Hyppää pääsisältöön

Kainuun rumalla rasvalla tervattiin kuningattaren laivat

Kainuun ”rumalla rasvalla” suittiin 1800-luvulla myös Englannin kuningatar Viktorian laivat. Terva toi leipää Kainuuseen ja vaurautta Oulun tervaporvareille, kun ”ruma rasva” matkasi ensin Oulujokea pitkin Ouluun ja sieltä Toppilan tervahovin kautta maailmalle.

Oulujoen vuolaissa koskissa viihtyivät myös lohet, kunnes komeat kosket valjastettiin jauhamaan sähköä maan energiatalouden tarpeisiin. Oulujoki oli myös tärkeä kulku-, kuljetus- ja matkailureitti.

Vuonna 1965 valmistuneessa Olavi Puusaaren ohjelmassa matkataan Oulujoen ja Oulujärven vesistöjä pitkin ja muistellaan, miten Kainuun kansa on leipänsä raatanut ja miten tästä kovasta työstä ovat aina hyötyneet myös muut.

Matka alkaa Paltaniemen vanhasta kuvakirkosta, jonka seiniä koristavat kuvat taivaasta ja helvetin kauhuista. Ohjelmassa kerrotaan, että kuvat olisivat kirkkomaalari Mikael Toppeliuksen käsialaa, mutta myöhempi tutkimus on osoittanut, että ne ovat katto- ja holvimaalari Emanuel Granbergin maalaamat vuosina 1778-1781.

Ohjelmassa esitellään myös mm. Paltaniemen Hövelö, Eino ja Kasmir Leinon syntymäkoti, jossa Eino Leino vietti lapsuutensa vuosina 1878-95. Filmissä näkyy vielä ”Vanha Hövelö”, joka purettiin 1970-luvun alussa ja jonka tilalle rakennettiin vuonna 1978 vahojen piirustusten mukaan Eino Leinon perinnetalo.

Yli sata kilometriä pitkä Oulujoki on Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan pääjoki. Se virtaa Vaalan, Utajärven ja Muhoksen kautta Ouluun ja laskee vetensä Perämereen.

Oulujoen merkitys alueen asukkaille on aina ollut suuri. Sodan jälkeen komeimmat kosket kuitenkin valjastettiin voimalaitoskäyttöön. Pyhäkoski, Jylhämä, Pälli, Nuojua, Montta, Utanen ja Merikoski rakennettiin pääosin 1950-luvulla.

Maalaus Paltaniemen kuvakirkosta
Maalauksia Paltaniemen kuvakirkosta. Maalaus Paltaniemen kuvakirkosta Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha Paltaniemen kuvakirkko
Kajaanin raatihuone
Kajaanin raatihuone Kajaanin raatihuone Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha Kajaanin raatihuone
Kaksi miestä portailla
Sepän pajassa on aikaa myös turinoida. Kaksi miestä portailla Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha käsityötaito
Mies seisoo viikate olalla
Maatalous koki kovan muutoksen 1960-luvulla myös Kainuussa. Mies seisoo viikate olalla Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha maanviljely
Voimalaitos kuvassa
Oulujoen voimalaitokset jauhavat sähköä. Voimalaitos kuvassa Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha voimalaitos

Vaalankurkusta Pohjanlahteen -ohjelman tekijät

Tuotanto: Yleisradio 26.11.1965
Ohjaus: Olavi Puusaari
Kuvaus:Kari Dahlberg
Äänitys: Kaarlo Nissilä
Leikkaus: Kari Lehtonen