Hyppää pääsisältöön

Onko sinulla muistikuvia Helsingin vanhoista yleisistä saunoista - auta täydentämään karttaa!

Pihlajatien Sauna Oy, Pihlajatie 22. 1981
Pihlajatien Sauna Oy Helsingissä 1981. Pihlajatien Sauna Oy, Pihlajatie 22. 1981 Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Pertti Nisonen saunat,yleinen sauna

Tehdessäni radiojuttua Helsingin vanhoista yleisistä saunoista eräs haastateltava antoi minulle luettelon Suomen liikesaunojen liiton jäsenistä vuodelta 1968. Saunaharrastajana olin monesti miettinyt missä saunoja oikein Helsingissä on ollut. Tietoa niistä on ollut kovin vaikea löytää.

Tuo luettelo oli kuitenkin ensimmäinen askel. Tein tuon luettelon perusteella interaktiivisen kartan Helsingin vanhoista yleisistä saunoista, joka löytyy tuosta alapuolelta.Tuon kartan julkaisun jälkeen artikkelin kommenttikentään alkoi ilmestyä vinkkejä kartasta puuttuvista saunoista. Kiitoksia niistä!

Elokuun alussa ehdin lisäämään tietoja karttaan. Samalla tutkin mitä kuvia ja tietoja Helsingin kaupunginmuseon kuva-arkiston Finnan kautta vanhoista saunoista löytyy - ja löytyihän niitä. Pian törmäsin Kansalaismuisti-verkkoprojektiin, jonka kautta löytyi varsinkin Malmin ja Tapanilan saunoja.

Kartta on siis täydentynyt varsin mukavasti: mukana on yli 50 saunaa. Tässä eivät varmaan kuitenkaan edelleenkään ole kaikki. Lisäksi saunoista olisi mukava tietää vähän enemmän. Ainakin sen verran, että milloin ne ovat lopettaneet toimintansa ja minkä nimisiä ne ovat olleet. Nythän monesta on tiedossa vain sijainti.

Onko sinulla muistikuvia tai muuta aineistoa vanhoista saunoista? Jaa toki muistosi allaolevan kommenttikentän kautta tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: seppo.heikkinen (at) yle.fi. Päivitän tiedot karttaan myöhemmin.

PS: Se radiojuttu Helsingin vanhoista yleisistä saunoista löytyy täältä.

Tähdellä merkityt saunat ovat edelleen olemassa. Tipalla merkittyjen tiedot on saatu Suomen liikesaunojen liiton jäsenluettelosta v.1968 ja neliöllä merkityt on eri lähteistä kerättyjä saunoja eri vuosikymmeniltä. Oikeasta ylänurkasta voit klikata kartan suuremmaksi ja saunoja klikkaamalla osasta löytyy lisätietoja ja valokuvia.

Kommentit