Hyppää pääsisältöön

Fisher King

Robin Williams ja Jeff Bridges elokuvassa Fisher King (1991)
Parry (Robin Williams) ja Jack (Jeff Bridges) Robin Williams ja Jeff Bridges elokuvassa Fisher King (1991) terry gilliam

Robin Williams tekee yhden uransa mieleenpainuvimmista roolitöistä Terry Gilliamin ohjaamassa elokuvassa Fisher King, jossa koditon hullu ja itsemurhaa yrittänyt, masentunut radiotähti etsivät pyhää Graalin maljaa.

Monty Pythonin animaattorina tunnettu Terry Gilliam aloitti oman elokuvaohjaajan uransa visuaalisesti hillittömillä fantasioilla: Jabberwocky (1977), Brazil (1985), Paroni von Münchausenin seikkailut (1988). Seuraavaksi hän päätti tehdä elokuvan, joka ei perustuisi niin suuressa määrin erikoisefekteihin, rönsyileviin lavasteisiin ja villiin kameratyöskentelyyn – joka toisin sanoen ei olisi ilmeinen ”Terry Gilliamin elokuva”.

Gilliam tarttui urallaan toisen kerran legendaan Graalin maljasta (ensimmäinen kerta oli Monty Pythonin kanssa) toteuttamalla Richard LaGravenesen käsikirjoituksen nimeltä The Fisher King. Tarinan nimi viittaa keskiaikaiseen taruun sukunsa viimeisestä kuninkaasta, joka rampana vartioi pyhää Graalin maljaa autioituneessa valtakunnassaan.

Fisher King – elokuvan nimeä ei ole suomennettu – sisältää tosiaan Gilliamin elokuvaksi vähän erikoisefektejä. Niiden sijaan se lepää käsikirjoituksen ja ennen muuta näyttelijäsuoritusten varassa. Elokuvan päänelikon muodostaa kaksi paria: masentunut radiotoimittaja Jeff Bridges ja hänen avovaimonsa Mercedes Ruehl sekä koditon, mieleltään järkkynyt Robin Williams ja hänen kaukorakkauden kohteensa, mahdottoman ujo kirjanpitäjä Amanda Plummer.

Fisher King on tavallaan romanttinen komedia, mutta rakkauden lisäksi sen keskeisiä teemoja ovat masennus, mielisairaus, itsemurha, väkivalta ja piittaamattomuus. Jeff Bridgesin esittämä Jack on niin sanottu shock jock, provokatiivinen radiotoimittaja, joka tekee kyynistä viihdettä vihapuheesta ja vapaa-ajallaan juo ja suunnittelee itsemurhaa. Robin Williamsin esittämä Parry on menettänyt vaimonsa väkivallan uhrina, vaipunut psykoosiin ja joutunut kadulle yhdeksi New Yorkin lukemattomista, usein romantisoiduista kylähulluista.

Kuvaus asunnottoman miehen julmasta kohtalosta ja rakkaudesta ujoon tyttöön lankeaisi helposti kaavamaisuuteen – melodraamaan tai inhorealistiseen synkkyyteen. Gilliamin ja Williamsin ratkaisu on rikkoa kaavat Williamsin roolisuorituksella, joka vapauttaa aiheen yleisön valmiista odotuksista, ehkä vähän samoin kuin Williamsin esikuva Peter Sellers aikoinaan esti Tohtori Outolemmen katsomisen tavanomaisena jännityselokuvana. Toki Williamsin rakastuneessa ryysyläisessä ja hissukkamaisessa Plummerissa voi nähdä myös version Chaplinin kulkurista ja kukkaistytöstä. Myös muita asunnottomia esittävät huolellisesti valitut, persoonalliset näyttelijät: mm. Tom Waits nähdään sivuosassa asemalla kerjäävänä sotaveteraanina.

Jeff Bridges, Amanda Plummer ja Mercedes Ruehl tekevät myös hienot suoritukset, jotka toivat Fisher Kingille runsaasti palkintoja ja ehdokkuuksia. Robin Williams oli ehdokkaana parhaan miespääosan Oscarin saajaksi ja palkittiin Golden Globella. Mercedes Ruehl palkittiin parhaan naissivuosan Oscarilla. Myös Richard LaGravenesen käsikirjoitus oli Oscar-ehdokkaana.

Elokuva on esitetty Teemalla syyskuussa 2014 Robin Williamsin muistoksi.

  • Fisher King (The Fisher King), USA 1991. Ohjaus Terry Gilliam. Pääosissa Robin Williams, Jeff Bridges, Mercedes Ruehl, Amanda Plummer

Lisää ohjelmasta

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa