Hyppää pääsisältöön

Ravintolapäivän perustaja: En ymmärrä miksi jälkiä ei siivota

Viimeisimpään ravintolapäivään ilmoittautui yli 2 000 ravintolaa, mutta suosittu tapahtuma jätti ainakin Helsingissä jälkeensä kasoittain roskaa.

Ravintolapäivän levinneisyys näkyy hyvin tapahtuman kotisivulla. // Kuva: Restaurantday.org

Viime viikonloppuna järjestettyyn Ravintolapäivään ilmoittautui yli 2 000 ravintolaa kolmessakymmenessä maassa. Perustajat arvioivat, että yli puolet näistä ravintoloista sijaitsi Suomessa.

Suositulla tapahtumalla on kuitenkin kääntöpuolensa: pelkästään Helsingin Esplanadilta ja Ruttopuistosta kerättiin tapahtuman jälkeen kymmeniä kuutioita jätettä.

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauritwiittasi aiheesta ja ehdotti, että jatkossa kertakäyttöastioita pitäisi entisestään vähentää.

Jätteet aiheuttivat ärtymystä myös Helsingin rakennusvirastossa.

Ravintolapäivän perustaja Timo Santala kertoo YleX:lle, että ravintoloitsijoita pyritään kannustamaan roskien vähentämiseen eri keinoin.

- Olemme ehdottaneet muun muassa sellaista, että ravintoloitsijat antaisivat alennusta asiakkailleen, jotka tuovat omat astiansa mukana ruokailuun. Useimmat osallistujat siivoavat kiltisti jälkensä, mutta kaikille tämä ei ole itsestään selvää, Santala sanoo.

Ravintolapäivän taustaorganisaatio toivoo myös panostusta kaupungilta. Roska-astioita pitäisi saada tapahtuma-aikaan enemmän. Helsingissä suosittuja Ravintolapäiväkeskittymiä ovat Esplanadi, Ruttopuisto sekä Karhupuisto.

- Kaupungin pitäisi satsata maahan upotettaviin roskiksiin. Niihin eivät lokit pääse käsiksi ja ne ovat erittäin tilavia, Santala pohtii.

Helsingin Rakennusviraston tiedottaja Lauri Hänninen myöntää, että lisäjäteastiat vähentäisivät roskaamista, mutta asia ei ole aivan niin yksinkertainen.

- Jäteastioita lisättäisiin mieluusti, mutta tämäkin on kustannuskysymys. Kaupungilla ei ole ylimääräisiä jäteastioita lojumassa eri tapahtumia varten. Maahan upotettavien roska-astioiden määrää onkin pyritty lisäämään puistoalueilla, mutta esimerkiksi Esplanadille tällaisia ei voida sijoittaa, sillä puiston alta kulkee uskomaton määrä kunnallistekniikaa ja tietoliikennekaapeleita, Hänninen kertoo.

Ravintolapäivän Timo Santalan mielestä tapahtumasta syntyvässä jätteessä ei ole mitään erikoista.

- Esimerkiksi vappuna ihmiset jättävät taakseen uskomattomat määrät roskaa kaupungilla juhliessaan. Ja täällä Helsingissä tavallisena viikonloppunakin kadut ovat melko sotkuisessa kunnossa. Ravintolapäivän jälkeensä jättämää siivoa ei voi verrata vapun sotkuihin. Alkoholi ei tietenkään näyttele osaa Ravintolapäivässä, mutta onhan se ikävää, että tällainen yhteinen pelisääntö, kuten omien jälkien siivoaminen ei ole kaikille yhtä selvä asia.