Hyppää pääsisältöön

Ravintolapäivän perustaja: En ymmärrä miksi jälkiä ei siivota

Viimeisimpään ravintolapäivään ilmoittautui yli 2 000 ravintolaa, mutta suosittu tapahtuma jätti ainakin Helsingissä jälkeensä kasoittain roskaa.

Ravintolapäivän levinneisyys näkyy hyvin tapahtuman kotisivulla. // Kuva: Restaurantday.org

Viime viikonloppuna järjestettyyn Ravintolapäivään ilmoittautui yli 2 000 ravintolaa kolmessakymmenessä maassa. Perustajat arvioivat, että yli puolet näistä ravintoloista sijaitsi Suomessa.

Suositulla tapahtumalla on kuitenkin kääntöpuolensa: pelkästään Helsingin Esplanadilta ja Ruttopuistosta kerättiin tapahtuman jälkeen kymmeniä kuutioita jätettä.

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauritwiittasi aiheesta ja ehdotti, että jatkossa kertakäyttöastioita pitäisi entisestään vähentää.

Skip Twitter post

Jätteet aiheuttivat ärtymystä myös Helsingin rakennusvirastossa.

Skip Twitter post

Ravintolapäivän perustaja Timo Santala kertoo YleX:lle, että ravintoloitsijoita pyritään kannustamaan roskien vähentämiseen eri keinoin.

- Olemme ehdottaneet muun muassa sellaista, että ravintoloitsijat antaisivat alennusta asiakkailleen, jotka tuovat omat astiansa mukana ruokailuun. Useimmat osallistujat siivoavat kiltisti jälkensä, mutta kaikille tämä ei ole itsestään selvää, Santala sanoo.

Ravintolapäivän taustaorganisaatio toivoo myös panostusta kaupungilta. Roska-astioita pitäisi saada tapahtuma-aikaan enemmän. Helsingissä suosittuja Ravintolapäiväkeskittymiä ovat Esplanadi, Ruttopuisto sekä Karhupuisto.

- Kaupungin pitäisi satsata maahan upotettaviin roskiksiin. Niihin eivät lokit pääse käsiksi ja ne ovat erittäin tilavia, Santala pohtii.

Helsingin Rakennusviraston tiedottaja Lauri Hänninen myöntää, että lisäjäteastiat vähentäisivät roskaamista, mutta asia ei ole aivan niin yksinkertainen.

- Jäteastioita lisättäisiin mieluusti, mutta tämäkin on kustannuskysymys. Kaupungilla ei ole ylimääräisiä jäteastioita lojumassa eri tapahtumia varten. Maahan upotettavien roska-astioiden määrää onkin pyritty lisäämään puistoalueilla, mutta esimerkiksi Esplanadille tällaisia ei voida sijoittaa, sillä puiston alta kulkee uskomaton määrä kunnallistekniikaa ja tietoliikennekaapeleita, Hänninen kertoo.

Ravintolapäivän Timo Santalan mielestä tapahtumasta syntyvässä jätteessä ei ole mitään erikoista.

- Esimerkiksi vappuna ihmiset jättävät taakseen uskomattomat määrät roskaa kaupungilla juhliessaan. Ja täällä Helsingissä tavallisena viikonloppunakin kadut ovat melko sotkuisessa kunnossa. Ravintolapäivän jälkeensä jättämää siivoa ei voi verrata vapun sotkuihin. Alkoholi ei tietenkään näyttele osaa Ravintolapäivässä, mutta onhan se ikävää, että tällainen yhteinen pelisääntö, kuten omien jälkien siivoaminen ei ole kaikille yhtä selvä asia.

Skip Twitter post

 • FLOW FESTIVAL 2018: Kendrick Lamar oli viikonlopun odotetuin artisti – eikä syyttä

  Kalifornialaisräppäri kruunasi tämän vuoden Flow'n.

  Kendrick Lamar kruunasi Flow Festivalin tähtien täyteisen viikonlopun. Flow Festivalin päälavalla sunnuntai-iltana nähdään perinteisesti maailmanluokan artisti, jonka vuoksi koko viikonlopun Suvilahdessa tanssineet festarikävijät jaksavat jatkaa vielä kolmannen päivän. Vuosi sitten lavan otti haltuun Frank Ocean, vuonna 2016 Helsingissä nähtiin Sia. Tänä

 • FLOW FESTIVAL 2018: Arctic Monkeys tarjosi hengästyttävän rock-show’n Suvilahden lauantai-illassa

  Arctic Monkeys nähtiin ensimmäistä kertaa Suomessa.

  Brittibändi teki 21 biisin setillään selväksi, että tänne Flow'hun tultiin tanssimaan, ei jutustelemaan. Vuonna 2002 perustettu Arctic Monkeys on yhtye, joka on jo vuosien ajan nauttinut valtavaa suosiota indierockin ystävien parissa. Nyt, 16 vuotta myöhemmin, brittibändi nähdään ensimmäistä kertaa livenä Suomessa. Kun Flow Festivalin päälavan ympäristöä tarkkailee juuri

 • FLOW FESTIVAL 2018: Samaistuttava Sigrid on tulevaisuuden supertähti

  Norjalaisartisti hurmasi Black Tentin yleisön.

  Superlahjakas Sigrid saattaa näyttää tavalliselta, mutta on kaikkea muuta. Flow Festivalin Black Tentissa odotukset ovat korkealla: lavalle on nousemassa norjalaisartisti, joka valittiin vuoden alussa BBC:n Sound of 2018 -listauksen lupaavimmaksi uudeksi artistiksi. Siis sellaiseksi, jolta on lähitulevaisuudessa aihetta odottaa nousua kansainvälisen muusiikkimaailman kärkikastiin. Kello t