Hyppää pääsisältöön

Ravintolapäivän perustaja: En ymmärrä miksi jälkiä ei siivota

Viimeisimpään ravintolapäivään ilmoittautui yli 2 000 ravintolaa, mutta suosittu tapahtuma jätti ainakin Helsingissä jälkeensä kasoittain roskaa.

Ravintolapäivän levinneisyys näkyy hyvin tapahtuman kotisivulla. // Kuva: Restaurantday.org

Viime viikonloppuna järjestettyyn Ravintolapäivään ilmoittautui yli 2 000 ravintolaa kolmessakymmenessä maassa. Perustajat arvioivat, että yli puolet näistä ravintoloista sijaitsi Suomessa.

Suositulla tapahtumalla on kuitenkin kääntöpuolensa: pelkästään Helsingin Esplanadilta ja Ruttopuistosta kerättiin tapahtuman jälkeen kymmeniä kuutioita jätettä.

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauritwiittasi aiheesta ja ehdotti, että jatkossa kertakäyttöastioita pitäisi entisestään vähentää.

Skip Twitter post

Jätteet aiheuttivat ärtymystä myös Helsingin rakennusvirastossa.

Skip Twitter post

Ravintolapäivän perustaja Timo Santala kertoo YleX:lle, että ravintoloitsijoita pyritään kannustamaan roskien vähentämiseen eri keinoin.

- Olemme ehdottaneet muun muassa sellaista, että ravintoloitsijat antaisivat alennusta asiakkailleen, jotka tuovat omat astiansa mukana ruokailuun. Useimmat osallistujat siivoavat kiltisti jälkensä, mutta kaikille tämä ei ole itsestään selvää, Santala sanoo.

Ravintolapäivän taustaorganisaatio toivoo myös panostusta kaupungilta. Roska-astioita pitäisi saada tapahtuma-aikaan enemmän. Helsingissä suosittuja Ravintolapäiväkeskittymiä ovat Esplanadi, Ruttopuisto sekä Karhupuisto.

- Kaupungin pitäisi satsata maahan upotettaviin roskiksiin. Niihin eivät lokit pääse käsiksi ja ne ovat erittäin tilavia, Santala pohtii.

Helsingin Rakennusviraston tiedottaja Lauri Hänninen myöntää, että lisäjäteastiat vähentäisivät roskaamista, mutta asia ei ole aivan niin yksinkertainen.

- Jäteastioita lisättäisiin mieluusti, mutta tämäkin on kustannuskysymys. Kaupungilla ei ole ylimääräisiä jäteastioita lojumassa eri tapahtumia varten. Maahan upotettavien roska-astioiden määrää onkin pyritty lisäämään puistoalueilla, mutta esimerkiksi Esplanadille tällaisia ei voida sijoittaa, sillä puiston alta kulkee uskomaton määrä kunnallistekniikaa ja tietoliikennekaapeleita, Hänninen kertoo.

Ravintolapäivän Timo Santalan mielestä tapahtumasta syntyvässä jätteessä ei ole mitään erikoista.

- Esimerkiksi vappuna ihmiset jättävät taakseen uskomattomat määrät roskaa kaupungilla juhliessaan. Ja täällä Helsingissä tavallisena viikonloppunakin kadut ovat melko sotkuisessa kunnossa. Ravintolapäivän jälkeensä jättämää siivoa ei voi verrata vapun sotkuihin. Alkoholi ei tietenkään näyttele osaa Ravintolapäivässä, mutta onhan se ikävää, että tällainen yhteinen pelisääntö, kuten omien jälkien siivoaminen ei ole kaikille yhtä selvä asia.

Skip Twitter post

 • WEEKEND FESTIVAL 2018: Stefflon Donin keikka oli näyttävän viikonlopun piilotettu helmi

  Yleisö voi laskea kuuluvansa pieneen onnekkaaseen joukkoon.

  Weekend Festivalin kolmas päivä läheni loppuaan, kun Stefflon Don, eli Stephanie Victoria Allen, pyöräytti käyntiin YleX:n hostaamaan Vice–lavan viimeisen keikan. 26-vuotiasta artistia oli saapunut katsomaan muutama sata kävijää, vaikka päällekkäisellä slotilla kuulijoista kilpaili päälavalla juhlakansaa liekittävä Martin Garrix.

 • Big Shaq viraali-ilmiö esiintyi Weekend Festivalilla – hahmon luominen kesti Michael Dapaahilta 18 kuukautta

  Michael Dapaah kertoo taustoja hahmon synnystä.

  Big Shaq, eli Michael Dapaah esiintyi lauantaina Weekend Festivalilla. Viime vuonna Man’s Not Hot –viraalihitillään kansainväliseksi netti-ilmiöksi noussutta koomikkoa saapui katsomaan pieni yleisömeri, joka täytti Valintalavan teltan äärimmilleen. Big Shaq on fiktiivinen hahmo, joka pyrkii menestymään ja luomaan uraa rap-artistina Lontoon musiikkimaailmassa.

 • BLOCKFEST 2018: Gettomasa osoitti olevansa suomiräpin valittu

  Räppäri nähtiin Blockfestien lauantai-iltapäivässä.

  24-vuotias jyväskyläläinen tarjoili Ratinan rap-yleisölle tiiviin ja tasapainoisen katsauksen tämän hetken raikkaimpaan suomihiphopiin. Blockfestien lauantai-iltapäivässä esiintyvä Gettomasa nauttii suomalaisella hip hop -kentällä arvostusta, jollaisesta moni nuori artisti voi vain unelmoida. Rapin suomenmestaruus vuonna 2012 ja niin kriitikoiden, fanien kuin aitopäiden ylis

 • Mystinen Zhu tarjoili annoksen musiikin fine diningia Weekend Festivalilla

  Keikka on kuin gourmet-ruokaa.

  Vuoden 2014 puoleen väliin asti anonyyminä pysytellyt, ja edelleen identiteettiään tarkkaan suojeleva Zhu esiintyi Weekend Festivalin Valintalavalla tapahtuman ensimmäisenä päivänä. Artisti on kertonut haluavansa rikkoa musiikkikentällä vallitsevia ennakkoluuloja, jotka kuulija usein jopa tiedostamattaan luo muusikon ihonvärin tai ulkonäön perusteella. Piilottamalla henkilöllisyytensä Zhu ha