Hyppää pääsisältöön

Hän on soittajan vaimo - on soittaja vaimonsa mies

Dokumentti Soittajan vaimo esitettiin Yle TV1:ssä äitienpäivänä 1997. Se katsoi suomalaisen kevyen musiikin arkea tunnettujen muusikoiden vaimojen näkökulmasta. Mukana olivat Angela McCoy, Dingon Pepen vaimo Carita Laaksonen, Kirkan vaimo Paula Nummela, Frederikin ex-vaimo Pauliina Lunna, Martti Metsäkedon vaimo Maikki sekä Jussi Raittisen vaimo Carita.

Idea muusikoiden vaimoista kertovasta haastatteludokumentista syntyi klassisesti: baarissa oluttuoppi kädessä. Se myytiin nopeasti Ylelle äitienpäiväohjelmaksi ja tehtiin kovalla vauhdilla muiden töiden välissä.

Samalle keväälle, jolloin koko Soittajan vaimo -dokumentti tehtiin alusta loppuun, minulle osui kahden pitkän tv-sarjan ohjaukset ja yhden kirjan viimeistely sekä dokumenttielokuvan ennakkotuotanto. Jakso on ehdottomasti elämäni kiireisin ja siksi muistikuvat dokkarin tekovaiheista ovat hieman huterat.

Suurin hämmätys minulle oli se, kuinka helposti tunnettujen soittajien vaimot suostuivat haastateltaviksi. Vain kaksi kysymistämme kieltäytyi.

Itse haastattelutilanteet sujuivat helposti, samoin arjen ja työelämän seuraaminen kaikkien kanssa.

Oikeastaan vain Angela McCoyn haastattelu, tai sen järjestelyt ovat jääneet voimakkaammin mieleen. Angelan kanssa sovittiin, hyvin poikkeuksellisesti pienestä haastattelupalkkiosta. Päivää ennen kuvausta, lauantai-iltana, hän soitti ja halusi saada palkkionsa välittömästi käteen. Muuten haastattelu ei onnistuisi.

Keskusteltuani tuottajan kanssa, lupasin Angelalle maksaa summan ennakkona omista rahoistani. Kävelin Pasilassa lähimmälle pankkiautomaatille ja Angela saapui taksilla hakemaan rahansa. Kohtuullisen pitkän matkan takaa tehty taksikeikka maksoi lähes puolet maksamastamme rahasta.

Luonnollisesti olin hieman huolestunut siitä, mitä seuraavaksi päiväksi sovitulle haastattelullemme tapahtuu. Aivan turhaan: Angela odotti meitä Etelä-Helsingissä, siistissä kodissaan, vastakeitetty kahvi tuoksuen.

Haastattelussa Angela oli hauska ja skarppi. Samaan aikaan Andy kirjoitti omaelämänkerrallista romaania makuuhuoneessa, vanhalla kirjoituskoneella parisängyn reunalla istuen. Haastattelun jälkeen sain lukea muutaman liuskan skarppia, englanninkielistä tekstiä, jota ei ainakaan vielä ole julkaistu.

Teksti: Axa Sorjanen