Hyppää pääsisältöön

Kainuun rumalla rasvalla tervattiin kuningattaren laivat

Kainuun ”rumalla rasvalla” suittiin 1800-luvulla myös Englannin kuningatar Viktorian laivat. Terva toi leipää Kainuuseen ja vaurautta Oulun tervaporvareille, kun ”ruma rasva” matkasi ensin Oulujokea pitkin Ouluun ja sieltä Toppilan tervahovin kautta maailmalle.

Oulujoen vuolaissa koskissa viihtyivät myös lohet, kunnes komeat kosket valjastettiin jauhamaan sähköä maan energiatalouden tarpeisiin. Oulujoki oli myös tärkeä kulku-, kuljetus- ja matkailureitti.

Vuonna 1965 valmistuneessa Olavi Puusaaren ohjelmassa matkataan Oulujoen ja Oulujärven vesistöjä pitkin ja muistellaan, miten Kainuun kansa on leipänsä raatanut ja miten tästä kovasta työstä ovat aina hyötyneet myös muut.

Matka alkaa Paltaniemen vanhasta kuvakirkosta, jonka seiniä koristavat kuvat taivaasta ja helvetin kauhuista. Ohjelmassa kerrotaan, että kuvat olisivat kirkkomaalari Mikael Toppeliuksen käsialaa, mutta myöhempi tutkimus on osoittanut, että ne ovat katto- ja holvimaalari Emanuel Granbergin maalaamat vuosina 1778-1781.

Ohjelmassa esitellään myös mm. Paltaniemen Hövelö, Eino ja Kasmir Leinon syntymäkoti, jossa Eino Leino vietti lapsuutensa vuosina 1878-95. Filmissä näkyy vielä ”Vanha Hövelö”, joka purettiin 1970-luvun alussa ja jonka tilalle rakennettiin vuonna 1978 vahojen piirustusten mukaan Eino Leinon perinnetalo.

Yli sata kilometriä pitkä Oulujoki on Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan pääjoki. Se virtaa Vaalan, Utajärven ja Muhoksen kautta Ouluun ja laskee vetensä Perämereen.

Oulujoen merkitys alueen asukkaille on aina ollut suuri. Sodan jälkeen komeimmat kosket kuitenkin valjastettiin voimalaitoskäyttöön. Pyhäkoski, Jylhämä, Pälli, Nuojua, Montta, Utanen ja Merikoski rakennettiin pääosin 1950-luvulla.

Maalaus Paltaniemen kuvakirkosta
Maalauksia Paltaniemen kuvakirkosta. Maalaus Paltaniemen kuvakirkosta Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha Paltaniemen kuvakirkko
Kajaanin raatihuone
Kajaanin raatihuone Kajaanin raatihuone Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha Kajaanin raatihuone
Kaksi miestä portailla
Sepän pajassa on aikaa myös turinoida. Kaksi miestä portailla Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha käsityötaito
Mies seisoo viikate olalla
Maatalous koki kovan muutoksen 1960-luvulla myös Kainuussa. Mies seisoo viikate olalla Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha maanviljely
Voimalaitos kuvassa
Oulujoen voimalaitokset jauhavat sähköä. Voimalaitos kuvassa Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha voimalaitos

Vaalankurkusta Pohjanlahteen -ohjelman tekijät

Tuotanto: Yleisradio 26.11.1965
Ohjaus: Olavi Puusaari
Kuvaus:Kari Dahlberg
Äänitys: Kaarlo Nissilä
Leikkaus: Kari Lehtonen

 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.