Hyppää pääsisältöön

Kesäkeittiö: Savolaisia kalaherkkuja

Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo valmistavat savolaisia kansallisruokia kalasta. Kiertelevän ja kaartelevan jupinan ja juoruilun ohessa valmistetaan savolaista rantakalaa, perinteistä kuivakalaa ja vielä muikkukukkoa savusaunan uunissa.

Päivän kalasaaliista kesäkokit valikoivat suuremmat soppaan ja pienemmät piilotetaan sitten myöhemmin kukkoon. Verkkoon on kalojen lisäksi takertunut myös yllätyksiä.

Mutta pahus, kokkien nuotiopata on päässyt kalareissun aikana kaatumaan. Tosin tosi savolainen telee rantakalan Vanamon mukaan tarvittaessa vaikka ilman vettä. Kyseessä on tosin keittoruoka, joten taitaa olla juttu vain itäsuomalaista leukailua.

Keiton perusliemi tehdään pikkukaloista, joista poistetaan vain suoli ja kidukset, mutta kokonaisina ne tuovat liemeen eniten makua. Liemeen sitten lisätään pienen keittelyn jälkeen voita, perunoita ja tilliä sekä tietenkin niitä suurempia kalapaloja.

Perinteikkääksi kuivakalaksi sopivat parhaiten särjet ja säynävät. Kaloja liotetaan ensin monta tuntia reilusti suolatussa vedessä. Toimenpide on tärkeä suorittaa ajan kanssa ja riittävällä suolalla, muuten syöjä voi saada suolistoonsa epämieluisia kavereita. Liottamisen jälkeen kalat isketään mökin katolle kuivumaan. Näitä on hyvä käännellä kerran päivässä ja kalat saavat kuivua rutikuiviksi useamman päivän ajan.

Paikallisherkku, muikkukukko, vaatii ympärilleen taikinan, joka vaivataan saunan terassilla. Taikinaan kääritään kalojen lisäksi silavaa ja mausteita. Valmis kukko pyöräytetään folioon ja asetetaan savusaunan kiukaaseen kypsymään.

Nälkäiset kokit hyökkäävät saunottuaan ahnaasti kukon kimppuun. Miehet äityvät kehumaan savolaista ruokaa jopa maailman parhaaksi.

Teksti: Ville Matilainen

Tekstiä muokattu 28.10.2014: Kuivakalojen esivalmistelussa lukenut virheellisesti keittäminen, muokattu liottamiseksi. toim.huom.

Kommentit