Hyppää pääsisältöön

04.09. Kino Suomi: Kuutamosonaatti ja Transvestjan tarinoita

Kari Sorvali (Arvo Kyyrölä elokuvassa Kuutamosonaatti). Yle kuvapalvelu.
Kari Sorvali (Arvo Kyyrölä elokuvassa Kuutamosonaatti). Yle kuvapalvelu. Kuva: Kari Sorvali (Arvo Kyyrölä elokuvassa Kuutamosonaatti). Yle kuvapalvelu. kuutamosonaatti

Kino Suomen syyskuun kotimaisten kauhuelokuvien sarjan aloittaa Olli Soinion tuplapaketti: Kyyrölän hullusta perheestä kertova Kuutamosonaatti saa lisäelokuvakseen ohjaajan opinnäytetyönä syntyneen kauhuparodian Transvestjan tarinoita vuodelta 1975.

Olli Soinion Kuutamosonaatti sai ensi-iltansa keskellä uuden kauhuelokuvan kansainvälistä nousukautta. Uuden kauhuelokuvan roisimman laidan keskeisinä elementteinä olivat makaaberi splatterhuumori ja genretietoiset viittaukset. Elokuvat suhtautuivat ironisesti itseensä ja tarkastelivat koko lajityypin perinnettä camp-näkökulmasta. Stuart Gordon, Frank Henenlotter, Peter Jackson ja Sam Raimi viitoittivat tietä rentoon ja huolittelemattomaan meininkiin, jossa budjetin pienuus selätettiin nokkeluudella ja innolla. Pieni mauttomuus nousi kauhukomedian keskeiseksi tyylikeinoksi.

Olli Soinion Kuutamosonaatti kertoo syrjäisen korpiseudun Kyyrölän talosta, jota asuttava perhe on kaukana unelmanaapurista. Kun naapurin hiihtomajaan muuttaa paparazzeja pakoileva kohumalli Anni Stark, saavat Kyyrölän omituiset aikamiespojat Arvo ja Sulo niin silmäntäydeltä kytättävää, ettei ankara äiteekään saa heitä aisoihin.

Kuutamosonaatissa on muhevalla tavalla hyödynnetty suomalaista sielunmaisemaa ja mytologiaa, ja yhdistetty sitä Teksasin moottisahamurhiin ja muihin uuden kauhuelokuvan halpisklassikoihin. Potkukelkat, traktorit ja muu rekvisiitta on liitetty hienosti osaksi kuvastoa, jolla kerrotaan nuoren urbaanin uhrin kauhusta punaniskajunttien hallitsemalla syrjäseudulla.

Lisäelokuvana nähdään vuonna 1975 Taideteollisen korkeakoulun Elokuvatyön laitoksella tehty kauhuparodia Transvestjan tarinoita. Sen tarina muistuttaa saman aikakauden Shokki-sarjakuvalehtien kauhuromantiikasta. Epämääräisessä menneisyydessä, epämääräisellä Transvestjan vuoristoseudulla kyläläisiä piinaa murhanhimoinen vampyyrihirviö, jonka tuhoamiseksi paikalle kutsutaan maineeltaan suuri hirviöntappaja Jegor.

Transvestjan tarinoita on tunnelmallinen ja raikas lyhytelokuva, jonka kuvissa näkyy taidokasta sommittelua ja kertomisen intoa. Se on hauska historiallinen lisä suomalaisen kauhuelokuvan niukkaan tarjontaan.

  • Kuutamosonaatti (16)
    (1988) Pääosissa Kari Sorvali, Mikko Kivinen, Soli Labbart, Tiina Björkman. Kuvaus Kari Sohlberg. Leikkaus Irma Taina. Äänitys Pauli Jyrälä ja Matti Kuortti. Musiikki Antti Hytti. Ohjaus ja käsikirjoitus Olli Soinio. Tuotanto Filminor Oy.
  • Transvestjan tarinoita
    (1975) Kuvaus: Antti Kari, Ilmo Lintonen. Kuvauksen valvonta: Kari Sohlberg. Äänitys Tom Forsström. Äänityksen valvoja Matti Kuortti. Leikkaus Olli Soinio. Leikkauksen valvoja Irma Taina. Näyttelijät Jukka Sipilä, Olavi Ahonen, Esko Sironen, Kati Louhivuori, Olli Soinio, Ywe Jalander. Kertoja Seppo Sariola. Ohjauksen valvoja Jukka Sipilä. Lavastus Matti Marttila. Tuotannon järjestely Matti Ollila. Naamiointi Nadja Pyykkö. Kuvaussihteeri Marjut Kurkinen. Käsikirjoitus ja ohjaus Olli Soinio. Tuotanto Taideteollinen korkeakoulu, Elokuva- ja TV-linja.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa