Hyppää pääsisältöön

Ravintolapäivän perustaja: En ymmärrä miksi jälkiä ei siivota

Viimeisimpään ravintolapäivään ilmoittautui yli 2 000 ravintolaa, mutta suosittu tapahtuma jätti ainakin Helsingissä jälkeensä kasoittain roskaa.

Ravintolapäivän levinneisyys näkyy hyvin tapahtuman kotisivulla. // Kuva: Restaurantday.org

Viime viikonloppuna järjestettyyn Ravintolapäivään ilmoittautui yli 2 000 ravintolaa kolmessakymmenessä maassa. Perustajat arvioivat, että yli puolet näistä ravintoloista sijaitsi Suomessa.

Suositulla tapahtumalla on kuitenkin kääntöpuolensa: pelkästään Helsingin Esplanadilta ja Ruttopuistosta kerättiin tapahtuman jälkeen kymmeniä kuutioita jätettä.

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauritwiittasi aiheesta ja ehdotti, että jatkossa kertakäyttöastioita pitäisi entisestään vähentää.

Skip Twitter post

Jätteet aiheuttivat ärtymystä myös Helsingin rakennusvirastossa.

Skip Twitter post

Ravintolapäivän perustaja Timo Santala kertoo YleX:lle, että ravintoloitsijoita pyritään kannustamaan roskien vähentämiseen eri keinoin.

- Olemme ehdottaneet muun muassa sellaista, että ravintoloitsijat antaisivat alennusta asiakkailleen, jotka tuovat omat astiansa mukana ruokailuun. Useimmat osallistujat siivoavat kiltisti jälkensä, mutta kaikille tämä ei ole itsestään selvää, Santala sanoo.

Ravintolapäivän taustaorganisaatio toivoo myös panostusta kaupungilta. Roska-astioita pitäisi saada tapahtuma-aikaan enemmän. Helsingissä suosittuja Ravintolapäiväkeskittymiä ovat Esplanadi, Ruttopuisto sekä Karhupuisto.

- Kaupungin pitäisi satsata maahan upotettaviin roskiksiin. Niihin eivät lokit pääse käsiksi ja ne ovat erittäin tilavia, Santala pohtii.

Helsingin Rakennusviraston tiedottaja Lauri Hänninen myöntää, että lisäjäteastiat vähentäisivät roskaamista, mutta asia ei ole aivan niin yksinkertainen.

- Jäteastioita lisättäisiin mieluusti, mutta tämäkin on kustannuskysymys. Kaupungilla ei ole ylimääräisiä jäteastioita lojumassa eri tapahtumia varten. Maahan upotettavien roska-astioiden määrää onkin pyritty lisäämään puistoalueilla, mutta esimerkiksi Esplanadille tällaisia ei voida sijoittaa, sillä puiston alta kulkee uskomaton määrä kunnallistekniikaa ja tietoliikennekaapeleita, Hänninen kertoo.

Ravintolapäivän Timo Santalan mielestä tapahtumasta syntyvässä jätteessä ei ole mitään erikoista.

- Esimerkiksi vappuna ihmiset jättävät taakseen uskomattomat määrät roskaa kaupungilla juhliessaan. Ja täällä Helsingissä tavallisena viikonloppunakin kadut ovat melko sotkuisessa kunnossa. Ravintolapäivän jälkeensä jättämää siivoa ei voi verrata vapun sotkuihin. Alkoholi ei tietenkään näyttele osaa Ravintolapäivässä, mutta onhan se ikävää, että tällainen yhteinen pelisääntö, kuten omien jälkien siivoaminen ei ole kaikille yhtä selvä asia.

Skip Twitter post

 • Kommentti: Suomalaisräppäri varasti biisinsä idean toiselta artistilta ja jäi heti kiinni – popissa matkiminen on tavallista, mutta välillä aika noloa

  Popissa matkiminen on tavallista, mutta välillä aika noloa

  Suomalaisräppäri varasti biisinsä idean toiselta artistilta ja jäi heti kiinni – popissa matkiminen on tavallista, mutta välillä aika noloa Edin uuden singlen kohdalla häviäjä ei ole kanadalainen indie-artisti, jolta jää saamatta käyttökorvaukset, vaan Edi itse, kirjoittaa YleX:n musiikkitoimittaja Anton Vanha-Majamaa.

 • YleX Aamu Liveshow Tavastialla siirtyy

  Uusi päivämäärä ilmoitetaan mahdollisimman pian.

  Vallitsevan koronatilanteen ja viranomaissuositusten vuoksi YleX Aamu Liveshow siirtyy. Tapahtumaa ei voida järjestää 4. syyskuuta siinä mittakaavassa kuin oli tarkoitus, sillä Tavastialle ei voitaisi ottaa sisään kuin osa lipun lunastaneista. Liput tulevat käymään sellaisinaan uudelle päivämäärälle, joka ilmoitetaan mahdollisimman pian. YleX on yhteydessä lipun hankkineisiin kun tarkempaa tietoa uudesta päivästä on saatavilla.

 • Rajoja rikkova realitysarja YleX Nosteessa alkaa! Tässä ovat kilpailijat

  Realityssa haetaan uutta musiikkimaailman nousevaa tähteä.

  YleX Nosteessa on musiikkireality, jossa haetaan uutta musiikkimaailman nousevaa tähteä. Uutta viihdeohjelmaa juontavat YleX:n musiikkitoimittaja Katri Norrlin ja Youtube-tähti Miska Haakana. Ohjelma alkaa YouTubessa, YleX Nosteessa -kanavalla ja Yle Areenassa 6.8.2020.