Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Vaalirahoittaja

Arto Merisalo on kohuttu suomalainen liikemies, joka on saanut useita tuomioita talousrikoksista ja runsaasti julkisuutta sekaannuttuaan vaalirahoituskohuun. Yle kuvapalvelu.
Arto Merisalo on kohuttu suomalainen liikemies, joka on saanut useita tuomioita talousrikoksista ja runsaasti julkisuutta sekaannuttuaan vaalirahoituskohuun. Yle kuvapalvelu. Kuva: Arto Merisalo on kohuttu suomalainen liikemies, joka on saanut useita tuomioita talousrikoksista ja runsaasti julkisuutta sekaannuttuaan vaalirahoituskohuun. Yle kuvapalvelu. dokumenttiprojekti: vaalirahoittaja

Arto Merisalo osti vaikutusvaltaa, mutta joutui vankilaan. Arvo Tuominen teki siitä elokuvan. TV1 ma 25.8. klo 21.30

Arto Merisalo on kohuttu suomalainen liikemies, joka on saanut useita tuomioita talousrikoksista ja runsaasti julkisuutta sekaannuttuaan vaalirahoituskohuun, jossa hänen johtamansa yhtiöt antoivat merkittäviä lahjoituksia poliitikoille.

Merisalo oli mukana perustamassa KMS - Kehittyvien Maakuntien Suomi ry:tä joka rahoitti vuoden 2007 vaaleissa valitun eduskunnan jäsenistä joka neljättä ja oli vaikuttamassa jopa ministerivalintoihin.

Merisalon tapana oli jakaa konkurssikypsästä yrityksestä rahaa poliitikoille ja itselleen. Merisalolle langetettiin lopulta ehdoton 21 kuukauden vankeustuomio Nova-yhtiöiden konkurssirikoksista. Dokumentti Vaalirahoittaja kertoo Merisalon vankilareissusta.

Toimittaja Arvo Tuominen seuraa Merisalon matkaa tutkintavankilasta avovankilaan, koevapauteen ja lopulta vapauteen ”kruunun kihloista”. Tuomion aikana Merisalo mm. ehtii seurata ja selostaa Itsenäisyyspäivän Presidentinlinnan vastaanoton Jokelan vankilasta käsin sekä muistella menneitä ja nykyisiä ystäviään. Merisalo suhtautuu hyvin myönteisesti laitoselämään: kiitos säännöllisen elämän paino putoaa, kunto kohenee ja on aikaa opiskella sekä ajatella. Hänen on pakko pysähtyä ja miettiä mihin suuntaan elämässä seuraavaksi kannattaa lähteä.

Myöhemmin lusimiseen tulee jo muitakin sävyjä ja käy esimerkiksi ilmi, että vankiloiden turvallisuus on viimekädessä erilaisten jengien käsissä. Merisalo kertoo joutuneensa käyttämään vankilassa kaikkia sosiaalisia lahjojaan, jottei joudu pahoinpidellyksi.

Dokumentti on myös tarina ystävyydestä. Hyvin verkostoituneella Merisalolla on ystäviä kaikkialla ja sellainen myös järjestää hänelle avovankeuden ja koevapauden edellyttämän siviilityöpaikan. Merisalo on selkeästi elementissään Kärkkäisen tavaratalon markkinointipäällikkönä. Merisalon koevapaus päättyi juhannuksena. Hän on rikoksensa sovittanut ja vapaa jälleen hoitamaan vaikkapa lähestyvien vaalien rahoituskuvioita.

Dokumenttiprojekti: VAALIRAHOITTAJA Ohjaus: Arvo Tuominen.

Kommentit