuva- ja TV-linja.
Kommentit
 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  Suositussa sarjassa kerrotaan No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden. Teema lauantaina 13.10. klo 20. Areenassa kaksi kuukautta Carly Simon (s. 1945) on sukupolvensa tärkeimpiä amerikkalaisia laulaja-lauluntekijöitä.

 • Matti Rönkä paljastaa: Tulossa uusi Viktor Kärppä -dekkari

  Matti Röngältä tulossa Kärppä-dekkari

  Matti Röngän esikoisdekkari Tappajan näköinen mies ilmestyi vuonna 2002. Röngän dekkareiden päähenkilö inkeriläinen paluumuuttaja Viktor Kärppä lunasti paikkansa suomalaisten sydämissä. Viimeisin ja viimeiseksi tarkoitettu Kärppä-dekkari ilmestyi vuonna 2013. Arkistovieraana -haastattelussa Matti Rönkä kuitenkin paljastaa, että Viktor Kärppä tekee vielä paluun.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

Yle Teema

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään myös Kurosawan samuraielokuvia. Kino Suomen teemana ovat Tallinna ja rikos. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Elokuvafestivaalia vietetään marras–joulukuun vaihteessa.

 • Brittibändi 10cc hajosi vain kuukausia superhittinsä jälkeen

  Jäsenet muistelevat huippuaikoja 40 vuotta myöhemmin.

  I'm not in love, so don't forget it... 10cc:n alkuperäisjäsenet kokoontuivat 40 vuotta myöhemmin muistelemaan matkaa maineeseen, levyjen tekoa, kiertueita ja yhtyeen hajoamista Teema lauantaina 1.9.2018 klo 20.00. Areenassa 30 päivää Brittiyhtye 10cc julkaisi suurimman hittinsä kesällä 1975.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!