Hyppää pääsisältöön

Budapestin ensimmäisissä EM-kisoissa hallitsi sosialistinen Eurooppa

Ensi kertaa omana joukkueenaan esiintynyt DDR oli menestyksekkäin joukkue yleisurheilun vuoden 1966 EM-mittelössä. Suomen mitalisaalis oli ensi kertaa puhdas nolla.

Euroopan mestaruuskisat pidettiin nyt toista kertaa sosialistisessa maassa. Pekka Tiilikaisen ja Paavo Noposen selostuksessa Unkari on kuitenkin lähinnä paprikan, tokaijin, csardaksen ja valssien maa.

"Elämä värähtelee täällä", Tiilikainen maalailee Budapestin Népstadionin tunnelmia, "sillä nyt nähdään taisteluja mies miestä vastaan, kamppailuja sekunneista ja senteistä, yksinkertaisesti jalostuneen urheilumaailman valiokamppailuja."

Suomeakaan ei ole etukäteen heitetty yli laidan, Tiilikainen vakuuttelee, vaikka toteaakin menestyksen menneen vuosi vuodelta huonompaan suuntaan. Budapestin kisoissa Suomi jäi lopulta ensi kertaa kokonaan EM-mitaleitta.

Mitalitilaston kärkikolmikon muodostivat Itä-Saksan ohella Puola ja Neuvostoliitto. Sosialistinen Eurooppa kahmi 25 kultaa ja kaikkiaan yhteensä 65 mitalia eli lähes kaksi kolmannesta tarjolla olleista.

"Lähetyksessä tuntuu olevan katkos"

Säilyneissä radiolähetyksissä Tiilikainen ja Noponen selostavat avajaisia ja kolmen ensimmäisen kisapäivän tapahtumia. Aloituspäivänä miesten 20 kilometrin kävely kirjattiin DDR:n voittotiliin, kuten myös miesten 10 000 metriä, jonka Suomen Mikko Ala-Leppilampi joutui keskeyttämään.

Itä-Euroopan menestys jatkui toisena kisapäivänä: miesten ja naisten sataset menivät Puolan nimiin, ja kiekossa Itä-Saksa otti kolmoisvoiton. Pituudessa kultaa loikkasi Iso-Britannian Lynn Davies, paras suomalainen Rainer Stenius sijoittui viidenneksi.

Kolmantena päivänä itäisen kultarintaman rikkoivat Ranskan kaksoisvoitto korkeudessa ja Länsi-Saksan Bodo Tümmlerin voitto miesten 1500 metrillä. Miesten 400 metrillä Puola sen sijaan otti kaksoisvoiton, ja naisten 400 metrin kulta meni Tsekkiin. Jaakko Tuominen selvisi jatkoon 400 metrin aidoissa, mutta jäi myöhemmin juostussa finaalissa viidenneksi.

Etenkin kolmannen päivän ohjelmassa äänen laatu on välillä perin kehno. Toisten radioyhtiöiden lähetys tunkee paikoin läpi, ja toisinaan selostus katoaa kokonaan. Nauhalla onkin tallella mm. kuulutus: "Hyvät kuulijat, lähetyksessä tuntuu olevan katkos, odotamme hetkisen."

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto