Hyppää pääsisältöön

Viikon Kellaribändi: Saiko Solonen & Kosola vihdoin kunnon haastajan?

YleX:n Uuden musiikin iltavuoro esittelee radiossa ja netissä demoasteella olevia Kellarin bändejä ja artisteja maanantaista torstaihin. Viikon parhaaksi Kellaribändiksi YleX:n musiikkitoimittajat valitsivat Jasa & I`mmeisen.

Jasa & I'mmeinen // Kuva: Mikko Parviainen

Uuden musiikin iltavuoron musiikkitoimittajat valitsivat viime viikon Kellaribändeistä parhaaksi Jasa & I`mmeinen-räppiduon seuraavin sanoin:

– Svengaavaa vanhanliiton rap-otetta, johon ripotellaan sopivassa suhteessa savolaista kieroutta! Riimit soljuvat, ilmassa on sopivaa agrea ja tuotanto on erittäin kelvollista sekä mukaansatempaavaa. Varokaa Solonen & Kosola & Xmies, tästä saatatte saada vihdoin haastajanne!

Milloin ja miten aloititte musiikin tekemisen?

– Sain kuutisen vuotta sitten sysäyksen siirtyä musiikin kuuntelemisesta tekemisen puolelle. Aiempaa musiikillista taustaa ei ollut, joten muutama vuosi tuli pähkäiltyä, miten mikäkin toimii, I´mmeinen sanoo.

– Kohtasimme reilu vuosi sitten terassilla ja puhuttiin musiikista. Ajattelin, että kyse on vain kännipuheesta. Viikkoa myöhemmin ensimmäinen biisi olikin kirjoitettu suurimmalta osin valmiiksi, Jasa lisää.

Mitkä ovat tähänastisen uranne suurimmat saavutukset?

– Kyllä se niinkun näin pääpiirteittäin tämä taitaa olla.

Paljonko olette keikkailleet ja minkälainen livebändi olette?

– Muutamia keikkoja on tullut heitettyä. Päällimmäisenä mieleen on jäänyt Korvaboostit Kuopiossa. Siellä I'mmeiseltä lähti räppineitsyys livenä. Live-bändinä ollaan aikas tasapainonen. Toinen hulluttelee ja toinen heittää vettä myllyyn, Jasa sanoo.

Mihin tähtäätte, onko musiikki vain harrastus vai haluatteko siitä ammatin?

– Tässä, kun unettomana, terveytensä uhalla tätä tekee, niin olisihan se mukavaa, jos sillä vaikka karkkirahat sais, I´mmeinen sanoo.

Ketkä ovat esikuvianne?

– Noisia, Infected Muschroom, Koven, Disturbed, Jurassic 5 ja Del tha Funky Homosapien tulevat ekana mieleen. Onhan niitä hyviä Suomessakin, mutta tulee ulkomaista kuunneltua, I´mmeinen sanoo.

– Teini-iässä kattelin ja kuuntelin kaverini Niko Novan aka Röllin touhuja ja ajattelin, että perhana, jos se tuokin osaa, niin pakko se on itekin koittaa, Jasa sanoo.

Mikä on bändin roolitus biisinteossa? Kuka tekee biisit?

– Pääosin hommat menee silleensä, että Immeinen istuu päivän tai viikon kotonaan pimeässä ja väsää biittejä. Minä taas kirjoitan sanat ja rykäisen ne mikkiin. Mikäli Immeinen on suullisesti hommassa mukana, niin hän hoitaa omat sanat, Jasa sanoo.

Onko sanoituksilla tärkeä rooli?

– Sanallinen antihan tässä musiikissa on se pointti eli kyllä. Saahan siihen biisiin sanat mistä vain, mutta parempi sen on liikauttaa jollain tapaa. Ei se muuten toimi, I´mmeinen sanoo.

– Sanoituksen pitää olla sellaista, mistä saa jotain irti. Mitä savolaisesta nyt sitten voip suaha, Jasa kysyy.

Onko kielellä suuri merkitys?

– Samahan tuo on, millä kielellä räppää, kunhan osaa käyttää sitä kieltä. Ei meistä englanniksi olisi räppäämään, vaikka mitä tekisi, joten pysytään tässä äidinkielessä, I´mmeinen sanoo.

Mikä inspiroi teitä musiikillisesti?

– I'mmeisen biiteistä tulee joskus heti sellainen tekemisen meininki ja halu tehdä jotain uutta. Joskus joku biisin idea saa ajatukset sekasin. On pakko päästä tekemään, koska tuntuu, että tulossa on jotain tosi hyvää, Jasa sanoo.

– Jostain se vain tulee. Joskus lusikka tipahtaa lattialle, niin voi olla, että se jää siihen. Aamulla vasta kerkeää nostamaan sen takaisin siihen painuneeseen kylmään kahviin. Välillä sitä etsitään sitten porukassa Turuilta ja toreilta, I´mmeinen jatkaa.

Miltä tuntuu, kun oma biisi soi radiossa?

– Niin kova ylävitonen piti nakata yhdessä, että kämmen helotti pitkään sen jälkeen. Kieltämättä on myös kivaa, että biisin kuulee muutkin kuin sukulaiset ja kaverit, I´mmeinen sanoo.

YleX:n Kellarin kautta demoasteella olevat bändit ja artistit voivat saada musiikkiansa radioon. Lue ohjeet ja lähetä oma kappaleesi - tästä aukeaa tie tähtiin – tai vähintäänkin radioaalloille asti!