Hyppää pääsisältöön

Foo Fighters – Sonic Highways

Foo Fighters -yhtye
Foo Fighters. Foo Fighters -yhtye foo fighters

Dave Grohlin ohjaamassa kahdeksanosaisessa sarjassa 20 vuotta täyttävä Foo Fighters kiertää ympäri Amerikkaa legendaarisissa studioissa äänittämässä kappaleita uudelle albumilleen.

HBO:n tuottama sarja saa ensi-iltansa Amerikassa 17. lokakuuta 2014 ja Suomessa Teemalla kaksi päivää myöhemmin, sunnuntaina 19. lokakuuta. Foo Fightersin albumi Sonic Highways julkaistaan marraskuussa.

Kaikki tulee siitä, mikä on ollut ennen. –Buddy Guy

Levyntekokiertueella oli kahdeksan etappia: Chicago (Electrical Audio Studios), Washington DC (Inner Ear Studios), Nashville (Southern Ground Studio), Austin (Austin City Limits Studio), Los Angeles (Rancho de la Luna), New Orleans (Preservation Hall), Seattle (Robert Lang Studios), New York (The Magic Shop).

Jokaisessa kaupungissa yhtye otti tukikohdakseen paikalliseen musiikkikulttuuriin kiinteästi kuuluvan studion ja äänitti siellä yhden kappaleen yhdessä paikallisten artistien kanssa. Grohl kirjoitti kunkin kappaleen sanat aina vasta session viimeisenä päivänä antaakseen itsensä inspiroitua kaupungista ja siellä kohtaamistaan ihmisistä. Dokumentin kuvaukset ja muusikoiden haastattelut olivat olennainen osa Foo Fightersin kahdeksannen studioalbumin tekemistä.

Foo Fighters -yhtyeen Sonic Highways -levyn kansi
Foo Fighters -yhtyeen Sonic Highways -levyn kansi Kuva: Sony foo fighters

Grohlin mukaan Sonic Highways on ”rakkauskirje Amerikan musiikin historialle”. Sarjan kussakin jaksossa uppoudutaan yhden kaupungin musiikilliseen identiteettiin. Artistit kertovat siitä, miten he ovat kasvaneet kotikaupunkinsa musiikkiperinteen kanssa ja millaisia vaikutteita he ovat saaneet omaan musiikkiinsa. Genret ja paikat vaihtelevat, mutta kaikkia sarjan artisteja yhdistää yksi asia: jokainen heistä oli kerran aivan tavallinen lapsi, jolla oli unelma musiikista ja menestyksestä.

Grohlin ensimmäinen ohjaustyö, vuonna 2013 valmistunut Grammy-palkittu dokumenttielokuva Sound City, on nähty Teemalla vuonna 2013 ja uusitaan Sonic Highways -sarjan jälkeen. Foo Fighters on saanut yksitoista Grammy-palkintoa, mm. parhaan rock-yhtyeen Grammyn ennätykselliset neljä kertaa.

Lue lisää: Sonic Highways jakso jaksolta.

HBO:n sivut sarjasta (englanniksi)

  • Foo Fighters – Sonic Highways, USA 2014. Ohjaus Dave Grohl. Tuotanto HBO.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa