Hyppää pääsisältöön

Vloggaajat jakavat elämäänsä videoiden muodossa

2010-luvulla suureksi netti-ilmiöksi muodostuivat vloggaajat, eli videoblogien pitäjät. Videoblogeja voidaan pitää eräänlaisina netistä katsottavina videopäiväkirjoina. Suosituimmilla vloginpitäjillä voi olla yli sadantuhannen katsojan seuraajakunta.

Videoblogien eli vlogien ideana on kuvata vloggaajien elämää sekä ajatuksia videolle ja ladata se nettiin muiden katseltavaksi ja kommentoitavaksi.

Vlogeihin on usein myös tapana pyytää katsojilta aiheita, kuten erinäisiä haasteita, joita kameran edessä suoritetaan. Vloggaajat ovat aktiivisessa vuorovaikutuksessa katsojiensa kanssa ja pyrkivät keskustelemaan heidän kanssaan kommenttikentissä.

Yle uutsisissa haastatellun Eetu "Eeddspeaks" Pesosen videot olivat vuonna 2013 kerryttäneet yli miljoona katsomiskertaa. Videobloggaajien määrä oli kasvanut kyseisenä vuonna Suomessa jo tuhansiin ja Pesonen kuului seuratuimpiin heistä.

Suosituimpia vloggaajia voidaankin pitää jonkinlaisina mielipidevaikuttajina nuorille. Pesonen tuo usein mielipiteitään julki videoillaan ja nuoret saattavat ammentaa hänen sanomisiaan myös omaan ajatteluunsa.

Hän vieraili vuonna 2013 myös Ylex:n Maailman toiseksi paras radioshow -ohjelmassa yhdessä sketsiryhmä Biisonimafian Kaitsu Rinkisen kanssa. Haastattelun, jossa Pesonen valaisi oman vloginsa taustoja ja sen tuomaa julkisuutta, aiheena oli nettivideoiden teko.

Vloggaajat ovat yhteisö

Vuonna 2014 Aamutv:ssä haastateltiin vloggaaja Amos "Amppurulaa" Soiviota ja Sonja "Soikkuu" Hämäläistä, joiden Youtube-tileillä oli haastattelun aikoihin kymmeniätuhansia tilaajia.

Suosituksi vloggaajan tekee heidän mukaansa yleensä persoona vlogin takana. Sisällöllä ei välttämättä ole niinkään merkitystä jos henkilö on jollakin tapaa mielenkiintoinen.

Suomessa vallitsee tiivis yhteishenki vloggaajien kesken. Kaikki videoiden tekijät hyväksytään mukaan "kommuuniin". Vloggaajia on laidasta laitaan, kaiken ikäisiä ja eri elämänvaiheessa olevia.

Varsinkin suosituimmat vloggajat ovatkin monelle nuorelle julkkiksia ja heidät tunnistetaan jo kaduilla. Pelkän julkisuuden toivossa Soivion mukaan ei kuitenkaan kannata lähteä vlogeja tekemään, sillä nämä yritykset ovat usein tuhoon tuomittuja.

Teksti: Pasi Lehtola

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto