Hyppää pääsisältöön

Komeda, Polanskin säveltäjä

Krzysztof Komeda, puolalainen elokuvasäveltäjä ja jazzpianisti
Krzysztof Komeda ja Zofia-puoliso. Kuva: Vibeke Winding. Krzysztof Komeda, puolalainen elokuvasäveltäjä ja jazzpianisti Kuva: Yle Kuvapalvelu elokuvamusiikki

Dokumentti puolalaisesta elokuvamusiikin mestarista, haastateltavina muun muassa Roman Polanski ja Mia Farrow.

Nuorena kuollut puolalainen Krzysztof Komeda (1931-1969) oli lahjakas jazz-pianisti ja elokuvasäveltäjä. Hänen musiikkinsa on valtavan suosittua erityisesti Puolassa, jossa hän on kaikkien tuntema myyttinen hahmo.

Komeda nousi kansainväliseen kuuluisuuteen Roman Polanskin elokuvien säveltäjänä 1960-luvulla. Hänen tunnetuin yksittäinen sävellyksensä on kehtolaulu Polanskin kauhuelokuvaan Rosemaryn painajainen (1968). Tuo karmivankaunis, kuin jostain toisesta todellisuudesta kuuluva sanaton laulu on aivan olennainen osa elokuvan tunnelman luomisessa.

Komeda, Polanskin säveltäjä (Komeda, A Soundtrack for Life) kertoo Krzysztof Komedan lyhyestä mutta värikkäästä elämästä. Haastateltavina ovat muun muassa Polanski, ohjaajat Andrzej Wajda, Henning Carlsen ja Jerzy Skolimowski sekä Rosemaryn painajaisessa pääosaa näytellyt Mia Farrow. Ääneen pääsevät myös Komedan leski ja sisar. Dokumentin on ohjannut saksalainen musiikkijournalisti Claudia Buthenhoff-Duffy.

Komeda seurasi Polanskia Puolasta Hollywoodiin ja sävelsi musiikin myös Polanskin Umpikujaan ja Vampyyrintappajiin. Muu maailma muistaa hänet lähinnä elokuvamusiikista, mutta Puolassa Komedaa palvotaan jazzmuusikkona ja säveltäjänä sekä liki kansallissankarina.

Dokumentin ensiesitys oli Teemalla syyskuussa 2010, jolloin se esitettiin Rosemaryn painajaisen parina Teemalauantaissa. Tämä on dokumentin viimeinen esitys Teemalla.

Yle Teema sunnuntaina 14.9. klo 21.00

 • Komeda, Polanskin säveltäjä (Komeda, A Soundtrack for a Life), Saksa 2009. Tv-dokumentti, ohjaus Claudia Buthenhoff-Duffy.
 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema