Hyppää pääsisältöön

Puristaako työ liikaa? Myönnä itsellesi vartin saikku!

Professori Dumbledore nukkena Harry Potter -studiokierroksella Englannissa
Tylypahkan rehtori Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore on myöntänyt itselleen vartin saikun Professori Dumbledore nukkena Harry Potter -studiokierroksella Englannissa Kuva: Yle/Eve Mantu torkut

Joskus toivoton olo lyö naamaan kuin tiskirätti. Onko reaktiosi silloin lisätä kierroksia ja puskea eteenpäin? Mitäs jos myöntäisit itsellesi vartin verran saikkua?

Kahden lapsen äiti ja yksityisyrittäjä Tiina Kuopanportti on yhden naisen yrityksensä ainoa työvoima. Siinä saa jakautua moneksi; Tiina on oman työnsä tekijä ja johtaja, valmentaja ja työtoveri sekä oman itsensä työterveyshoitaja ja apteekkari.

Aluksi hän oli kuitenkin lähinnä oma orjapiiskurinsa.

- Kun perustin yritykseni, pidin itselleni sisäistä puhetta. Nyt olet yrittäjä ja sinun täytyy jaksaa. Nyt ei ole varaa romahduksille ja sairaslomille. Mitäs lähdit leikkiin, nyt on jaksettava tuli mitä tuli.

Perhe-elämän kiemuroiden ja yksin-yksityisyrittämisen yhdistäminen on kuitenkin hetkittäin niin haastavaa, että epäilys ja itseluottamuksen puute alkavat nakertaa.

- Mitä sinäkin siinä yrität? Luuletko olevasi joku? Aina ajoittain päässä alkaa pyöriä sama kielteinen ajatuskulku: Ei tässä hommassa ole mitään järkeä, mikään ei onnistu. Silloin ei ajatus kulje ja tunnen itseni työkyvyttömäksi.

Eräänä tällaisena mustana hetkenä Tiina keksi vartin mittaisen sairasloman:

- Jos ajatus ei kerta kaikkiaan kulje, en ole työkykyinen. On tehotonta yrittää pakertaa väkisin. Ymmärsin, että on tehokkaampaa katkaista toivottomuuden puuska vartin tauolla sen sijaan että itsepintaisesti toljottaisin tietokonettani ja purisin hammasta. Määrään siis itselleni viisitoista minuuttia sairaslomaa.

Miten vartin saikku sitten eroaa tavallisesta kahvitauosta?

- Saikku on sairasloma, ei mikään kahvipaussi! Vartin saikku on potemista varten, silloin saa riutua. Silloin kääriydytään peittoon ja käydään sohvalle sairastamaan. Värjötellään ja voivotellaan kuin flunssapotilaana. Joskus tirautankin vähäsen, Tiina myhäilee.

Vartin sairasloma osuu Tiinan huumorintajuun, mutta tarkoitus ei ole pilailla kenenkään sairaudella tai uupumuksella.

- Tiedän omasta kokemuksestani millaisia ovat oikeat kivut, niin henkiset kuin fyysisetkin. Vartin saikku sopii mielen hetkittäisen jumin laukaisemiseen tai epätoivon puuskan kesyttämiseen, ei vakavaan työuupumukseen.

Kun myöntää itselleen vartin saikun eli antaa itselleen luvan tuntea itsensä hetkellisesti työkyvyttömäksi, ajatukset voivat loikata uusille raikkaille radoille.

- Tämä on eräänlaista mindfulnessia. Lepotauon aikana en yritä ratkaista ongelmaani vaan keskityn potemaan ja lepäämään, keräämään itseni taas kasaan.

Vartin saikkuun voi liittää myös "lääkehoitoa", tarvittaessa.

- Tuore pulla tai suklaa auttaa, mutta niitä ei aina tarvita. Eihän lääkärikään määrää joka vaivaan antibiootteja!

Kommentit
 • Keskustele valtion budjetista!

  Sailaksen ja Virtasen riihessä

  Antti Rinteen hallitus istui tällä viikolla budjettiriihessä. Mitä jäi käteen? Mikä maksaa? -ohjelman omassa budjettiriihessä kymmenien budjettien miehet Raimo Sailas ja Erkki Virtanen arvioivat hallituksen esitystä ja lukevat omat talouden madonlukunsa. Vähän vanhojakin muistellaan

 • Näyttelijä Taisto Reimaluoto: "Toisten eteen tehty työ kantaa."

  Elämässä runot lääkitsevät ja yhteispeli kannattelee.

  Taisto Reimaluoto on näyttelijänä tulisieluinen oman tien kulkija ja vahva runojen tulkitsija. Useissa elokuvissa, televisiosarjoissa sekä teatteriproduktioissa näytellyt taiteilija kokee että toisten eteen tehdyn työ kannattaa aina. Kajaanin runoviikon esiintyjänä ja johtajana vuodet 2011-2018 toimineelle Reimaluodolle yhteispeli on kaikessa kaiken avain.

 • Keskustele radiolupien jakamisesta!

  Kaupallisen radion lupien jakaminen

  Vuodenvaihteessa alkaa kaupallisessa radiotoiminnassa uusi vaihe, kun kymmenen vuoden radioluvat astuvat voimaan. Suomessa luvat on jaettu ns. kauneuskilpailussa, mutta olisiko huutokauppa parempi vaihto? Asiaa ovat selvittäneet Mika Mäkilä ja Janne Holopainen. Kuulemme myös Radiomedian toimitusjohtajan Stefan Möllerin kommentit asiaan.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Keskustele valtion budjetista!

  Sailaksen ja Virtasen riihessä

  Antti Rinteen hallitus istui tällä viikolla budjettiriihessä. Mitä jäi käteen? Mikä maksaa? -ohjelman omassa budjettiriihessä kymmenien budjettien miehet Raimo Sailas ja Erkki Virtanen arvioivat hallituksen esitystä ja lukevat omat talouden madonlukunsa. Vähän vanhojakin muistellaan

 • Näyttelijä Taisto Reimaluoto: "Toisten eteen tehty työ kantaa."

  Elämässä runot lääkitsevät ja yhteispeli kannattelee.

  Taisto Reimaluoto on näyttelijänä tulisieluinen oman tien kulkija ja vahva runojen tulkitsija. Useissa elokuvissa, televisiosarjoissa sekä teatteriproduktioissa näytellyt taiteilija kokee että toisten eteen tehdyn työ kannattaa aina. Kajaanin runoviikon esiintyjänä ja johtajana vuodet 2011-2018 toimineelle Reimaluodolle yhteispeli on kaikessa kaiken avain.

 • Keskustele radiolupien jakamisesta!

  Kaupallisen radion lupien jakaminen

  Vuodenvaihteessa alkaa kaupallisessa radiotoiminnassa uusi vaihe, kun kymmenen vuoden radioluvat astuvat voimaan. Suomessa luvat on jaettu ns. kauneuskilpailussa, mutta olisiko huutokauppa parempi vaihto? Asiaa ovat selvittäneet Mika Mäkilä ja Janne Holopainen. Kuulemme myös Radiomedian toimitusjohtajan Stefan Möllerin kommentit asiaan.

 • Keskustele valehtelemisesta

  Miksi valehtelemme?

  Mikä saa meidät toimimaan vastoin moraaliamme ja turvautumaan joskus valehtelemiseen? Millaisissa tilanteissa toisen valehtelu saattaa saada hyväksyntämme? Entä onko sanonta "rehellisyys maan perii" totta?

 • Keskustele huipputuloisista!

  Se suurituloisin promille

  Millaista on kaikkein suurituloisten elämä Suomessa? Eniten tienaavan promillen sisällä erottuu kolme joukkoa: perijät, ammattijohtajat ja yrittäjät. Millaista heidän elämänsä on ja mitä he ajattelevat suomalaisesta yhteiskunnasta? Kunniansa saavat kuulla niin poliitikot, media kuin koko hyvinvointivaltiokin.

 • Keskustele metsäpolitiikasta

  Mihin suuntaan metsiemme hoitoa pitäisi viedä?

  Miten Suomen metsiä pitäisi sekä hyödyntää taloudellisesti että pitää huolta hiilinieluista ja luonnon monimuotoisuudesta? Miten siis sekä säästää että syödä kakku?

 • Keskustele huvipuistoista!

  Huvittavaa bisnestä

  Mistä huvipuistojen tuotto syntyy, ja miten investoida niin, että yleisö tulee aina uudelleen ja uudelleen? Kun vielä on kesää jäljellä huvipuistotaloudesta kertovat Lasten päivän säätiön ja Linnanmäen toimitusjohtaja Pia Adlivankin ja Särkänniemen kehitysjohtaja Ville Aarresuo. Puhelimen päähän saamme Sariolan kiertävän tivolin toimitusjohtajan Ville Sariolan.

 • Kai Ekholm: Kirjasto on lupaus sivistyksestä, yhteisyydestä, ja jatkuvuudesta

  Kansalliskirjasto inspiroi edelleen Kai Ekholmia

  Kirjojen lukemisen lähettilääksi intoutunut tutkija ja tietokirjailija Kai Ekholm tietää mistä puhuu. Lähes neljäkymmentä vuotta kirjastomaailmassa työskennellyt, Kansalliskirjaston ylihoitajan virasta eläköitynyt Kai Ekholm puhuu lämmöllä kirjojen lukemisen merkityksestä ja kirjastojen tärkeydestä. Tampereen yliopistossa lehtorina sekä Vaasan yliopistossa professorina toiminut Ekholm keskittyy nyt eläköidytään organisoimaan omaa laajaa kirja- ja levykokoelmaansa. Useita tietokirjoja, ja dekkareita kirjoittaneena hän unelmoi myös kirjoittavansa enemmän tulevaisuudessa.

 • Keskustele toivosta

  Etsimmekö toivoa ja onnea vääristä paikoista?

  Kirjailija Mark Mansonin mielestä ihmiset pakenevat omaa merkityksettömyytään erilaiseen viihdykkeisiin ja vääränlaisiin toivonlähteisiin. Toivoa etsitään hänen mielestään milloin uudenlaisesta dieetistä, milloin uskonnosta tai ideologiasta.

 • Keskustele tässä yrityselämästä!

  Yrityselämän ongelmana on lyhytjänteisyys

  Vaivaako yrityksiämme lyhytjänteisyystauti? Kyllä vaivaa, sanovat työelämäprpfessori Lasse Mitronen ja konsultti Timo Raikaslehto. Tauti estää tai vaikeuttaa yritysten uudistumista ja menestymistä kansainvälisessä kilpailussa. Mutta siitä voi parantua. Miten, sen Mitronen ja Raikaslehto - tuoreehkoon tutkimukseensa nojaten - kertovat tässä ohjelmassa.