Hyppää pääsisältöön

11.09. Kino Suomi: Kadunlakaisijat ja Nälkä

Mikko Kivinen esittää Sulo Kyyrölää Kadunlakaisijat-elokuvassa.
Kyyrölän Sulo, Mikko Kivinen. Mikko Kivinen esittää Sulo Kyyrölää Kadunlakaisijat-elokuvassa. Kuva: YLE kauhu

Olli Soinion Kuutamosonaatti oli siitä harvinainen suomalainen kauhurymistely, että se sai jopa ajan hengen mukaisen kakkososan: Kadunlakaisijoissa Kyyrölän hirviöveljekset horjuttavat kaupunkilaisten perusturvaa. Lisäkuvana nähdään Auli Mantilan hätkähdyttävä opinnäytetyö Nälkä vuodelta 1992.

Kuutamosonaatti sai ensi-iltansa jälkeen poikkeuksellisen paljon myönteistä palautetta, vaikka se edustikin väheksyttyä ja jopa torjuttua kauhun lajityyppiä. Ohjaaja Olli Soinio suhtautui lajityyppiin riehakkaan oikeaoppisesti, ja teki seuraavana tuotantonaan elokuvalle jatko-osan, jota jopa mainostettiin b-elokuvien nimeämiskäytännön mukaisesti järjestysnumeroa käyttäen.

Kuutamosonaatti 2: Kadunlakaisijat (1991) palautti pähkähullut Kyyrölän veljekset maailmankartalle. Metsään paennut Sulo saunoo kuolleen sukunsa henkiin, mutta nyt he eivät enää tyydy odottelemaan satunnaisia uhreja korpimaastossa, vaan kaupunki kutsuu. Stadin yössä Arvo pääsee lakaisukoneenkuljettajaksi. Kerronta kallistuu jatko-osien tavoin hillittömäksi farssiksi, kun maalle jäänyt isä-Kyyrölä elvyttää suosta koko punakaartin, joka lähtee kostoretkelle.

Lisäelokuvana nähdään Auli Mantilan makaaberi oppilastyö Nälkä (1992). Siinä sota ja nälänhätä saavat metsissä hiihtelevät erakot vajoamaan eläimellisen lihanhimon asteelle, eikä kannibalismiltakaan vältytä. Pääosissa nähdään Leea Klemola, Annamaria Klintrup ja Sami Sallantaus.

 • Kadunlakaisijat (12)
  (1991) Pääosissa Kari Sorvali, Mikko Kivinen, Soli Labbart, Kata Kärkkäinen. Lukija Keijo Komppa. Kuvaus Kari Sohlberg. Leikkaus Irma Taina. Ääni Paul Jyrälä. Musiikki Antti Hytti. Ohjaus ja käsikirjoitus Olli Soinio. Tuotanto Filminor Oy.
 • Nälkä (16)
  (1992) Pääosissa Annamaria Klintrup, Sami Sallantaus ja Leea Klemola. Ohjaus ja käsikirjoitus Auli Mantila. Tuotanto Taideteollinen korkeakoulu, Elokuvataiteen laitos ETL.
 • Rajat ovat ihmisen ongelma, kirjallisuus on niistä vapaa

  Rakennukset sortuvat, mutta kirjallisuus on kaikkialla.

  Kirjallisuus on muuttolintujen parvi ja nyt se lentää Helsinkiin. Helsinki Litin lava on hyvä paikka laskeutua, myös uusille sukupolville, kirjoittaa Aleksis Salusjärvi. Helsinki Lit suorana Ylen kanavilla 17.–18.5.2019

 • Teeman kesän 2019 elokuvat

  Leffateemoina mm. westernit, Jean Cocteau ja Jerry Lewis.

  Teema esittää kesällä mm. lännenfilmejä lauantaisin, Jerry Lewisin komedioita ja Jean Cocteaun klassikkoja.

 • Teeman kesä 2019 on länkkärikesä

  Westerneitä klassisesta moderniin lauantaisin.

  Teeman kesä 2019 on länkkärikesä. Lännenfilmejä esitetään joka lauantai-ilta kesäkuun alusta elokuun loppuun: klassikkoja, harvinaisia kulttifilmejä ja kiisteltyjäkin mestariteoksia.

Yle Teema