Hyppää pääsisältöön

Budapestin ensimmäisissä EM-kisoissa hallitsi sosialistinen Eurooppa

Ensi kertaa omana joukkueenaan esiintynyt DDR oli menestyksekkäin joukkue yleisurheilun vuoden 1966 EM-mittelössä. Suomen mitalisaalis oli ensi kertaa puhdas nolla.

Euroopan mestaruuskisat pidettiin nyt toista kertaa sosialistisessa maassa. Pekka Tiilikaisen ja Paavo Noposen selostuksessa Unkari on kuitenkin lähinnä paprikan, tokaijin, csardaksen ja valssien maa.

"Elämä värähtelee täällä", Tiilikainen maalailee Budapestin Népstadionin tunnelmia, "sillä nyt nähdään taisteluja mies miestä vastaan, kamppailuja sekunneista ja senteistä, yksinkertaisesti jalostuneen urheilumaailman valiokamppailuja."

Suomeakaan ei ole etukäteen heitetty yli laidan, Tiilikainen vakuuttelee, vaikka toteaakin menestyksen menneen vuosi vuodelta huonompaan suuntaan. Budapestin kisoissa Suomi jäi lopulta ensi kertaa kokonaan EM-mitaleitta.

Mitalitilaston kärkikolmikon muodostivat Itä-Saksan ohella Puola ja Neuvostoliitto. Sosialistinen Eurooppa kahmi 25 kultaa ja kaikkiaan yhteensä 65 mitalia eli lähes kaksi kolmannesta tarjolla olleista.

"Lähetyksessä tuntuu olevan katkos"

Säilyneissä radiolähetyksissä Tiilikainen ja Noponen selostavat avajaisia ja kolmen ensimmäisen kisapäivän tapahtumia. Aloituspäivänä miesten 20 kilometrin kävely kirjattiin DDR:n voittotiliin, kuten myös miesten 10 000 metriä, jonka Suomen Mikko Ala-Leppilampi joutui keskeyttämään.

Itä-Euroopan menestys jatkui toisena kisapäivänä: miesten ja naisten sataset menivät Puolan nimiin, ja kiekossa Itä-Saksa otti kolmoisvoiton. Pituudessa kultaa loikkasi Iso-Britannian Lynn Davies, paras suomalainen Rainer Stenius sijoittui viidenneksi.

Kolmantena päivänä itäisen kultarintaman rikkoivat Ranskan kaksoisvoitto korkeudessa ja Länsi-Saksan Bodo Tümmlerin voitto miesten 1500 metrillä. Miesten 400 metrillä Puola sen sijaan otti kaksoisvoiton, ja naisten 400 metrin kulta meni Tsekkiin. Jaakko Tuominen selvisi jatkoon 400 metrin aidoissa, mutta jäi myöhemmin juostussa finaalissa viidenneksi.

Etenkin kolmannen päivän ohjelmassa äänen laatu on välillä perin kehno. Toisten radioyhtiöiden lähetys tunkee paikoin läpi, ja toisinaan selostus katoaa kokonaan. Nauhalla onkin tallella mm. kuulutus: "Hyvät kuulijat, lähetyksessä tuntuu olevan katkos, odotamme hetkisen."

Teksti: Jukka Lindfors