Hyppää pääsisältöön

Lahjakkaat latinistit toimittavat uutisia Suomesta maailmalle

Nuntii Latinin tekijät vasemmalta oikealle: Satu Tuominen, Suvi Randén, Outi Kaltio, Virpi Seppälä-Pekkanen, Reijo Pitkäranta, Tuomo Pekkanen, Saara Honkanen, Laura Nissin ja Antti Ijäs.
Nuntii Latinin tekijät vasemmalta oikealle: Satu Tuominen, Suvi Randén, Outi Kaltio, Virpi Seppälä-Pekkanen, Reijo Pitkäranta, Tuomo Pekkanen, Saara Honkanen, Laura Nissin ja Antti Ijäs. Kuva: Laura Mainiemi/Yle Kuvapalvelu Nuntii Latinin tekijät vasemmalta oikealle: Satu Tuominen, Suvi Randén, Outi Kaltio, Virpi Seppälä-Pekkanen, Reijo Pitkäranta, Tuomo Pekkanen, Saara Honkanen, Laura Nissin ja Antti Ijäs. Kuva: Laura Mainiemi Nuntii Latini

Ylen Radio 1:n latinankielinen uutislähetys Nuntii Latini täyttää jo 25 vuotta. Nuntii Latini on maailman pitkäaikaisin säännöllisesti toimitettu latinankielinen uutiskatsaus ja se myös tunnetaan ympäri maailman.

Tietolaatikko

Ne desperaveris umquam.

- Älä koskaan anna periksi.

Vanha sivistyskieli elää yhä arjessa

Mukana toimitustyössä ovat yhä edelleen ohjelman alkuperäiset ideoijat ja toimittajat, dosentti Reijo Pitkäranta ja latinan kielen emeritusprofessori Tuomo Pekkanen. Uutisia toimittaa myös latinan lehtori Virpi Seppälä-Pekkanen. Avustajina työskentelee kuusi kunnianhimoista latinistia.

- Latina on ollut käytössä jo yli 2500 vuotta ja se on yleismaailmallinen kieli, Reijo Pitkäranta kertoo. - 1700-luvulla kieltä puhuttiin elävästi ja 1900-luvulle asti kieli oli aktiivisessa käytössä.

- 1800-luvulla latina oli samassa asemassa kuin nykymaailman englanti. Latinankieli on ollut maailmassa yhdistävä tekijä, sanoo Nuntii Latinin avustaja, latinan kielen tohtorikoulutettava Laura Nissin.

- Nuntii Latinin latina on teoreettisesti puhdasta klassista latinaa, kertoo Nissin. - 60-luvulla suomalaiset osasivat enemmän latinaa kuin nykyään. Tiedemaailmassa latinalla on yhä tärkeä rooli. Italia, ranska ja espanja polveutuvat latinasta ja englannissakin on koko joukko sanoja latinasta, sanoo Pitkäranta.

Ohjelman tekijät ovat saaneet kiittävää palautetta uutiskatsauksen toimittamisesta. Menneen 25 vuoden aikana on tullut paljon viestejä ympäri maailmaa, jopa paavilta. Pitkäranta toteaakin ilahtuneena, että Nuntii Latini on päässyt maailmanluokan antiikin käsikirja Der Neue Paulyyn.

Kun studion lamppu syttyy

Nuntii Latinissa on jotain erityistä myös tekijöilleen. Nuntii Latinin avustaja, teologisen tiedekunnan latinankielen yliopisto-opettaja Outi Kaltio tuntee ohjelman tekemisen jännityksen kulkiessaan radiotalolle ja erityisesti silloin, kun studion lamppu syttyy.

Myös Laura Nissin kertoo, että lähetys tuottaa aina pienen adrenaliiniruiskeen. - Latinistien kansainvälisissä piireissä Nuntii Latini tunnetaan hyvin ja on hauskaa kun joku vieras henkilö tunnistaa radioäänen perusteella.

- Ihmisiä kiinnostaa kuulla erityisesti Pohjolan luonnosta ja toisenlaisista asioista kuin mitä yleisestä uutisvirrasta kuulee. Esimerkiksi tunturin juhannushiihdot oli yksi paljon kiinnostusta herättänyt uutinen, kertoo 23 vuotta ohjelmaa toimittanut Seppälä-Pekkanen.

Latina tuo jotain erityistä elämään

Latina on myös yksi tapa erottua joukosta. - Viime aikoina suosittuja ovat olleet latinankieliset tatuoinnit, sanoo Seppälä-Pekkanen. Myös kihlasormukseen saatetaan haluta latinankielinen teksti.

Pitkärannan mukaan mietelauseet ovat suosittuja latinaksi, mm. lause "Älä koskaan anna periksi" eli "Ne desperaveris umquam".

Pekkanen toteaa, että latinan kielessä on tiettyä gloriaa.  - Se on juhlatilanteiden kieli, erityisesti akateemisessa maailmassa.

Positiivinen kummajainen

Nuntii Latinin tuottaja Mika Salomaa on ylpeä ohjelmasta ja sen tekijöistä:

- Ohjelma on Ylen tarjonnassa positiivinen kummajainen. Joku voi kysyä, miksi Yle lähettää ohjelmaa kielellä, jota Suomessa vain harva ymmärtää. Latina on kuitenkin läsnä päivittäisessä elämässämme. Lääkäri antaa diagnoosin edelleen latinaksi ja sairaskertomuskin on suomen ja latinan sekoitusta. Puhumattakaan vaikkapa kasvien ja eläinten latinankielisistä nimistä.

Ohjelma on Ylen hitti myös Suomen ulkopuolella. - Se tekee Yleä tunnetuksi ympäri maailmaa. Saamme viestejä eri maiden kouluista, jotka kiittelevät laadukkaasta oppimateriaalista. Latinanharrastajat taas kyselevät ohjelman tekijöiltä apua pulmallisiin sanoihin.

Kuuntele radiosta ja netistä

Ohjelman tallenteet löytyvät Yle Areenasta. Lisäksi jokaiseen lähetykseen kuuluva sanasto julkaistaan Yle Oppimisen sivulla.

Koonnut: Sanna Sutela

Ylen latinankielisen viikkokatsauksen viimeiset lähetykset kuullaan Yle Radio 1:ssä joulukuussa 2017. Nuntii Latinia on tehty latinankielen harrastajille yli 28 vuotta.

Edit 5.12.2017: lisätty tieto ohjelman päättymisestä.

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Ääntäminen

  Viron kielen ääntäminen.

  Viroa äännetään suurin piirtein niin kuin kirjoitetaankin, mutta suomeen verrattuna ääntämisessä on eroja.

 • Yleistä kiinan kielestä

  Yleistä kiinan kielestä.

  Tämän kurssin kiinan kieli on mandariinikiinaa, joka on Kiinan virallinen kieli ja yleiskieli. Äidinkielenään sitä puhuu yli puolet Kiinan väestöstä, ja se on opetuskieli kaikissa Kiinan kouluissa. Mandariinikiina on maailman puhutuin äidinkieli – äidinkielenään sitä puhuu lähes 870 miljoonaa ihmistä. Nekin kiinalaiset, jotka puhuvat jotakin muuta kiinalaista kieltä, ymmärtävät kirjoitettua mandariinia, jos vain ovat lukutaitoisia.

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  20 keskustelutuokiota suomeksi lyhyillä videoilla.

  Welcome to learn Finnish! These easy videos will help you to deal with everyday situations, like buying food, telling about your family and introducing yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!