Hyppää pääsisältöön

AA tarjoaa apua alkoholisteille

Kun pullon korkki napsahtaa auki liian usein, apu voi löytyä AA-kerhosta. Dokumentti vuodelta 1978 esittelee AA-liikkeen toimintaa sekä kertoo erään alkoholistin taistelusta raittiutta kohti.

Alkoholismi on sairaus, joka koskettaa monia suomalaisia suoraan tai läheisen kautta. Sen hoidossa tarvitaan usein lääkärin apua sekä pitkäaikaista tukea.

Yksi laajimmin levinneistä yhteisöistä on Amerikassa vuonna 1935 alkunsa saanut AA-liike (Alcoholics Anonymous, Anonyymit alkoholistit), jonka toiminnan ydin on vertaistuessa. Se on uskonnollisesti, aatteellisesti ja poliittisesti sitoutumaton järjestö, jonka jäsenyys on ilmaista, eikä velvoita mihinkään. Ainoa jäseneksi pääsyn vaatimus on halu lopettaa juominen. Toiminta on nimensä mukaisesti anonyymiä. Jäsenten nimiä ei paljasteta ulkopuolisille ja tapaamisissa esittäydytään vain etunimillä.

Suomeen AA rantautui vuonna 1948. Dokumentin valmistumisen aikaan vuonna 1978 jäseniä oli reilut 5000. Heistä yli puolet olivat saavuttaneet ainakin vuoden kestävän raittiuden. Osa oli ollut raittiina jo yli 20 vuotta.

Dokumentissa kuullaan "Anssin" (nimi muutettu) tarina, joka on erittäin karu, mutta ikävän tavallinen.

Anssi muistaa aloittaneensa juomaan noin 17-vuotiaana. Hän häpesi pienikasvuisuuttaan ja haki alkoholista rohkaisua lähestyessään naisia tansseissa. Juominen pysyi pitkään viikonloppujuomisena ja Anssi toivoi rauhoittuvansa perheen perustamisen myötä.

Perhe-elämä ei kuitenkaan tuonut raittiutta tullessaan, vaan viikonloput menivät yhä tuhdissa humalassa. Kun vaimo paheksui tilannetta, Anssi muutti tapansa toisinpäin. Hän joi arkipäivisin työreissuillaan ja pysytteli selvänä viikonloput.

Anssi kertoo hyväksyneensa juomisen tavallaan kohtalonaan ja ajatteli ettei kukaan voisi häntä auttaa. Edes terveyden heikkeneminen ei pysäyttänyt juomista, vaan Anssi saattoi lähteä sairaalasta suoraan taksilla viinakauppaan. Käänne kohti paranemista tuli vasta monien pohjakosketuksien myötä.

Monelle tie ulos alkoholismista alkaa umpikujansa ja voimattomuutensa myöntämisestä. Lyhyet hoitojaksot ovat vasta alku pitkässä prosessissa.

"Emme tee ihmeitä, kuntoutuminen vaatii paljon omaa aktiivisuutta", toteaa Mikkelin A-kodin johtaja Aarne Kostamo haastattelussa.

AA-liikkeen perustana on vertaistuki ja sitä moni tarvitsee säilyttääkseen raittiutensa. Liike tarjoaa tukea ja vertaisryhmiä myös alkoholistien aikuisille lapsille (AAL) sekä muille läheisille (Al-Anon).

"Alkoholi on onneksi nykyään sairaus, joka uskalletaan myöntää ja johon löytyy apua", dokumentissa todetaan toiveikkaasti.

Tietolaatikko

AA-liikkeen perustivat Bill W. (William Griffith Wilson) ja "Dr. Bob" (Robert Holbrook Smith) Yhdysvalloissa vuonna 1935. He huomasivat, että keskustellessaan yhdessä juomisestaan ja sen aiheuttamista haitoista sekä toimiessaan muiden alkoholiongelmaisten kanssa he pysyivät raittiina ja alkoivat toipua.

AA-liikkeen toiminta on levinnyt noin 180 maahan. Tämänhetkiseksi jäsenmääräksi arvioidaan maailmanlaajuisesti 2,3 miljoonaa. Suomessa Nimettömät Alkoholistit ovat toimineet vuodesta 1948.

AA-kokousten henkisenä perustana toimii kahdentoista askeleen toipumisohjelma. Kokouksissa käsitellään myös ryhmätoiminnan yhtenäisyyttä määrittäviä 12 perinnettä. Lisäksi käytössä on muuta AA-aineistoa, kuten Nimettömät Alkoholistit -kirja, joka on samalla koko AA-liikkeen pääteos.

Kahdentoista askeleen ohjelma perustuu ensimmäisten alkoholistien kokemuksiin siitä, miten he olivat pysyneet raittiina. Kaksitoista perinnettä muodostuu puolestaan kokemuksista, kuinka ryhmien olisi parasta toimia ja miten AA-yhteisö voi säilyttää yhtenäisyytensä. AA:ssa on myös kolme perintöä: toipuminen, yhtenäisyys ja palvelu.

Lähde: aa.fi

Kommentit