Hyppää pääsisältöön

Kaapparin ”aivoissa räjähdys”

Finnair
Lamminpartaan kaappaama kone Finnair Kuva: Yle, Mot finnair

Suomen ensimmäinen lentokonekaappari Aarno Lamminparras kertoi MOT:lle, että kaappaukseen ryhtyminen oli kuin ”räjähdys aivoissa”.

Liikemies Aarno Lamminparras kaappasi Finnairin matkustajakoneen vuonna 1978. Hän kerti MOT:n haastattelussa oman versionsa reilun kolmenkymmenen vuoden takaisista tapahtumista.

Lamminparras sanoi, että hänelle itselleen ei koskaan täysin selvinnyt, miksi hän kaappasi koneen. Hän kertoi tajunneensa, että kaikki oli myöhäistä sen jälkeen, kun hän oli ottanut pistoolin esiin koneen ohjaamossa.

”. . . sanoin, että nyt riittää: nyt lähdetään tekemään sen mukaan kuin minä haluan. Se oli räjähdys aivoissa. Aivan kaikki oli impulsiivista. Minä en tienny, siinä vaiheessa, kun minä sen (aseen) otin esille, siinä vaiheessa raksahti pää, liian myöhäistä poika. Minä jatkoin. Ei ollut muuta mahdollisuutta", hän kertoi.

Aarno Lamminparras
Aarno Lamminparras Kuva: Yle, Mot lamminparras

Lamminparras pakotti syys–lokakuun vaihteessa 1978 matkustajakoneen lentämään useamman kerran Oulun ja Helsingin väliä sekä Helsingistä Amsterdamiin ja takaisin. Hän päästi useammassa erässä matkustajat pois koneesta ja päätti lopulta antautua.

Lamminparras kertoi, että poliisilaitoksella poliisin valmiusyksikön eli ”Karhu-ryhmän” jäsen sanoi tähdänneensä aseella koneen ovella seissyttä kaapparia.

”Minä sanoin, että mikset lasauttanut. Minä seisoin kaksi ja puoli minuuttia oviaukossa ja mietin vaan, että mihin kohtaan ammutaan ja käykö kipiää. Miksi et ampunut, perkele? En minä seisonut siellä tuulettumassa. Minä seisoin teitä varten.”

Kaappausdraama päättyi Oulussa, kun Karhu-ryhmä teki rynnäkön kaappaajan kotiin.

Lamminparras ei osaa sanoa, miksi hän kaappasi Finnairin koneen.

”Siinä on joku solmu matkassa, joka ei tuota, ei se tuota niin tule ulos hypnoosillakaan. Jotakin siellä, joka on, olkoon se sitten syntymästä asti taikka mistä geeneistä, en mä tiiä."

Lamminparras tuomittiin yli seitsemän vuoden vankeusrangaistukseen, josta hän hyväkäytöksisenä ensikertalaisena istui puolet. Vuonna 1984 hän muutti Ruotsiin ja vaihtoi nimensä.

  • MOT: Lentokonekaapparin paluu (uusinta)
    maanantaina 18.8. klo 20 TV1