Hyppää pääsisältöön

Kraftwerk: Pop Art

Kraftwerk: Pop Art
Kraftwerk: Pop Art Kuva: Yle Kuvapalvelu kraftwerk

Boing boom tschak! Näin voimalaitoksen ihmiskoneet soittivat itsensä maailmanmaineeseen.

Kratwerk: Pop Art kertoo Düsseldorfista kotoisin olevien, kokeellista elektronista musiikkia soittaneiden erakoiden matkasta maailmanmaineeseen, Autobahnia pitkin ja taskulaskimia soitellen.

Mukana on arkistojen aarteita, haastatteluja, elokuvakokeiluja ja uutta livemateriaalia Lontoon Tate Modern -museon konserteista vuodelta 2013. Kraftwerk esitti näissä heti loppuunmyydyissä konserteissa kahdeksan albumiaan, eri levyn joka ilta, ja muuttui arvoisissaan puitteissa kuva-ääni-liike-taideteokseksi.

Dokumentissa seurataan Kraftwerkin tarinaa alusta asti, Can-yhtyeen kanssa vuonna 1970 tehdyistä kaoottisista progekeikoista, Autobahn-hitistä ja Kling Klang -studion alkuvaiheista Francois K:n remixeihin, Coldplayn Computer Love -lainaan ja nykyiseen asemaan elektronisen popmusiikin palvottuna mestarina. Paljon puhutaan myös taiteesta ja teknologiasta, roboteista ja Rodtšenkosta.

Haastateltavina ovat muun muassa Canin perustajajäsen Holger Czukay, graafikko-taiteilija Neville Brody, dj Derrick May, Kraftwerkin luottovalokuvaaja Peter Boettcher, musiikkikirjoittaja Paul Morley ja Tate Modernin kuraattori Catherine Wood.

Dokumentissa ei sen sijaan nähdä Kraftwerkin johtajaa ja ainoaa jäljellä olevaa perustajajäsentä Ralf Hütteriä tai yhtyeen liki 40 vuoden jälkeen jättänyttä Florian Schneideria, sillä sellainen ei kuulu Kraftwerkin imagoon. Ihmiskoneet eivät anna haastatteluja. Vuodelta 1981 olevassa arkistopätkässä Hütteriä sentään kuullaan.

Runsaasti musiikkia sisältävän tv-dokumentin ovat ohjanneet Simon Witter ja Hannes Rossacher. Kraftwerk: Pop Art sai Suomen-ensi-iltansa Teemalla syyskuussa 2014.

  • Kraftwerk: Pop Art, Saksa 2013. Tv-dokumentti, ohjaus Simon Witter & Hannes Rossacher.

Kraftwerk-dokumentin jälkeen 7.6. kello 22.05 iltaa jatkaa Teemalla Avaruusromua: 25 vuotta radiossa ja kerran televisiossa!

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa