Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Sound Tracker pääkuva

Sami Yaffa rakastaa uutta ja tuntematonta

Sami Yaffa
Sami Yaffa Kuva: Yle / Joonas Josefsson sami yaffa

Sami Yaffa on kiertänyt maailmaa 34 vuotta enemmän tai vähemmän putkeen. Vaikka bändien kanssa kierretään ensisijaisesti esiintymisten takia, matkustaminen on Yaffalle myös elämäntapa. Sami Yaffa isännöi Yle Teemalla esitettävää matkaohjelmaa, Sound Trackeria, joka lähestyy kohteitaan musiikin näkökulmasta.

Onko matkustaminen sinulle työtä vai huvia?

En voi valittaa. Mä oon tehnyt elantoni soittamalla instrumenttia, jota rakastan ja samalla oon pystynyt pyörimään sen kanssa ympäri maapalloa. Pidän itseäni tosi onnekkaana. Tää on ollut mieletön kokemus, joka jatkuu yhä, se on ihan uskomatonta.

Toki kaikissa duuneissa jotkut jutut joskus pännii. Välillä matkustaminen tuntuu aika loputtomalta, varsinkin pitkät vaikkapa kahden kuukauden rundit. Perhettä ei nää paljon, ei se helppoa ole. Ei rundaaminen ole pelkästään hohdokasta elämää ja bailausta, vaan se on kovaa duunia. Pitää nukkua silloin kun pystyy. Univelat ovat jatkuvasti päällä. On siinä haittapuolensa, mutta myös tietty balanssi. Me muusikot ollaan silleen kummaa ryhmää, että me eletään sitä yhtä tai kahta tuntia varten koko päivä. 22 tuntia menee kaikkeen muuhun ja sitten tulee se kaksi tuntia, jota me kaikki odotetaan. Se vapaus, se on spirituaalinenkin juttu tavallaan. Kaikki haetaan sitä vapautta ja lentoa.

Matkustaisitko ilman kiertueita?

Mulla on pienestä pitäen ollut tarve päästä uusiin paikkoihin. Mutsi vei mut Italiaan, kun olin 12-vuotias. Mä hoidin itelleni sieltä duunin ja paikan asua ja sanoin mutsille, että sä voit mennä takas Suomeen, mä pysyn täällä Italiassa. Se vaan läpsäytti mua päähän ja sanoi, että "lentokoneeseen siitä natiainen".

Kyllä mulla on aina ollut tutkimisen halu ja kielet on aina kiinnostaneet mua. Koulussa en paljoa kieliä oppinut, vaan olen oppinut ne kokeilun kautta ja mestoissa asumalla, ihan käyttämällä. Mua on kiinnostanut tää maapallo yleensäkin. En ole rajoittunut siihen mestaan, mistä tuun, vaan mua on kiinnostanut, mitä täällä pallolla tapahtuu ja minkälaisia erilaisia kulttuureita ja jengiä täällä on.

Mikä matkustamisessa kiehtoo eniten?

Uuteen tuntemattomaan saapuminen, mä todella tykkään mennä uusiin mestoihin. En kauheesti suunnittele matkoja etukäteen. On parempi vaan lähteä tsuppailemaan ja katsoa, mitä löytyy.

Esimerkiksi Los Angelesissa asuessani, ehkä joskus vuonna 1988, olin aamuyöllä pyytänyt manageriani lähettämään mut jonnekin lomalle. Se tuli kolkuttamaan mun ovelle aamukuudelta ja sanoi, että "sä lähdet nyt." Kysyin, että "mihin mä lähden nyt?" "No sinne lomalle, mitä vaadit neljä tuntia sitten." Nukahdin ja se oli ajanut mut lentokentälle. Nukuin myös lentokoneessa, enkä muistanut yhtään, mihin mä olin mennyt. Heräsin lentokoneessa, kun lentoemo patisteli mua, että "señor, señor, herätkää". Kuuntelin, että ahaa, hän puhuu espanjaa, saatan olla Meksikossa tai Costa Ricassa, Puerto Ricossa tai jossain päin Etelä-Amerikkaa, kuka tietää. En saanut selville ennen tullia, missä olin.

Lopulta selvisi, että olin Etelä-Meksikossa. Mulla ei ollut mitään hotellia hoidettuna. Kysyin taksikuskilta hyvää ja halpaa hotellia ja hän suositteli mulle mestaa nimeltään Las Brisas, joka tarkoittaa joko tuulet tai kiireet. Se siis saattoi olla hieno biitsihotelli tai sitten vaikkapa huoratalo. Joko tai. Lopulta päädyin asumaan kahdeksi viikoksi helmenkalastajien kanssa ja jammaamaan mariachi-bändien kanssa. Pääsin jonnekin tuntemattomaan ja siitä tuli helvetin hieno kokemus ja stoori, mitä kertoa.

Mikä on paras tapa löytää paikallista menoa ja musiikkia?

Yleensä hotellien tyypit puhuu englantia, se on ensimmäinen keino. He ainakin pystyvät osoittamaan sua johonkin suuntaan. Jengin kanssa pitää ylipäätään vaan kommunikoida ja pelottomasti lähteä mukaan. Ei sovi ujostella, vaan pitää uskaltaa mennä. Kun sen yli pääsee, ovet avautuvat.

Ei pidä pelätä liikaa, mutta kuitenkin pitää olla järkevä, koska paljon pahojakin juttuja tapahtuu. On hyvä kulkea jonkun paikallisen kanssa. Esimerkiksi Venezuelassa ei kannata lähteä yksin palloilemaan pimeille kujille. Pitää etsiä kavereita ja toivon mukaan ne on hyviä kavereita, jotka eivät ryöstä sua. Jos löytyy muusikoita, niin muusikot ovat yleensä hyvää jengiä, heidän kauttaan avautuu kaikenlaisia ovia.

Mitä olet saanut elämääsi musiikin ja matkustelun kautta?

Tietysti uusia kokemuksia ja laajempaa näkemystä. Me kaikki ollaan pohjimmiltaan ihan samanlaisia, halutaan olla onnellisia ja halutaan rakastaa. Perusjutut, mitä jengillä on, ovat ihan samat: ei haluta konflikteja, halutaan pitää hauskaa, halutaan duunia ja halutaan, että lapset voivat hyvin. Kaikki on toisaalta täysin samaa, vaikka myös täysin erilaista. Lähtökohdat ovat erit, miten on kasvanut, musiikilliset ja kulttuurilliset jutut. Ne rikastuttavat elämää, matkustaminen todellakin avartaa.

Mistä olet joutunut luopumaan?

Perhe-elämää paitsi jää välillä. Vuosi sitten olin esimerkiksi joka toinen päivä himassa eli puolet vuodesta pois kotoa. Se ei ole helppoa, riippuu paljon ihmisestä, kenen kanssa oot. Välillä voi yrittää saada heitä messiin rundeille. Kiertuemuusikkona ei myöskään ole turvallisuudentunnetta. Välillä tienaa paljon ja välillä on heikkoja vuosia sun muuta. Se on aika epävarmaa elämää, mutta mä oon tottunut siihen. Pari kertaa oon ollut normiduunissa kahdeksan tuntia päivässä. Mä en kestä sitä. Mä haluan juosta pakoon sieltä neljän tunnin jälkeen.

Miten jaksat innostua rundaamisesta uudelleen ja uudelleen?

Toivon mukaan sulla on hyvää jengiä ympärilläsi, bändi ja crew. Jos sulla on hyvää seuraa, se on helvetin helppoo. Jos on kusipäitä messissä, se on helvetin raskasta, todella raskasta. Mulle sellaiset jutut kuihtuu aika äkkiä, mieluummin sitten menee vaikka normaaliduuniin vähäksi aikaa. Kyllä siinä touhussa pitää olla sydän messissä koko matkan.

Sound Trackerin kanssa oli hienoa. Meidän crew on tavallaan niinku bändi, tulemme helvetin hyvin toimeen. Kukaan ei valita pikkujutuista ja kaikki tykätään matkustaa.

Kumpaa kaipaat enemmän, lavaa vai uutta mestaa?

Pääasia on se lava, sinne pääsee purkautumaan. Musiikki ja se kaksi tuntia on jonkunlainen terapeutti. Se pitää mut terveenä päästä ja hulluna päästä samaan aikaan.

Kauanko maltat pysyä paikallasi?

Kysy mun tyttöystävältä, heh. Se on sellainen kuukausi. Kuukauden on helvetin nastaa olla himassa ja sitten alkaa jalat syyhytä. Mä haluaisin välillä yrittää. Mä olin himassa neljä kuukautta, mulle se on outoa. Silloin mun mimmi ei jaksanut oottaa, että lähden ovesta ulos, vaan se oli, että lähde jo.

Olet asunut Suomessa, Ruotsissa, Englannissa, Espanjassa ja USA:ssa. Oletko maailmankansalainen?

Perusteeltani olen täysin suomalainen, ei se sieltä katoa. Näkökulma on kuitenkin laajentunut ja joitain piirteitä on tullut esimerkiksi New Yorkissa asumisesta. Olen oppinut rakastamaan ruotsin kieltä, joka on meille melkein mahdotonta. Nuppi on avautunut. Varsinkin, jos oppii puhumaan kieltä, voi uppoutua kirjallisuuteen ja tällaseen. Alat arvostamaan sitä paikkaa, missä asut, tavallaan omit sen omaksi. Kuitenkin pohjaltani ja sydämeltäni olen suomalainen.

Sami Yaffa on tullut tunnetuksi monien nimekkäiden bändien basistina. Hän on soittanut muun muassa Hanoi Rocks ja New York Dolls -yhtyeissä. Sami Yaffan isännöimä matkailuohjelma Sound Tracker alkaa Yle Teemalla 25.8.

Sound Tracker

 • Sami Yaffa: Mitä musiikki minulle merkitsee?

  Musiikin parantava skaala kapenee massakuuntelun vallitessa.

  Musiikki on yhä terapiaa, mutta sen parantava skaala kapenee massakuuntelun vallitessa. Aivan kuin kohta olisi vain yksi vitamiini. Sielullinen aneemisuus alkaa ottaa yhteiskunnassamme vallan, kirjoittaa Sami Yaffa kolumnissaan.

 • Sami Yaffa: Venäjä, Venäjä, Venäjä

  Sami ei saa idän jättiläisestä otetta.

  Kun valtio alkaa tukahduttaa lauluntekijöiden ja kirjailijoiden sanoja, tiedät että jotain isoa paskaa on meneillään, kirjoittaa Sami Yaffa kolumnissaan.

 • Sami Yaffa: Hämmentävyyden äärilaidalla

  Japani on ristiriitojen ja harmonian maa.

  Toisen maailmansodan jälkeen Japani oli pommitettu palasiksi ja ydinpommit tuhonneet kaksi kaupunkia. Nopeasti uusi ja vanha taide alkoivat taas sitkeästi versoa tällä omalaatuisella saarivaltiolla, kirjoittaa Sami Yaffa Japania käsittelevässä kolumnissaan.

 • Sami Yaffa: Kuppikunnissa kiehuu, mikä avuksi?

  Kaksi pappia ja paholainen perustivat festivaalin

  Kahden papin ja paholaisen alulle panema Riosucion ystävyysfestivaali Kolumbiassa voisi toimia innoittavana esimerkkinä muulle maailmalle harmonisesta yhteiselosta, kirjoittaa Sami Yaffa. Samin Sound Tracker -kolumnit ilmestyvät viikoittain sarjan kolmannen kauden jaksojen myötä.

 • Sound Trackerin uusi kausi

  Sami Yaffa - Sound Tracker: kausi kolme nähtävissä 20.1.

  Sami Yaffa vaihtaa keikkalavat kulkurin buutseihin ja matkaa muusikkoystäviensä kanssa ihmisyyteen. Sound Trackerin kolmas kausi alkaa Teemalla ja Areenassa lauantaina 20.1. kello 20. #soundtracker

 • Sami Yaffa - Koko ajan liikkeessä

  Sami Yaffa: basisti, mediapersoona, isä ja maailmanmatkaaja.

  Kun Hanoi Rocks hajosi vuonna 1985 oli yhtyeen basisti Sami Yaffa vain 21-vuotias. Bändin mukana maailmalla kohkaaminen loppui traagisesti ja yhtäkkiä nuori mies oli kotona pienen lapsen isänä. Pysähdyksen jälkeen bändeissä soittaminen ja maailman kiertäminen kuitenkin jatkui ja nykyisin Yaffa on paitsi tunnustettu rockmuusikko myös palkittu mediapersoona.

 • Sami Yaffa - Sound Tracker jatkuu uusin jaksoin 26.10. Yle Teemalla

  Venla-palkittu musiikkiohjelma palaa uusin jaksoin!

  Vuoden parhaan musiikkiohjelman Kultaisella Venlalla palkittu Sami Yaffa - Sound Tracker saa toisen tuotantokauden Yle Teemalla. Sami matkaa Jamaikalle, Senegaliin, Intiaan, Turkkiin ja Indonesiaan 26.10. alkaen maanantaisin klo 21.

 • Sami Yaffa - Sound Tracker, New York

  Sami Yaffa - Sound Tracker, New York

  Muusikko Sami Yaffa on nähnyt niin kansainvälisiä areenoita kuin katusoittajan arkea. Nyt hän tutkii musiikin merkitystä ja mysteeriä. Matka musiikin maailmaan alkaa Yaffan kotikaupungista New Yorkista.

 • Sami Yaffa - Sound Tracker, Serbia

  Sami Yaffa - Sound Tracker, Serbia

  Muusikko Sami Yaffa matkustaa musiikin perässä ympäri maailmaa. Musiikkimatka alkoi herran kotikaupungista New Yorkista ja jatkuu tulisissa mustalaistunnelmissa Serbiaan.

 • Sami Yaffa - Sound Tracker, Pernambuco, Brasilia

  Sami Yaffa - Sound Tracker, Pernambuco, Brasilia

  Musiikki kuljettaa rokkari Sami Yaffaa ympäri maailmaa kaikkein aidoimpien rytmien lähteille. Kuuma ja kostea Brasilia näyttää Yaffalle Sound Trackerissa muitakin puoliaan kuin pelkkää sambaa ja bossa novaa.

 • Sami Yaffa - Sound Tracker, Argentiina ja Uruguay

  Sami Yaffa - Sound Tracker, Argentiina ja Uruguay

  Argentiinalaisen tangon paha poika Astor Piazzola sai Sami Yaffan kiinnostumaan aikanaan tangosta. Yaffa on käynyt useasti Etelä-Amerikassa ja kokenut tangon monissa muodoissaan, mutta haluaa nyt sukeltaa syvemmälle tulisen musiikin ja tanssin syövereihin Sound Tracker -matkallaan.

 • Sami Yaffa - Sound Tracker, Andalusia, Espanja

  Sami Yaffa - Sound Tracker, Andalusia, Espanja

  Espanjassa flamenco on ollut vuoroin halveksitun vähemmistön kulttuuria, vuoroin anarkismin ja yhteiskunnan vastaisen protestoinnin taustamusiikkia. Sami Yaffa suuntaa Andalusian kumpuileville vuorille tutustumaan aitoon ja alkuperäiseen flamencoon.

 • Sami Yaffa - Sound Tracker, Etiopia

  Sami Yaffa - Sound Tracker, Etiopia

  Afrikan sarvessa, ihmiskunnan kehdossa Etiopiassa elää noin 200 000 vuotta vanha sivilisaatio. Maan historiaan mahtuu siis myös hyvin monipuolinen ja hengellinen musiikkikulttuuri. Näiden historiallisten rytmien perässä mystiseen maahan matkustaa myös muusikko Sami Yaffa.

 • Sami Yaffa - Sound Tracker, Yhdysvallat osa 1

  Sami Yaffa - Sound Tracker, Yhdysvallat osa 1

  Amerikkalainen unelma, elämä, vapaus ja pyrkimys onneen. Näiden äärelle matkaa Sami Yaffa Yhdysvaltoihin. Kohteenaan muusikolla tosin on ikuisesti tavoiteltavan amerikkalaisen unelman sijaan amerikkalaisen musiikin rikkaus, monipuolisuus, sydän ja sielu.

 • Sami Yaffa - Sound Tracker, Yhdysvallat osa 2

  Sami Yaffa - Sound Tracker, Yhdysvallat osa 2

  Sami Yaffan musiikkimaailmaa kiertänyt Sound Tracker saapuu matkansa päähän. Vielä on kuitenkin edessä pala amerikkalaista musiikkiunelmaa, kun karavaani kulkee läpi Mississippin, Tennesseen ja Pohjois-Carolinan kohti päätepistettään New Yorkia.

 • KAL feat. Sami Yaffa - Emily

  KAL feat. Sami Yaffa - Emily

  Torstaina 21.8.2014 Huvilateltassa taltioitiin KAL-yhtyeen esiintymisestä kappale yhteisöllisin keinoin. Yleisö osallistui videoon kuvaamalla keikkaa, jossa serbialaisyhtye kutsui lavalle Sound Tracker -ohjelman isännän Sami Yaffan.

 • Sound Tracker: musiikkimatkalle Sami Yaffan kanssa

  Sami Yaffa - Sound Tracker on matkaohjelma, joka lähestyy kohteitaan musiikin näkökulmasta. Sarja on löytöretki kulttuureihin, joissa musiikki on muutakin kuin kulutushyödyke. Matkanjohtajana toimii elämää nähnyt musiikillinen nomadi Sami Yaffa, joka on aina valmis oppimaan lisää.

 • Sami Yaffa: Aulabaarista Maailmalle

  "Musikki on mulle aina ollu se yhdistäjä, se koskematon kieli, jota kaikki ymmärtävät. Sillä puretaan patoutumat, sillä iloitaan ja sillä juhlitaan. Musiikilla viedään meidät tunteisiin, joita pidellään piilossa. Sehän on tavallaan kun joku helvetin terapeutti :)"

 • Sami Yaffa rakastaa uutta ja tuntematonta

  Sami Yaffa on kiertänyt maailmaa 34 vuotta enemmän tai vähemmän putkeen. Vaikka bändien kanssa kierretään ensisijaisesti esiintymisten takia, matkustaminen on Yaffalle myös elämäntapa.

 • Viiden pennin progressiivista rockia - Circle: Termostaatti

  Katso yhden kameraoton live

  Circle ei halunnut tietää ennen Termostaatti-biisin tallennushetkeä kuvaussuunnitelmista mitään. Jussi Lehtisalon sanoin: “Haluamme alistua tahtoonne ja olemme valmiit häpäisemään itsemme”. Vastaavasti kuvausryhmä kuuli kappaleen ensimmäisen kerran soundcheckissä, koska bändi sävelsi sen edeltävänä iltana. Termostaatti saa ensiesityksensä tässä yhden kameraoton livessä.

 • Jukka Nousiainen - Sihinää listojen katveessa

  Jukka Nousiainen esittää Vieraana-sarjassa uuden biisin.

  Jukka Nousiainen osallistui Vieraana-sarjaamme ennen julkaisemattomalla soolobiisillä Sun kanssas mä lähden minne vaan. Kappale äänitettiin ja kuvattiin yhdessä sessiossa, jonka huipennukseksi Nousiainen haastatteli itse itseään.

 • Kokeellinen musiikki on musiikin pornografia. Se epäonnistuu, sille saa nauraa ja se ylittää genrerajat - vaikutus kuuluu sinunkin soittolistallasi

  Jatkuva tyytymättömyys ei koskaan hellitä

  Suunnannäyttäjä vai tekotaiteellista paskaa? Mitä on kokeellinen musiikki? Flow Festivalin Tuomas Kallio ja Arttu Tolonen sekä muusikko ja tapahtumajärjestäjä Arttu Partinen vastaavat. Katso myös livetaltio, jossa esiintyvät Läjä Äijälä & The Kolmas, Black Motor ja NYKY Ensemble. Kuvattu Flow Festivalin The Other Sound -lavalla 2017.

 • Roope Latvala - selkäänpuukotettu mies

  Miksi Roope Latvala lähti Children of Bodomista?

  Stonessa uransa aloittanut Roope Latvala on Suomen ehkä paras metallikitaristi. Tällä hetkellä hänen palveluksensa eivät kuitenkaan kelpaa kenellekään ja jopa vanhat ystävät ovat kääntäneet hänelle selkänsä. Alamäki alkoi keväällä 2015, jolloin Latvalan kerrottiin lähteneen Children of Bodomista. Se on Latvalan mukaan paskapuhetta. Nyt hän kertoo, mitä oikeasti tapahtui.