Hyppää pääsisältöön

Mutapainin ystävät: Paavo Haavikko

Mutapainin ystävien Tekijät tapetilla -sarjaan on tällä kertaa pyydetty kirjailija Paavo Haavikko, joka haastattelussa osoittautuu yllättäen olevan "tällanen tavallisen rento Reiska vaan".

Merkkivieras kertoo käyvänsä joskus kaverien kanssa kaljalla ja heittelevänsä tikkaa. Kitaraakin tulee soiteltua – ei tosin "mitään Beethovenia, mut East Virginia menee". Hän käy myös sienimetsällä elämänkumppaninsa "Lellen" kanssa.

Tupakkia röyhyttävän, röheä-äänisen haastateltavan olemus ei ehkä aivan vastaa mikrofonia pitelevän kulttuuritoimittajan odotuksia, mutta tämä jatkaa kultivoitunutta kyselyään kummemmin häkeltymättä, kunnes varomaton analyyttisten käsitteiden heittely johtaa tilanteeseen, jossa on todettava ajan jo rientäneen varsin pitkälle.

Oikeassa elämässä 1980-luvun jykevimpiin korkeakulttuurihahmoihin kuulunut kirjailija Paavo Haavikko sai myöhemminkin lainata nimensä Pirkka-Pekka Peteliuksen ja kumppanien viihdeohjelmiin. Vuonna 1992 Petelius ja Pedro Hietanen tekivät Kolmoskanavalle Neurovisio-sarjaa, jonka Dokulamppu-osiossa nähtiin hahmo nimeltä Paavi Saavikko, "yksi loistavimmista prosaisteistamme".

Teksti: Jukka Lindfors

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto